Карт: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Немає опису редагування
ПРИКЛАД оформлення
Рядок 4: Рядок 4:
'''Карт''' - найпростіший гоночний автомобіль без кузова. Швидкість карта (клас Суперкарт) може досягати 260 км / ч. Гонки на картах називають картингом.
'''Карт''' - найпростіший гоночний автомобіль без кузова. Швидкість карта (клас Суперкарт) може досягати 260 км / ч. Гонки на картах називають картингом.


Спортивний карт
== Спортивний карт ==
'''Історія'''
=== Історія ===


Вважається, що картинг придумали військові льотчики у США після Другої світової війни. Вони влаштовували перегони по льотному полю на візках для підвезення авіабомб. Але це хобі було поширене лише у вузьких колах, поки за справу не взявся Арт Інглс (en: Art Ingels), колишній пілот, механік відділення фірми « Кертіс крафт компані »в Глендейле, яка випускала гоночні автомобілі. Він у серпні 1956 р. на автогонках в Помоні представив публіці нескладний карт. Машину назвали візком (англ. cart).
Вважається, що картинг придумали військові льотчики у США після Другої світової війни. Вони влаштовували перегони по льотному полю на візках для підвезення авіабомб. Але це хобі було поширене лише у вузьких колах, поки за справу не взявся Арт Інглс (en: Art Ingels), колишній пілот, механік відділення фірми « Кертіс крафт компані »в Глендейле, яка випускала гоночні автомобілі. Він у серпні 1956 р. на автогонках в Помоні представив публіці нескладний карт. Машину назвали візком (англ. cart).

Версія за 09:09, 24 грудня 2012

Карт - найпростіший гоночний автомобіль без кузова. Швидкість карта (клас Суперкарт) може досягати 260 км / ч. Гонки на картах називають картингом.

Спортивний карт

Історія

Вважається, що картинг придумали військові льотчики у США після Другої світової війни. Вони влаштовували перегони по льотному полю на візках для підвезення авіабомб. Але це хобі було поширене лише у вузьких колах, поки за справу не взявся Арт Інглс (en: Art Ingels), колишній пілот, механік відділення фірми « Кертіс крафт компані »в Глендейле, яка випускала гоночні автомобілі. Він у серпні 1956 р. на автогонках в Помоні представив публіці нескладний карт. Машину назвали візком (англ. cart). У 1957 р. Білл Роулс, Даффі Лівінгстон і Рой Десброу (англ. Bill Rowles, Duffy Livingstone, Roy Desbrow) створюють компанію Go-Kart Company, що виробляє карти. Справи компанії йшли настільки успішно, що вдалося купити ділянку в 5 акрів, на якому був побудований перший картодром. Одночасно Інглс засновує компанію Ingels-Borelli. У 1958 р. англійський бізнесмен Мікки Флін замовляє у Go-Kart п'ять картов. Вже в 1960 році у Великобританії налічується понад 100 фірм, що займаються виробництвом картов і комплектуючих. З лютого 1960 р. у Великобританії починає видаватися журнал «Karting». Конструкція карт

Компонування

Основою карта є рама, зварена із сталевих труб. Матеріал рами повинен бути магнітним. Використання титану та карбону заборонено. [1] На рамі розташовані сидіння, рульове управління і двигун. У спортивних картах двигун зазвичай розташовується праворуч від водія (таким чином, для їзди на такому карті потрібна теплоізоляційна накладка на рукаві комбінезона); в прокатних картах - ззаду, так що можна їздити навіть без захисного одягу, не ризикуючи обпектися. Вага повністю спорядженого спортивного карта 70-90 кг.

Силова установка

Силовою установкою карта є карбюраторний бензиновий двигун повітряного або водяного охолоджування; двотактний на спортивних картах і четирехтактний на прокатних. Двигун можна переміщати вперед-назад (щоб забезпечити потрібне натягнення ланцюга). Питома потужність спортивного карта може бути вище, ніж у автомобіля. Карти початкового рівня характеризуються потужністю 6-9л.с. Спортивні карти володіють потужністю в 15-40л.с., Що при масі карта з водієм менше 180 кг дає потужність в межах 4-12кг/л.с. У Audi TT - 6,5 кг / к.с., У КАМАЗа - 100кг/л.с. При цьому кількість оборотів в хвилину може досягати 15 000 -17 000 (у двотактних двигунів). За рахунок своєї малої маси найбільш могутні класи можуть розгонитися до 100 км / год за 3-4 секунди. При цьому перевантаження, які відчувають пілотом, дуже великі, тому для вдалого участі в змаганнях потрібна хороша фізична підготовка. Для всіх картов діє обмеження на рівень шуму. [1]

