Фюрер: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
EmausBot (обговорення | внесок)
м r2.7.2+) (робот додав: be-x-old:Фюрэр
EmausBot (обговорення | внесок)
м r2.7.3) (Робот: замінив th:ฟือแรร์ на th:ฟือเรอร์
Рядок 58: Рядок 58:
[[sv:Führer]]
[[sv:Führer]]
[[ta:பியூரர்]]
[[ta:பியூரர்]]
[[th:ฟือแรร์]]
[[th:ฟือเรอร์]]
[[tr:Führer]]
[[tr:Führer]]
[[uz:Führer]]
[[uz:Führer]]

Версія за 18:26, 5 лютого 2013

Фю́рер (нім. Führer) — слово, що означає «провідник».

Як правило, використовується як позначення Адольфа Гітлера, що офіційно носив цей титул. У Третьому рейху слово «фюрер» було складовою частиною назв різних звань і посад (наприклад, штурмбанфюрер, групенфюрер і т. інш.)

На даний час може вживатися (часто іронічно) стосовно голів різних екстремістських організацій. Слово «Фюрер» також входить до складу складних слів, що позначають посади в комерційних організаціях (наприклад, нім. Geschäftsführer — комерційний директор).

Також слово фюрер використовується в неофіційних любительських перекладах аніме і манги «Сталевий алхімік» (Кинг Бредлі, глава держави) і офіційно в аніме і манзі «Saber Marionette J» (Фауст, глава держави).

Історія

Титул «фюрер» був привласнений Гітлером самому собі 2 серпня 1934 року після смерті рейхспрезидента Веймарскої республіки Гинденбурга. Згідно із законом, новий пост фюрера і рейхсканцлера об'єднав пости президента і канцлера, зробивши Гітлера одноосібним правителем Німеччини. «Принцип фюрера» (нім. Führerprinzip) широко пропагувався нацистською партією, одним з найвідоміших гасел якої був «Один народ, одна держава, один вождь» (нім. Ein Volk, ein Reich, ein Führer).

Сучасне використання

Сильні асоціації з нацизмом привели до того, що в сучасній Німеччині слово «фюрер» мало використовується в первинному сенсі («вождь», «лідер»).[джерело?] Проте воно є складовою частиною багатьох слів. Наприклад: Lokführer (машиніст), Spielführer (капітан команди), Führerschein (посвідчення водія) і т. д.