Доцент: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Samuel0420 (обговорення | внесок)
Samuel0420 (обговорення | внесок)
Рядок 11: Рядок 11:
}}
}}
== Аналоги в інших крїнах==
== Аналоги в інших крїнах==
Питання аналогів української посади «''доцента''» за кордоном не є однозначним. В США посаді доцента можуть відповідати посади лектора ({{lang-en| Lecturer }}) або асистент-професора ({{lang-en| Assistant Professor }}). Доценти в Україні проводять практичні та лабораторні заняття, керують курсовими та дипломними проектами, читають лекції. В США практичні та лабораторні заняття проводяться асистентами ({{lang-en| Teaching Assistant }}). Натомість лектори і професори мають своїх асистентів. Сьогодні 60% українських ВНЗ взагалі не проводять нау­кових досліджень. Посада «''доцента''» в таких ВНЗ відповідає посаді лектора. І лише у ВНЗ України, де проводиться активна науково-дослідницька діяльність, посада «''доцента''» в певній мірі відповідає американським посадам лектора або асистент-професора. Також не слід плутати українську посаду «''асистента''» з посадою «''Assistant Professor''». В США посаді асистента відповідає посада Teaching Assistant.
Питання аналогів української посади «''доцента''» за кордоном не є однозначним. В США посаді доцента можуть відповідати посади лектора ({{lang-en| Lecturer}}) або асистент-професора ({{lang-en| Assistant Professor}}). Доценти в Україні проводять практичні та лабораторні заняття, керують курсовими та дипломними проектами, читають лекції. В США практичні та лабораторні заняття проводяться асистентами ({{lang-en|Teaching Assistant}}). Натомість лектори і професори мають своїх асистентів. Сьогодні 60% українських ВНЗ взагалі не проводять нау­кових досліджень. Посада «''доцента''» в таких ВНЗ відповідає посаді лектора. І лише у ВНЗ України, де проводиться активна науково-дослідницька діяльність, посада «''доцента''» в певній мірі відповідає американським посадам лектора або асистент-професора. Також не слід плутати українську посаду «''асистента''» з посадою «''Assistant Professor''». В США посаді асистента відповідає посада Teaching Assistant. В американських університетах асистенти (Teaching Assistant) проводять практичні та лабораторні заняттяу а також читають лекції увеликих аудиторіях (100-300 студентів).


== Посилання ==
== Посилання ==

Версія за 21:20, 14 липня 2013

Доце́нт (від лат. docere «навчати») — в Україні і інших країнах вчене звання викладачів вищих навчальних закладів, що виконують функцію університетських лекторів; вчене звання співробітників наукових установ; посада у вищих навчальних закладах. Учене звання доцента присвоюється ученими радами, звання доцента засвідчується атестатом, що видає Міністерство освіти України.

На посаду доцента можуть претендувати особи, які мають вчене звання доцента, старшого наукового співробітника та/або наукові ступені доктора, кандидата відповідних наук та стаж науково-педагогічної роботи не менше 5 років

Учене звання доцента присвоюється докторам і кандидатам наук, обраним за конкурсом на посаду завідувача кафедрою, професора, доцента, або докторам і кандидатам наук на посаді ректора (проректора з навчальної та наукової роботи) вузу, які мають стаж педагогічної роботи у вузах не менш як три роки і друковані навчально-методичні або наукові праці, що використовуються в педагогічній практиці, зокрема опубліковані після захисту дисертації, після успішної роботи на цих посадах протягом навчального року.

Учене звання доцента може бути, як виняток, також присвоєно:

  • висококваліфікованим фахівцям з відповідною вищою освітою, які мають науковий ступінь магістра наук і є одноосібними авторами підручників або навчальних посібників для вузів, підручників для загальноосвітніх шкіл, професійних і професійно-технічних училищ, обраним за конкурсом на посаду завідуючого кафедрою, професора, доцента, після успішної роботи на цих посадах протягом навчального року;
  • діячам культури і мистецтва, які мають почесні звання та обрані за конкурсом на посаду завідуючого кафедрою, професора, доцента вузу після успішної роботи на цих посадах протягом навчального року.

Аналоги в інших крїнах

Питання аналогів української посади «доцента» за кордоном не є однозначним. В США посаді доцента можуть відповідати посади лектора (англ. Lecturer) або асистент-професора (англ. Assistant Professor). Доценти в Україні проводять практичні та лабораторні заняття, керують курсовими та дипломними проектами, читають лекції. В США практичні та лабораторні заняття проводяться асистентами (англ. Teaching Assistant). Натомість лектори і професори мають своїх асистентів. Сьогодні 60% українських ВНЗ взагалі не проводять нау­кових досліджень. Посада «доцента» в таких ВНЗ відповідає посаді лектора. І лише у ВНЗ України, де проводиться активна науково-дослідницька діяльність, посада «доцента» в певній мірі відповідає американським посадам лектора або асистент-професора. Також не слід плутати українську посаду «асистента» з посадою «Assistant Professor». В США посаді асистента відповідає посада Teaching Assistant. В американських університетах асистенти (Teaching Assistant) проводять практичні та лабораторні заняттяу а також читають лекції увеликих аудиторіях (100-300 студентів).

Посилання