Трансмісія

На картах зустрічаються три варіанти трансмісії: на спортивних картах нижчих класів (в основному дитячих) роль трансмісії грає ланцюгова передача. Такий карт не може стояти на місці з працюючим мотором; двигун заводиться «з товкача», а старт дається з ходу. на прокатних і деяких спортивних картах автоматичне відцентрове зчеплення і ланцюгова передача. Якщо не натискати одночасно на газ і на гальмо, немає ризику заглушити двигун. на більшості спортивних картов: коробка передач із зчепленням. Обертання на задню вісь також передається через ланцюгову передачу. Залежно від класу, дозволяється від двох до шести передач. Зчеплення управляється важелем, розташованим зліва під кермом; важіль перемикання передач розташований праворуч від сидіння. Диференціал заборонений. Привід тільки на задні колеса [1].

Ходова частина

Пружної підвіски на карті немає; роль амортизаторів грають шини і рама. Передні колеса, як правило, менше задніх по діаметру. Є кілька типів гуми: сліки, проміжні, дощові та зимові. Диференціала в карті немає, тому пружність рами розраховується так, що в повороті внутрішнє заднє колесо виявляється в повітрі. Через відсутність підвіски картинг вимагає дуже рівного асфальту; практично непомітні горби на трасі призводять до сильної тряски.

Рульове управління

Рульове управління на карті найпростішого типу: рульова колонка з'єднана тягою з керованими колесами. Тому кермо карта надзвичайно жорсткий, з поворотом біля 45 ° у кожну сторону. Інші типи рульового управління в картингу заборонені.

Гальмівна система

Залежно від класу, на картах бувають: механічні гальма на задню вісь (зустрічається в дешевих прокатних картах; також дозволено в деяких дитячих класах) гідравлічні гальма на задню вісь (в картах без коробки передач); гідравлічні гальма на всі колеса (у картах з коробкою передач - приводяться в дію педаллю; в бескоробочних класах (kf1/kf2) передній контур виведений на ручку під кермом). Карбонові гальмівні диски заборонені.

Безпека

Бічні короби, передній і задній бампера захищають гонщика і механізми карта при зіткненні. Ланцюгова передача закрита кожухом, який не дозволяє ланцюга відлетіти убік. Гальмівна тяга дублюється тросиком. У картах з гальмами на всі чотири колеса передній і задній контури діють незалежно, і при відмові одного можна загальмувати другим. Знизу рами розташований полик - пластина, на яку спираються ноги.

Налаштування карта

Для досягнення максимальної швидкості спортивний карт можна настроювати. Можливі такі налаштування: тиск в шинах; установка / зняття стабілізатора поперечної стійкості (в деяких моделях); передавальне число ланцюгової передачі; развесовка карта (регулюється переміщенням сидіння); Сходження рульових коліс; передній кліренс; гальмівної баланс (у картах з гальмами на всі колеса); колія на обох осях; настройка карбюратора; настройка зчеплення (особливо відцентрового); настройка відстані від двигуна до резонатора (задає оптимальний режим стиснення паливної суміші); довжина шатуна (ступінь стиснення). Див також статті: «Развесовка карта», «Параметри шини», «Посібник по швидкому настроюванню карта для новачків», «Як правильно налаштувати шасі?»

Прокат картов

Траса прокатного картингу Мабуть, єдиний спосіб для «простого смертного» відчути себе автогонщиком, перебуваючи при цьому в цілковитій безпеці - це прокатний картинг. Типовий прокатний карт має чотиритактний двигун потужністю до 9 к.с. і автоматичне (відцентрове) зчеплення. Завдяки такій конструкції, щоб карт їхав, достатньо натиснути на газ; якщо зупинитися, двигун не глухне. Невисока швидкість прокатного карта не призводить до серйозних аварій, але дозволяє відчути всю динаміку автогонок. Гальма в прокатного карта тільки на задню вісь, тому гальмувати на поворотах потрібно особливо акуратно.

Прокатний карт Найбільш поширений двигун в прокатних картах - Honda GX270 (9 л.с.). Також зустрічаються менш потужні Honda GX160 і GX200. На широких і довгих трасах можуть використовуватися двигуни Honda GX390 потужністю 13 к.с. При настанні дощу гума карта не змінюється на дощову, продовжують їздити на сліках. Тому на мокрій трасі управління картом утруднено. Втім, зустрічаються люди, які спеціально приходять на картинг в дощ. Необхідно пам'ятати, що навіть у прокатному комбінезоні залишається велика ймовірність повністю намочити свій одяг. Обмеження за віком найпростіше: діти допускаються, як тільки починають діставати до педалей. На деяких картодромі пропонують менш потужні карти для дітей. На багатьох картинг-майданчиках періодично проводяться любительські змагання.