Магдала: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
IvanBot (обговорення | внесок)
м →‎Історія: replaced: приймає участь → бере участь
YFdyh-bot (обговорення | внесок)
м r2.7.3) (робот додав: zh:马格达拉
Рядок 15: Рядок 15:
[[Категорія:Біблійні місця]]
[[Категорія:Біблійні місця]]
[[Категорія:Міста Ізраїлю]]
[[Категорія:Міста Ізраїлю]]

[[ar:قرية مريم المجدلية]]
[[ar:قرية مريم المجدلية]]
[[arc:ܡܓܕܠܐ (ܩܪܝܬܐ)]]
[[arc:ܡܓܕܠܐ (ܩܪܝܬܐ)]]
Рядок 31: Рядок 32:
[[sv:Magdala]]
[[sv:Magdala]]
[[tr:Mecdel]]
[[tr:Mecdel]]
[[zh:马格达拉]]

Версія за 01:36, 16 жовтня 2012

Магдала на Генісаредському Озері

Магдала (івр. מגדל‎, «Вежа»; у Новому Завіті використовується арамейська форма Магдала, а у Йосипа Флавія відома як Таріхея) — село на західному узбережжі Генісаредського Озера, бл. 6 км на північ від Тверії.

Історія

У античні часи Магдала була містом. У 1 ст. до н. е. елліністична Таріхея була напевне найбільшим містом Галілеї і за Йосипом Флавієм нараховувала 37600 мешканців[1]. Магдала відома з Нового Завіту як батьківщина Марії Магдалини — одної з ранніх учениць Ісуса Христа. В серпні 2009 року було проведено археологічні розкопки при будівлі Готелю у Магдалі на території місії францисканців у Святій Землі. При цьому знайдено залишки античної синагоги площею бл. 120 м2 з мозаїкою на підлозі, кам'яними лавками та стінами прикрашеними фресками. Рельєф з кам'яних блоків у синагозі утворює менору[2]. Керівник розкопок Діна Авшалом-Ґорні схиляється до думки, що на цьому місці розкопано найстарішу з відомих синагог, часів Другого Храму[3][4] . Конгрегація Легіонерів Христа утримує також «Центр Магдала», наріжний камінь якого заклав у 2004 році папа Бенедикт XVI та бере участь у археологічних розкопках[5].

За Йосифом Флавієм, місцеві жителі протистояли Іроду Великому та римлянам, при цьому шукали порятунок у численних печерах ваді ель-Гамман — каньйоноподібній долині на на захід від Магдали. Внаслідок цих подій місцевість було сильно зруйновано у 66 році. У 12 столітті хрестоносці збудували там церкву, яка проте з часом зруйнувалася. Теперішнє поселення засноване у 1910 році і нараховує 2000 мешканців.

Примітки

  1. Carsten Claussen: Versammlung, Gemeinde, Synagoge - das hellenistisch-jüdische Umfeld der frühchristlichen Gemeinden, Vandenhoeck & Ruprecht, 2002, ст. 182.(нім.)
  2. http://blog.bibleplaces.com/2010/06/questioning-date-of-magdala-synagogue.html
  3. http://www.haaretz.com/hasen/spages/1113823.html
  4. Robert Wenning: Israel Magdala - Die wirkliche Synagoge? Und die älteste?; у Welt und Umwelt der Bibel, Archäologie - Kunst - Geschichte, Band 1/2010, Katholisches Bibelwerk e.V., Stuttgart, ст. 65.(нім.)
  5. magdalacenter.com

Джерела