Спецпідрозділ розвідувальної підтримки (США)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Спецпідрозділ розвідувальної підтримки (США)
Intelligence Support Activity
Емблема Спецпідрозділу розвідувальної підтримки армії США
На службі 1981 — по т.ч.
Країна США США
Належність Міністерство армії США
Вид Армія США Армія США
Тип Сили спеціальних операцій США
Роль формування сил спеціальних операцій, на котрі покладаються завдання найскладніших, найризикованіших та найважливіших спеціальних операцій у всьому світові
Чисельність таємні дані
У складі Об'єднане Командування ССО
Командування ССО армії
Гарнізон/Штаб Форт Белвуар, округ Ферфакс, Вірджинія
Прізвиська «Актівіті» (The Activity)
Гасло «Відправ мене» (англ. Send Me),
«Правда здолає всі ланцюги» (лат. Veritas Omnia Vincula Vincit)
Війни/битви Операція «Буря в пустелі»
Операція «Спільні зусилля»
Операція «Готичний змій»
Операція «Нескорена свобода»
Операція «Прайм Ченс»
Війна в Афганістані
Операція «Свобода Іраку»
Операція «Непохитна рішучість»
Нагороди Почесна стрічка Подяки Президента США для армії США на Бойовий Прапор
Почесна стрічка Нагороди за видатну єдність частини
Командування
Визначні
командувачі
Майкл Нагата

Медіафайли на Вікісховищі

Спецпідрозділ розвідувальної підтримки (США) (англ. Intelligence Support Activity), або Спецпідрозділ розвідувальної підтримки армії США (англ. United States Army Intelligence Support Activity (USAISA) — спеціальний підрозділ, який входить до складу Командування розвідки та безпеки армії США та оперативно підпорядковується Об'єднаному Командуванню ССО США (JSOC). На цей підрозділ покладаються завдання забезпечення даними агентурної та радіоелектронної розвідки частин спеціальних місій, на котрі покладаються завдання найскладніших, найризикованіших та найважливіших спеціальних операцій у всьому світові[1][2]. У JSOC підрозділ часто називають «Оранжева оперативна група» (англ. Task Force Orange). USAISA є одним із найменш відомих розвідувальних компонентів збройних сил США, якому поставлено завдання збирати оперативні розвідувальні дані під час або до виконання місій JSOC.

Спецпідрозділ розвідувальної підтримки вважають четвертим елементом так званих Частин спеціальних місій — комплексних міжвидових сил Об'єднаного Командування ССО, до якого входять: наземний компонент, армійський спецзагін «Дельта»; морський компонент — група морських котиків «DEVGRU» — колишня 6-та команда SEAL та повітряний компонент: 24-та ескадрилья спеціальної тактики.

Історія[ред. | ред. код]

Влітку 1980 року для участі в другій спробі врятувати американських заручників, які утримувалися в посольстві Тегерана після провалу операції «Орлиний кіготь», була створена Група польових операцій (англ. Field Operations Group, FOG). Але в процесі підготовки до операції виявилася велика проблема у нестачі необхідних розвідданих.

Група польових операцій під командуванням полковника Джеррі Кінга діяла в Ірані, виконуючи різні таємні місії зі збору розвідувальної інформації. Робота, виконана FOG, була успішною, однак друга спроба (мала кодову назву операція «Кредібл Спорт») так і не відбулася, оскільки для її проведення не вистачало необхідних повітряних засобів.

Після скасування операції «Кредібл Спорт» FOG не було розформовано, а навпаки розширено. Американська адміністрація вважала, що резервні дані наземної розвідки потребують вдосконалення та уточнення, якщо майбутні спеціальні операції будуть успішними, оскільки ЦРУ не завжди надає всю необхідну інформацію. Таким чином, 3 березня 1981 року FOG було розгорнуто як постійний підрозділ і перейменовано на Спецпідрозділ розвідувальної підтримки армії США (USAISA). Цю ISA не слід плутати з підрозділом, створеним значно пізніше і відомим як Підрозділ наземної розвідувальної підтримки (англ. Ground Intelligence Support Activity (GISA), який підпорядковувався армійській розвідці G2.

У 1981 році Спецпідрозділ розвідувальної підтримки почав негайно відбирати нових операторів, збільшившись із початкових 50 членів FOG до приблизно 100. USAISA залишався надзвичайно секретною структурою; усі його записи були класифіковані за спеціальною програмою доступу, яка спочатку називалася OPTIMIZE TALENT. ISA отримав секретний бюджет у 7 мільйонів доларів, таємну штаб-квартиру в Арлінгтоні, у штаті Вірджинія, і назву Підрозділ тактичної концепції. ISA включав три основні оперативні підрозділи (командування, SIGINT і операцій) і аналітичне відділення, назва якого змінювалася протягом багатьох років (наприклад, Управління розвідки, Управління розвідки та безпеки). Полковник Джеррі Кінг став першим командиром ISA.

Місія ISA полягала в підтримці сил спеціальних операцій (насамперед 1-го SFOD-D і DEVGRU) в антитерористичних операціях та інших підрозділів спеціальних операцій. ISA забезпечуватиме ефективний збір розвідданих, пошук шляхів та оперативну підтримку. Протягом 1980-х років ISA провела кілька операцій переважно в Латинській Америці та на Близькому Сході, а також у Східній Африці, Південно-Східній Азії та Європі. Поточна організація ISA є засекреченою, але містить принаймні три складові (операції, SIGINT і підтримка місії/зв'язок).

ISA проводила різні місії, включно з наданням захисту лідеру Лівану Бачіру Джемайелю та спробі купити радянський танк Т-72 в Іраку (угода, яка була остаточно припинена іракцями).

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Виноски
Джерела
  1. Emerson, Steven (13 November 1988). «Stymied Warriors». New York Times.
  2. Smith, Michael (2007). Killer Elite: The Inside Story of America's Most Secret Special Operations Team. New York, New York: St. Martin's Press. ISBN 0-312-36272-2.

Посилання[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Ambinder, Marc (22 March 2013). «The most secret of secret units». The Week. Retrieved 28 February 2021.
  • Bowden, Mark (2001). Killing Pablo: the hunt for the world's greatest outlaw. New York: Atlantic Monthly Press. ISBN 0-87113-783-6.
  • Emerson, Steven (1988). Secret Warriors: Inside the Covert Military Operations of the Reagan Era. New York: G.P. Putnam's Sons. ISBN 0-399-13360-7.
  • Naylor, Sean (11 October 2016). Relentless Strike. ISBN 978-1250105479.