Спати хочеться

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Спати хочеться
рос. Спать хочется
Жанр оповідання
Форма оповідання
Автор Чехов Антон Павлович
Мова російська
Опубліковано 25 січня (6 лютого) 1888
Країна  Російська імперія

«Спати хочеться» (рос. Спать хочется) — оповідання А. П. Чехова написане у 1888 році. Вперше надруковано у «Петербурзькій газеті» № 24 від 25 січня 1888 року. У 1890 році оповідання увійшло до збірки «Похмурі люди».

Історія створення[ред. | ред. код]

Оповідання було створене А. П. Чеховим під час його роботи над повістю «Степ», про що він розповідав в своєму листі від 19 січня 1888 року О. М. Плещеєву[1].

За словами А. П. Чехова «на оповідання знадобилось не більше ніж пів дня».

Сюжет[ред. | ред. код]

Нянька Варька, дівчинка тринадцяти років, колихає колиску з дитиною. Дитина плаче, а дівчинка хоче спати. За піччю кричить цвіркун, у сусідній кімнаті спить хазяїн… І Варьці хочеться спати. Світить лампада і Варька бачить якихось людей, що йдуть із мішками за плечима. Раптом вони падають на землю. Спати!

Дівчинка бачить свого покійного батька, якому дуже боляче, та матір, яка покликала лікаря. Але той, оглянувши батька, пояснив, що треба їхати до лікарні. Та в лікарні батько помирає. Варька плаче у лісі і відчуває, як хтось сильно б'є її по потилиці. Вона бачить хазяїна, який лається на неї. А Варьці хочеться спати.

Настає день, але він приносить дівчинці нові клопоти: хазяїн наказує топити піч, ставити самовар, мити сходи, чистити картоплю. Варька працює, та ніж випадає у неї з рук, голова клониться до столу…

Так минає день, настає ніч. Хазяї лягають спати, а дівчинці наказують знов колихати дитину. Дитина кричить. Варька хоче трохи перепочити та нарешті знаходить ворога, що заважає їй. І цей ворог — дитина. Вбити її, а потім — спати. І Варька душить дитину у колисці, а потім, розсміявшись, лягає на підлогу та засинає.

Критика[ред. | ред. код]

Оповідання було неоднозначно сприйняте у літературних колах.[2]  

Один з відомих літераторів, М. М. Єжов,[3] вважав оповідання «неправдоподібним», а редактор видавництва «Посередник», І. І. Горбунов-Посадов,[4] називав його сюжет «штучним».

Навпаки, дуже високо, «Спати хочеться» було оцінено Л. М. Толстим,[5] та вважалося ним кращим з оповідань «першого ґатунку».

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Чехов — Плещееву А. Н., 23 января 1888.. chehov-lit.ru. Процитовано 27 жовтня 2021. 
  2. Спать хочется.. chehov-lit.ru. Архів оригіналу за 8 листопада 2021. Процитовано 27 жовтня 2021. 
  3. Ежов Николай Михайлович. www.rulex.ru. Архів оригіналу за 27 жовтня 2021. Процитовано 27 жовтня 2021. 
  4. Горбунов-Посадов Иван Иванович. www.hrono.ru. Архів оригіналу за 27 жовтня 2021. Процитовано 27 жовтня 2021. 
  5. Толстой Лев Николаевич — биография писателя, личная жизнь, фото, портреты, книги. Культура.РФ (рос.). Архів оригіналу за 27 жовтня 2021. Процитовано 27 жовтня 2021. 


Джерела[ред. | ред. код]

  • Чехов А. П. Письмо Плещееву А. Н., 23 января 1888 г. Москва // Чехов А. П. Полное собрание сочинений и писем: В 30 т. Письма: В 12 т. / АН СССР.  Ин-т мировой лит. им. А. М. Горького. — М.: Наука, 1974—1983. (рос.)
  • Чехов А. П. Спать хочется // Чехов А. П. Избранные произведения. / Государственное издательство детской литературы Министерства просвещения РСФСР, Москва, 1960. (рос.)