Перл-Гарбор: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Рядок 15: Рядок 15:


* [[Перл-Харбор (фільм)]]
* [[Перл-Харбор (фільм)]]
* [[Kawanishi H8K]]


{{US-geo-stub}}
{{US-geo-stub}}

Версія за 08:58, 24 серпня 2012

Перл-Харбор, знімок з супутнику. Злітна смуга авіабази Гікам ВПС США і міжнародний аеропорт Гонолулу внизу праворуч

Перл-Ха́рбор (англ. Pearl Harbor, «Бухта перлин») — бухта на острові Оаху, Гаваї, на захід від Гонолулу. Велика частина гавані і прилеглих територій зайняті центральною базою Тихоокеанського флоту військово-морських сил США.

У 1875 році США і королівство Гаваї уклали договір про співпрацю, за яким флот США отримував доступ до гавані Перл-Харбор в обмін на спеціальні умови для імпорту гавайського цукру в США. 20 січня 1887 Сенат Сполучених Штатів дозволив Військово-морському флоту орендувати Перл-Харбор як військово-морську базу. Після анексії Гаваїв Сполученими Штатами у 1898 році гавань була розширена, що дало можливість прийняти більше кораблів. У 1908 році була побудована військово-морська судноверф.

Вранці 7 грудня 1941 року ударне з'єднання японського імператорського флоту під командуванням віце-адмірала Наґумо завдало авіаційних ударів по військових аеродромах на острові Оаху і по кораблях ВМФ США, що стояли на якорі в гавані Перл-Харбор. Ця атака почала Війну на Тихому океані між Японією і США, складову Другої світової війни.

Дивись докладніше статтю: Напад на Перл-Харбор

В даний час Перл-Харбор є найбільшою військово-морською базою США на Тихому океані і штаб-квартирою тихоокеанського флоту США. Судноверф, розташована поряд з гаванню, забезпечує роботою 12 000 чоловік.

На згадку про загиблих американських моряків над затонулим лінкором «Аризона» створений меморіал. Ще одним пам'ятником подій війни на Тихому океані є лінкор «Міссурі», що знаходиться на вічній стоянці в Перл-Харборі, на якому 2 вересня 1945 року був підписаний акт про капітуляцію Японії.

Лінкор «Міссурі» у Перл-Харборі

Див. також