Сором: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
ZéroBot (обговорення | внесок)
м r2.7.1) (робот додав: ro:Rușine
Немає опису редагування
Рядок 1: Рядок 1:
'''Сором''' — [[почуття]], що виникає у людини при здійсненні вчинків, що перечать вимогам [[мораль|моралі]], принижують гідність особи. Вміст вчинків, що викликають відчуття сорому, має суспільно-історичний характер, залежить від еволюції норм моралі. Сором випробовується як обтяжливе занепокоєння, незадоволення собою, засудження своєї поведінки, жаль про досконалий вчинок. Сором може переживатися при негідній поведінці інших людей, в особливості близьких. Відчуття сорому виникає і при спогаді про принизливий вчинок, здійснений у минулому. Переживання сорому може мати виразні тілесні симптоми — почервоніння особи, опускання очей і т. п.
'''Сором''' — [[почуття]], що виникає у людини при здійсненні [[Вчинок|вчинків]], що перечать вимогам [[мораль|моралі]], принижують [[гідність]] особи. Вміст вчинків, що викликають відчуття сорому, має суспільно-історичний характер, залежить від еволюції норм моралі. Сором випробовується як обтяжливе занепокоєння, незадоволення собою, засудження своєї поведінки, жаль про досконалий вчинок. Сором може переживатися при негідній поведінці інших людей, в особливості близьких. Відчуття сорому виникає і при спогаді про принизливий вчинок, здійснений у минулому. Переживання сорому може мати виразні тілесні симптоми — почервоніння особи, опускання очей тощо.

== Посилання ==
* {{ref-en}} {{ref-uk}} [[Брін Браун]]. [https://www.ted.com/talks/lang/en/brene_brown_on_vulnerability.html Сила вразливості.] — відеодоповідь на конференції [[TED]].



{{Емоції}}
{{Емоції}}

Версія за 19:45, 26 серпня 2012

Сором — почуття, що виникає у людини при здійсненні вчинків, що перечать вимогам моралі, принижують гідність особи. Вміст вчинків, що викликають відчуття сорому, має суспільно-історичний характер, залежить від еволюції норм моралі. Сором випробовується як обтяжливе занепокоєння, незадоволення собою, засудження своєї поведінки, жаль про досконалий вчинок. Сором може переживатися при негідній поведінці інших людей, в особливості близьких. Відчуття сорому виникає і при спогаді про принизливий вчинок, здійснений у минулому. Переживання сорому може мати виразні тілесні симптоми — почервоніння особи, опускання очей тощо.

Посилання