Вікіпедія:Дотримання мовних стандартів: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вилучено вміст Додано вміст
AndriyK (обговорення | внесок)
Немає опису редагування
Рядок 37: Рядок 37:
==Пропозиція [[Користувач:Павло Шевело|pavlosh]]==
==Пропозиція [[Користувач:Павло Шевело|pavlosh]]==


''*** Модифіакація пропозиції [[Користувач:Rh|rosty]] ***''
''*** Модифікація пропозиції [[Користувач:Rh|rosty]] ***''


# Статті в українській Вікіпедії готуються та редагуються з обов'язковим дотриманням вимог:
# Статті в українській Вікіпедії готуються та редагуються з обов'язковим дотриманням вимог:

Версія за 14:45, 10 жовтня 2005


Базовою концепцією Вікіпедії є розвиток масиву загальноприйнятної та загальнозрозумілої довідкової інформації. Зміст статей повинен бути зрозумілим і легко сприйматися усіма читачами, що володіють українською мовою. У зв’язку з цим при написанні статей слід дотримуватися норм літературної української мови.

Дотримання правил правопису для Вікіпедії не є самоціллю. На першому місці повинне стояти змістовне наповнення статей. Якщо Ви не володієте чинним нині в Україні правописом пишіть, не вагаючись, змістовні статті звичним для Вас правописом. Оскільки за правилами Вікіпедії Вашу статтю мають право редагувати інші користувачі, то ймовірно що через деякий час вона буде відредагована у відповідності з чинним нині в Україні правописом. Просимо, однак, Вас намагатись дотримуватись поданих нижче правил при виборі заголовків статей.

Це ж стосується й тих користувачів, хто занадто самокритично оцінює своє володіння правописними нормами. Це не повинно бути прешкодою для Вашої участі у проекті. Спільнота радо вітатиме глибокі і змістовні статті, навіть якщо в них допущені орфографічні помилки. Їх можуть потім виправити інші користувачі Вікіпедії.

Не слід, однак, забувати, що читачами Вікіпедії може бути найширше коло людей: школярі, студенти, вчителі, викладачі вузів. Багато з них звертатимуться до довідкової системи і за тим, щоб перевірити правильне написання того чи іншого слова. Тому дотримання правописних норма є другим за важливістю, після змістовного наповнення статей, завданням.

Особливої ретельності вимагають заголовки статей. Адже Вікіпедія є гіпертекстовою системою, яка дозволяє читачеві зручно і швидко знаходити потрібну йому інфоормацію. Однак нормальне функціонування гіпертекстової системи можливе лише за умови дотримання усіма без винятку дописувачами спільного стандарту написання слів у загловках статей і посиланнях на них.

З метою підвищення якості інформаційного ресурсу, усім дописувачам слід прагнути дотримуватись наступних правил:

  1. Всі слова, які є в орфографічному словнику Українського мовно-інформаційного фонду НАН України слід писати у відповідності зі словником.
  2. Нові слова або вузькі терміни, яких нема у словнику, пишуться за аналогією зі спорідненими словами, якщо такі у словнику є, у відповідності до правил чинного українського правопису.
  3. Якщо у словнику нема споріднених слів, або аналогія з ними та чинний правопис не дають однозначної відповіді щодо написання нового слова, то питання про його написання вирішується автором у відповдності до інших авторитетних джерел та з урахуванням думки спільноти.
  4. Дискусії на тему правильного написання допускаються лише щодо слів, яких нема у словнику, або якщо словник пропонує кілька альтернативних варіантів.
  5. Відхилення від правил, становлених п.п.1-4, допускається у заголовках статей-перенаправлень, якщо у словниках, підручниках, класичній літературі тощо зустрічаються інші (застарілі, менш вживані тощо) варіанти написання або синоніми слів, що входять у заголовок статті. У цьому разі заголовок основної статті вибирається у відподності з п.п.1-4, але при цьому рекомендується створити статті-перенаправлення заголовки яких відображали б усі існуючі варіанти написання. Крім цього, у тексті статті рекомендується вказати всі можливі варіанти написання заголовка, однак при викладі решти матеріалу необхідно керуватись п.п.1-4.
  6. Положення п.5 не стосується назв категорій. Дотримання п.п.1-4 щодо назв категорій є обов’язковим. Створення категорій з альтернативними назвами не допускається.
  7. Дописувач, який не володіє або недостатньо володіє чинним правописом, може відступити від вимог п.п.1-4 у тексті статті, користучись звичним йому правописом. При цьому у тексті набраної або доповненої ни статті повинне бути посилання на шаблон {{Альтернативний правопис}}

Спільнота Вікіпедії ставиться з прихильністю і всіляко заохочує зусилля користувачів, спрямовані на приведення у відповідність з чинним правописом статей позначених шаблоном {{Альтернативний правопис}}, а також виправлення орфографічних помилок у всіх інших статтях. При цьому безумовно корисними є підтримання доброзичливих контактів з авторами статей з допомогою сторінок обговорення.


