Товариство філоматів: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
RedBot (обговорення | внесок)
м r2.7.2) (робот змінив: pl:Towarzystwo Filomatyczne
IvanBot (обговорення | внесок)
м replaced: зворотнє → зворотне
Рядок 1: Рядок 1:
'''Товари́ство філома́тів''' ([[1816]]—[[1823]]) — нелегальна [[білоруси|білорусько]]-[[поляки|польська]] організація, члени якої прагнули домогтися відновлення [[Річ Посполита|Речи Посполитої]] та скасування кріпацтва.
'''Товари́ство філома́тів''' ([[1816]]—[[1823]]) — нелегальна [[білоруси|білорусько]]-[[поляки|польська]] організація, члени якої прагнули домогтися відновлення [[Річ Посполита|Речи Посполитої]] та скасування кріпацтва.


Дехто з філоматів виступав за незалежність України, зокрема уродженці [[Підляшшя]] професори М. [[Бобровський]] та [[І. Данилович]]. Очолював товариство поляк [[Йосип Єжовський]]. Активну роль у діяльності товариства відіграв білорусько-польський поет [[Адам Міцкевич]], громадсько-політичні діячі [[Томаш Зан]] та [[Ігнатій Домейко]]. Щоб посилити вплив на молодь, філомати створили «Спілку променистих» та [["Союз філаретів"]], які велику увагу приділяли просвітницькій діяльності. У [[1823]] р. філоматів та створені ними організації було розгромлено, а їхні члени потрапили до в"язниць. Ті, хто вижив, почали співпрацю з декабристами. 22 жовтня 1823 року був заарештований Адам Міцкевич. Але його друзі, що також були заарештовані довели, що він у товаристві не перебував. Слідство не змогло довести зворотнє і замість арешту прийняла рішення про виселення Міцкевича з Батьківщини.
Дехто з філоматів виступав за незалежність України, зокрема уродженці [[Підляшшя]] професори М. [[Бобровський]] та [[І. Данилович]]. Очолював товариство поляк [[Йосип Єжовський]]. Активну роль у діяльності товариства відіграв білорусько-польський поет [[Адам Міцкевич]], громадсько-політичні діячі [[Томаш Зан]] та [[Ігнатій Домейко]]. Щоб посилити вплив на молодь, філомати створили «Спілку променистих» та [["Союз філаретів"]], які велику увагу приділяли просвітницькій діяльності. У [[1823]] р. філоматів та створені ними організації було розгромлено, а їхні члени потрапили до в"язниць. Ті, хто вижив, почали співпрацю з декабристами. 22 жовтня 1823 року був заарештований Адам Міцкевич. Але його друзі, що також були заарештовані довели, що він у товаристві не перебував. Слідство не змогло довести зворотне і замість арешту прийняла рішення про виселення Міцкевича з Батьківщини.
{{без джерел}}
{{без джерел}}



Версія за 20:37, 7 жовтня 2012

Товари́ство філома́тів (18161823) — нелегальна білорусько-польська організація, члени якої прагнули домогтися відновлення Речи Посполитої та скасування кріпацтва.

Дехто з філоматів виступав за незалежність України, зокрема уродженці Підляшшя професори М. Бобровський та І. Данилович. Очолював товариство поляк Йосип Єжовський. Активну роль у діяльності товариства відіграв білорусько-польський поет Адам Міцкевич, громадсько-політичні діячі Томаш Зан та Ігнатій Домейко. Щоб посилити вплив на молодь, філомати створили «Спілку променистих» та "Союз філаретів", які велику увагу приділяли просвітницькій діяльності. У 1823 р. філоматів та створені ними організації було розгромлено, а їхні члени потрапили до в"язниць. Ті, хто вижив, почали співпрацю з декабристами. 22 жовтня 1823 року був заарештований Адам Міцкевич. Але його друзі, що також були заарештовані довели, що він у товаристві не перебував. Слідство не змогло довести зворотне і замість арешту прийняла рішення про виселення Міцкевича з Батьківщини.