Рубль: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Немає опису редагування
Немає опису редагування
Рядок 1: Рядок 1:
'''Рубль''' — назва сучасних валют [[Росія|Росії]] (див. [[Російський рубль]]), Білорусії (див. [[Білоруський рубль]]), Придністров'я ([[Придністровський рубль]]). Російський рубль також використовується в [[Південна Осетія|Південній Осетії]] і [[Абхазія|Абхазії]].
'''Рубль''' — назва сучасних [[валюта|валют]] [[Росія|Росії]] (див. [[Російський рубль]]), Білорусії (див. [[Білоруський рубль]]), Придністров'я ([[Придністровський рубль]]). Російський рубль також використовується в [[Південна Осетія|Південній Осетії]] і [[Абхазія|Абхазії]].


У минулому — валюта російських республік і князівств, [[Велике князівство Московське|Великого князівства Московського]], [[Російське Царство|Російського Царства]], [[Російська імперія|Російської імперії]] і різних утворень на її території, [[РРФСР]] (1917–1923), [[СРСР|Радянського Союзу]] (1923–1991), [[Латвія|Латвії]] (1992–1993), Україна (1992 −1996), [[Таджикистан]]у (1995–2000). Ділиться на 100 копійок. Код російського рубля відповідно до стандарту ISO 4217 — RUB (RUR до деномінації 1998 року), числовий код — 643; білоруського — BYR, числовий код — 974; придністровського — PRB (неофіційний, числового немає).
У минулому — валюта російських республік і князівств, [[Велике князівство Московське|Великого князівства Московського]], [[Московське Царство|Московського Царства]], [[Російська імперія|Російської імперії]] і різних утворень на її території, [[РРФСР]] (1917–1923), [[СРСР|Радянського Союзу]] (1923–1991), [[Латвія|Латвії]] (1992–1993), Україна (1992 −1996), [[Таджикистан]]у (1995–2000). Ділиться на 100 копійок. Код російського рубля відповідно до стандарту ISO 4217 — RUB (RUR до деномінації 1998 року), числовий код — 643; білоруського — BYR, числовий код — 974; придністровського — PRB (неофіційний, числового немає).


== Етимологія ==
== Етимологія ==


Слово ''рубль'' з'явилося в давньоруських пам'ятках з [[XII століття]]. Спочатку воно не відносилося до грощової одиниці, а позначало ''обрубок'', ''кляп'', ''затичка''. Гривня лишалась До [[XIV століття]] основною грошовою одиницею на [[Русь|Русі]] лишалась [[гривня]]. Під час [[монголо-татарська навала|монголо-татарської навали]] (з другої половини [[XIII століття]]) срібні гривні стали ділити, рубаючи їх навпіл. Так з'явилися рублі (від слова ''рубати'', тобто ''обрубок гривні'' ).
Слово ''рубль'' з'явилося в давньоруських пам'ятках з [[XII століття]]. Спочатку воно не відносилося до грощової одиниці, а позначало ''обрубок'', ''кляп'', ''затичка''. Гривня лишалась До [[XIV століття]] основною грошовою одиницею на [[Русь|Русі]] лишалась [[гривня]]. Під час [[монголо-татарська навала|монголо-татарської навали]] (з другої половини [[XIII століття]]) срібні гривні стали ділити, рубаючи їх навпіл. Так з'явилися рублі (від слова ''рубати'', тобто ''обрубок гривні'').


== В народній мові ==

В СРСР та Росії має також збірне значення [[гроші|грошей]] взагалі. «Подивилася — як рублем одарила», «Гнатися за довгим рублем» (в сенсі прагнути великого і легкого заробітку), «Бити рублем» (про фінансові стягнення).
В народній мові здебільшого зустрічаються назви ''рубель'' (''рупель''), ''рубь'' (''рупь''), а також ''рублік'', ''рублішко'', ''рубльовий'', ''рублевик''.
В народній мові здебільшого зустрічаються назви ''рубель'' (''рупель''), ''рубь'' (''рупь''), а також ''рублік'', ''рублішко'', ''рубльовий'', ''рублевик''.

За СРСР використстовували зневажливу назву ''дерев'яний'' або ''рваний'' (про радянські не конвертовані рублі, на відміну від вільно конвертованої валюти).

Також використовувалися в якосты синоеімів до рубля слова ''ре'', ''целкач'', ''целковик'', ''целковий''.


== Див. також ==
== Див. також ==
Рядок 16: Рядок 24:
== Джерела ==
== Джерела ==


* [http://dic.academic.ru/dic.nsf/vasmer/46809/рубль Этимологический словарь русского языка. — М.: Прогресс. М. Р. Фасмер. 1964—1973. {{ref-ru}}]
* [http://dic.academic.ru/dic.nsf/vasmer/46809/рубль Этимологический словарь русского языка. — М.: Прогресс. М. Р. Фасмер. 1964–1973. {{ref-ru}}]
* [http://zavantag.com/docs/1821/index-12622-1.html?page=8 Л. В. Адонина, О. С. Фисенко. Когнитивная лингвистика {{ref-ru}}]
* [http://zavantag.com/docs/1821/index-12622-1.html?page=8 Л. В. Адонина, О. С. Фисенко. Когнитивная лингвистика {{ref-ru}}]
* [http://dic.academic.ru/dic.nsf/kuznetsov/54315/рубль Большой толковый словарь русского языка. — 1-е изд-е: СПб.: Норинт. С. А. Кузнецов. 1998. {{ref-ru}}]
* [http://dic.academic.ru/dic.nsf/dic_synonims/194166/целкаш Словарь синонимов ASIS, Тришин В. Н., 2010. {{ref-ru}}]


[[Категорія:Валюти]]
[[Категорія:Валюти]]

Версія за 03:54, 19 грудня 2012

Рубль — назва сучасних валют Росії (див. Російський рубль), Білорусії (див. Білоруський рубль), Придністров'я (Придністровський рубль). Російський рубль також використовується в Південній Осетії і Абхазії.

У минулому — валюта російських республік і князівств, Великого князівства Московського, Московського Царства, Російської імперії і різних утворень на її території, РРФСР (1917–1923), Радянського Союзу (1923–1991), Латвії (1992–1993), Україна (1992 −1996), Таджикистану (1995–2000). Ділиться на 100 копійок. Код російського рубля відповідно до стандарту ISO 4217 — RUB (RUR до деномінації 1998 року), числовий код — 643; білоруського — BYR, числовий код — 974; придністровського — PRB (неофіційний, числового немає).

Етимологія

Слово рубль з'явилося в давньоруських пам'ятках з XII століття. Спочатку воно не відносилося до грощової одиниці, а позначало обрубок, кляп, затичка. Гривня лишалась До XIV століття основною грошовою одиницею на Русі лишалась гривня. Під час монголо-татарської навали (з другої половини XIII століття) срібні гривні стали ділити, рубаючи їх навпіл. Так з'явилися рублі (від слова рубати, тобто обрубок гривні).

В народній мові

В СРСР та Росії має також збірне значення грошей взагалі. «Подивилася — як рублем одарила», «Гнатися за довгим рублем» (в сенсі прагнути великого і легкого заробітку), «Бити рублем» (про фінансові стягнення).

В народній мові здебільшого зустрічаються назви рубель (рупель), рубь (рупь), а також рублік, рублішко, рубльовий, рублевик.

За СРСР використстовували зневажливу назву дерев'яний або рваний (про радянські не конвертовані рублі, на відміну від вільно конвертованої валюти).

Також використовувалися в якосты синоеімів до рубля слова ре, целкач, целковик, целковий.

Див. також

Джерела

Шаблон:Link GA