Near-field communication: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Yevhen (обговорення | внесок)
Yevhen (обговорення | внесок)
Рядок 37: Рядок 37:
* [http://www.nfc-forum.org/home Веб-сайт «NFC Forum»]. {{ref-en}}
* [http://www.nfc-forum.org/home Веб-сайт «NFC Forum»]. {{ref-en}}
* [http://book.itep.ru/4/41/nfc.htm NFC і бездротові інтерфейси програм]. {{ref-ru}}
* [http://book.itep.ru/4/41/nfc.htm NFC і бездротові інтерфейси програм]. {{ref-ru}}
* [http://nfc-services.ru/about_nfc Near Field Communication або що таке NFC?] {{ref-ru}}


[[Категорія:Радіозв'язок]]
[[Категорія:Радіозв'язок]]

Версія за 21:19, 31 січня 2013

Логотип технології «Near Field Communication», що може використовуватися на сертифікованих пристроях.

«Near Field Communication», «NFC» («комунікація ближнього поля») — технологія бездротового високочастотного зв'язку малого радіусу дії, яка дає можливість обміну даними між пристроями, які знаходяться на відстані не більше 10 сантиметрів (близько 4-х дюймів), найчастіше до 4 сантиметрів.

Ця технологія є простим розширенням стандарту безконтактних карт «EMV» (ISO 14443), яка дозволяє використання смарт-карток з чипом без контакту з терміналом для здійснення фінансової транзакції. Пристрій з функцією NFC (наприклад, смартфон) може підтримувати зв'язок як з наявними смарт-картками, так і з терміналами стандарту ISO 14443, а також з іншими пристроями з функцією NFC. Це означає, що ця технологія може використовуватися на існуючій інфраструктурі для безконтактних карток, у громадському транспорті тощо. NFC розроблена перш за все для використання у мобільних телефонах.

Перевагою даної технології є час на те, щоб знайти інший пристрій - він становить близько 0,1 секунди. NFC працює на частоті 13.56 MHz. Швидкість обміну даними становить до 424 кбіт/сек.

Режими роботи

NFC форум визначив три комунікаційних режими роботи:

Peer-to-Peer

Цей режим використовується для комунікації між пристроями.

Читання/запис

Дозволяє додаткам обмінюватися інформацією. Обмін відбувається у незашифрованому вигляді, якщо окремо не шифрувати повідомлення.

Емуляція картки

Дозволяє обладнанню(наприклад телефону), працювати у якості смарт-картки.

Використання

Мітки

Мітка на яку записана певна послідовність команд. В основному мітка знаходиться в пасивному стані і не споживає електроенергії. Коли підноситься NFC зчитувач до мітки вона активується і зчитувач читає команди і виконує їх. В основному мітки доступні лише для читання.

Картки

Дана технологія отримала використання у платіжних картках, а також у проїзних, наприклад у метрополітені.

Мобільні пристрої

На даний момент існує багато мобільних телефонів та смартфонів з підтримкою NFC чипів. В основному вони використовуються для наступних цілей:

  • Встановлення зв'язку - в даному випадку за допомогою NFC чипа відбувається знаходження іншого телефону після чого відбувається запуск Bluetooth або Wi-Fi модулів і починається передача даних.
  • Читання NFC міток - читання інформації з NFC мітки і виконання команд(наприклад переведення телефону у режим польоту) або відображення певної інформації(наприклад показ інформації про автора картини, може бути використана у картинних галереях, музеях...)
  • Емуляція карток - може використовуватися замість проїзного у метро, або для мобільних платежів наприклад Google Wallet.

Див. також

Зовнішні посилання