Харківський червонозаводський державний український драматичний театр: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
OPbot (обговорення | внесок)
Albedo (обговорення | внесок)
Немає опису редагування
Рядок 1: Рядок 1:
'''Харківський Червонозаводський Державний Український Драматичний Театр''', діяв [[1927]] — 33 у Червонозав. роб. районі Харкова. Трупа складалася перев. з акторів Держ. Драматичного Театру. 1927 — 28 мист. керівник О. Загаров, з 1928 В. Василько, режисер Л. Кліщеєв, декоратори Б. Косарів, Ю. Маґнер та ін. В репертуарі зразки класики з перевагою драматургії а сов. тематикою (І. Микитенка, Я. Мамонтова, М. Ірчана, Л. Первомайського, І. Кочерги); ставив також «Розбійник Кармелюк» Л. Старицької-Черняхівської і «Гріх» [[Винниченко Володимир Кирилович|В. Винниченка]] та амер. авторів: Є. О'Нейля «Любов під в'язами» і Дж. Лондона «Вовча зграя». У складі акторів були: Є. Зарницька, М. Петлішенко, Л. Гаккебуш, В. Маслюченко, Й. Маяк, М. Тагаїв, І. Твердохліб, А. Крамаренко та ін. З 1928 В. Василько, за прикладом Л. Курбаса, заклав при театрі лабораторію акторської майстерности та режисури. 1933 Х.Ч.Д.У.Д.Т. розформовано (був критикований за конструктивізм) і основний склад переведено до м. Сталіного (нині Донецьке), де на його базі створено Сталінський Держ. Укр. Драм. Театр ім. Артема.
'''Ха́рківський червонозаводський державний український драматичний театр''', діяв [[1927]] — 33 у Червонозав. роб. районі Харкова. Трупа складалася перев. з акторів Держ. Драматичного Театру. 1927 — 28 мист. керівник О. Загаров, з 1928 В. Василько, режисер Л. Кліщеєв, декоратори Б. Косарів, Ю. Маґнер та ін. В репертуарі зразки класики з перевагою драматургії а сов. тематикою (І. Микитенка, Я. Мамонтова, М. Ірчана, Л. Первомайського, І. Кочерги); ставив також «Розбійник Кармелюк» Л. Старицької-Черняхівської і «Гріх» [[Винниченко Володимир Кирилович|В. Винниченка]] та амер. авторів: Є. О'Нейля «Любов під в'язами» і Дж. Лондона «Вовча зграя». У складі акторів були: Є. Зарницька, М. Петлішенко, Л. Гаккебуш, В. Маслюченко, Й. Маяк, М. Тагаїв, І. Твердохліб, А. Крамаренко та ін. З 1928 В. Василько, за прикладом Л. Курбаса, заклав при театрі лабораторію акторської майстерности та режисури.
1933 Х.Ч.Д.У.Д.Т. розформовано (був критикований за конструктивізм) і основний склад переведено до м. Сталіного (нині Донецьке), де на його базі створено Сталінський державний український драматичний театр імені Артема.


{{EU-book-stub}}
{{EU-book-stub}}


===Література===
===Література===

* {{ЕУ}}
* {{ЕУ}}

[[Категорія:Театр]]
[[Категорія:Харків]]

Версія за 09:31, 3 лютого 2008

Ха́рківський червонозаводський державний український драматичний театр, діяв 1927 — 33 у Червонозав. роб. районі Харкова. Трупа складалася перев. з акторів Держ. Драматичного Театру. 1927 — 28 мист. керівник О. Загаров, з 1928 В. Василько, режисер Л. Кліщеєв, декоратори Б. Косарів, Ю. Маґнер та ін. В репертуарі зразки класики з перевагою драматургії а сов. тематикою (І. Микитенка, Я. Мамонтова, М. Ірчана, Л. Первомайського, І. Кочерги); ставив також «Розбійник Кармелюк» Л. Старицької-Черняхівської і «Гріх» В. Винниченка та амер. авторів: Є. О'Нейля «Любов під в'язами» і Дж. Лондона «Вовча зграя». У складі акторів були: Є. Зарницька, М. Петлішенко, Л. Гаккебуш, В. Маслюченко, Й. Маяк, М. Тагаїв, І. Твердохліб, А. Крамаренко та ін. З 1928 В. Василько, за прикладом Л. Курбаса, заклав при театрі лабораторію акторської майстерности та режисури.

1933 Х.Ч.Д.У.Д.Т. розформовано (був критикований за конструктивізм) і основний склад переведено до м. Сталіного (нині Донецьке), де на його базі створено Сталінський державний український драматичний театр імені Артема.


Література