Колхидська низовина: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
ZéroBot (обговорення | внесок)
м r2.7.1) (робот додав: sr:Колхидска низија
DixonDBot (обговорення | внесок)
м Додавання/виправлення дати для: Шаблон:Без джерел
Рядок 29: Рядок 29:
* [[Рельєф Грузії]]
* [[Рельєф Грузії]]


{{без джерел}}
{{Без джерел|дата=грудень 2008}}
{{Georgia-geo-stub}}
{{Georgia-geo-stub}}



Версія за 23:50, 2 грудня 2012

Колхідська низовина — зелена частина, прилегла до Чорного моря
Вона ж на топографічній мапі

Колхі́дська низовина́, низовина в Грузії, між берегом Чорного моря на заході, горами Великого Кавказу на північному сході і Малим Кавказом на півдні.

Загальні відомості

Вздовж моря тягнеться від м. Сухумі до міста Кобулеті. На заході ледве підноситься над рівнем моря, у подніжжя гір облямована розчленованими терасами заввишки до 100—150 м. Колхідська низовина — алювіальна рівнина, що займає западину синклінальної будови; потужність алювію антропогену до 700 м. Є нафтогазові прояви, мінеральні джерела (Цхалтубо). Поверхня Колхідської низовини у західній частині ускладнена староріччям, прирусловими валами, невисокими піщаними масивами — лідо; обширні заболочені простори.

Клімат

Клімат субтропічний вологий, з м'якою зимою, невеликими амплітудами температур, рясними осіданнями протягом всього року (в середньому 1 500 мм), високою вологістю повітря. Середня температура січня від 4,5 °C до 6 °C, серпня 23—24°С.

Гідрографія

Колхідська низовина перетинається річками Ріоні, Інгурі тощо. Режим річок паводочний. Поблизу м. Поті біля моря — озеро Палеостомі.

Рослинність

На Заході переважають болотяні ландшафти з осоково-ситниковою, осоково-разнотравною рослинністю, сфагновим покривом і очеретяними чагарниками. Серед боліт значну площу займають вільхові ліси. На підведених околицях поширені дубові, букові, грабові ліси з вічнозеленими чагарниками і ліанами. Суцільно лісиста у минулому, Колхідська низовина зайнята переважно посівами зернових (головним чином кукурудзи), садами і плантаціями субтропічних культур.

Див. також