Індукційний струм: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
вікіфікація
Рядок 1: Рядок 1:
'''Індукційний струм''' — [[електричний струм]], що виникає у провідному контурі при зміні [[магнітний потік|магнітного потоку]] через цей контур внаслідок явища [[електромагнітна індукція|електромагнітної індукції]].
'Індукційний струм' — [[електричний струм]], що виникає у провідному контурі при зміні [[магнітний потік|магнітного потоку]] через цей контур внаслідок явища [[електромагнітна індукція|електромагнітної індукції]].


Величина індукційного струму визначається швидкістю зміни магнітного потоку й [[опір|опором]] [[провідник]]а.
Величина індукційного струму визначається швидкістю зміни магнітного потоку й [[опір|опором]] [[провідник]]а.

Версія за 17:51, 11 березня 2013

'Індукційний струм' — електричний струм, що виникає у провідному контурі при зміні магнітного потоку через цей контур внаслідок явища електромагнітної індукції.

Величина індукційного струму визначається швидкістю зміни магнітного потоку й опором провідника.

,

де I — сила струму, — магнітний потік, R — опір провідника.

Перехідні процеси

Індукційні струми перешкоджають раптовій зміні струму в провіднику при підключенні до джерела, або відключенні від нього. При підключенні до джерела струму електричний струм в провіднику починає зростати. Зростає також і магнітне поле, створюване цим струмом. Змінне магнітне поле індукує в провіднику струм, направлений протилежно тому електричному струму, який в ньому протікає. Як наслідок електричний струм в провіднику встановлюється поступово і лише з часом досягає максимального значення. Коли це значення встановилося, магнітне поле перестає змінюватися і індукційний струм зникає.

Зворотний процес відбувається при вимиканні струму. Його зменшення призводить до зменшення магнітного поля, яке в свою чергу створює в провіднику електрорушійну силу, яка підтримує протікання струму. Як наслідок, струм ще протікає певний час через провідник після відключення від джерела струму. Швидкість перехідного процесу залежить від індуктивності провідника.

Для провідника з індуктивністю L магнітний потік дорівнює

.

Тоді зміна сили струму описується диференціальним рівнянням

.

Відповідно час релаксації, який описує цей процес дорівнює

.

Трансформатор

Явище електромагнітної індукції, а отже індукційні струми, лежать в основі принципу дії трансформатора. Змінне магнітне поле, яке створюється в осерді трансформатора первинною обмоткою, викликає у вторинній обмотці індукційний струм.

Проте нерідко індукційні струми бувають небажані, оскільки призводять до взаємного впливу електричних кіл. Магнітне поле, створене одним електричним приладом може впливати на роботу іншого приладу, викликаючи в ньому індукційні струми, або, як їх ще називають, струми наводки.