Мої пропозиції (Yakudza):

  1. Всі варіанти написання термінів та найменувань, що існують в словниках, підручних та класичній літературі можуть (повинні) бути представлені в назвах статей.
  2. Якщо існує декілька варіантів написання назви, то в застарілих (або менш вживаних) варіантах створюється перепосилання на основну статтю
  3. Назва основної статті має бути написана у відповідності до сучасного правопису, крім випадків неоднозначного трактування правил, неузгодженостей та розбіжностей з існуючою практикою. Спірні питання вирішуються спільнотою.
  4. при потребі інші варіанти написання назви подаються в тексті статті --Yakudza 18:37, 5 жовтня 2005 (UTC)[відповісти]

Пропозиція rosty

  1. В статтях в українській Вікіпедії вимагається дотримання літературної української мови. Допускається використання усіх наявних версій правопису.
  2. У зв'язку із технічними обмеженнями програмного забезпечення, при використанні природничо-наукової та технічної термінології слід дотримуватись існуючого державного правопису. При цьому заохочується використання інших варіантів правопису для статей-перенаправлень, метою чого є полегшення пошуку відповідних статей для користувачів що вживають інший стандарт правопису.
  3. Щоб уникнути ситуації коли в одній і тій же статті використовуються різні варіанти правопису, в незначних виправленнях слід дотримуватись правопису що прийнятий в цій статті. Якщо доповнення до статті чи її виправлення є достатньо значними та значно підвищують якість статті, дописувач може вибрати якого стандарту правопису дотримуватись.
  4. Усі статті повинні використовувати державний правописний стандарт або в основній назві, або обов'язково мати статтю-перенаправлення що йому відповідає.

Пропозиція pavlosh

*** Модифікація пропозиції rosty ***

  1. Статті в українській Вікіпедії готуються та редагуються з обов'язковим дотриманням вимог:
    1. літературної української мови;
    2. державного правопису, тобто того правопису, який визнано чинним в Україні (використання дописувачем однієї з інших наявних версій правопису допускається, якщо дописувач не володіє в достатній мірі чинним правописом).
  2. В (основній) назві будь-якої статті необхідно використовувати державний правописний стандарт. При цьому заохочується використання інших варіантів правопису назви статті для статей-перенаправлень.
  3. У зв'язку із технічними обмеженнями програмного забезпечення (пошукові машини тощо), при використанні спеціальної термінології (та інших слів, по яких можливий пошук) слід в будь-якому випадку дотримуватись існуючого державного правопису. При цьому заохочується використання інших варіантів правопису для статей-перенаправлень, метою чого є полегшення пошуку відповідних статей для користувачів що вживають інший стандарт правопису.
  4. Щоб уникнути ситуації коли в одній і тій же статті використовуються різні варіанти правопису, в незначних виправленнях рекомендується дотримуватись правопису, що був використаний в цій статті попередніми дописувачами. Якщо доповнення до статті чи її виправлення є достатньо значними та значно підвищують якість статті, дописувач може сам вибрати, якого стандарту правопису дотримуватись в тому тексті, що він вносить до статті.
  5. Усі статті, що з технічних причин (дописувач(і) не володіє чинним правописом) не відповідають чинному правопису, мають спеціальні відмітки.
  6. Усі статті, що з технічних причин (дописувач(і) не володіє чинним правописом) не відповідають чинному правопису приводяться до вимог чинного правопису наступним чином:
    1. Дописувач, що зробив значні доповнення до статті має право привести статтю до вимог чинного правопису (спілкування з попередніми дописувачами, що буде передувати такому редагуванню, заохочується).
    2. Будь-хто з дописувачів (навіть з тих, хто наразі не вносив доповнень до даної статті) або читачів (оскільки у Вікіпедії кожен читач є потенційним дописувачем) може привести статтю до вимог чинного правопису з обовязковим попереднім спілкуванням з попередніми дописувачами.