Музей Пія-Климента: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
EmausBot (обговорення | внесок)
м Перенесено 3 інтервікі-посилань до Вікіданих (d:Q1439912)
IvanBot (обговорення | внесок)
м →‎Внутрішній дворик: replaced: см.) → см)
Рядок 15: Рядок 15:
|[[Файл:Laokoon in Museo Pio Clementino.JPG|150px]]
|[[Файл:Laokoon in Museo Pio Clementino.JPG|150px]]
| <center>'''Ніша [[Лаокоон]]а'''</center>
| <center>'''Ніша [[Лаокоон]]а'''</center>
|Мармурова група «[[Лаокоон та його сини]]»: (початок I століття н.&nbsp;е., 184 см.) можливо знаходилася в палаці імператора [[Тіт Флавій Веспасіан|Тита]] на [[Палатин]]і. 14 січня 1506 фрагменти групи були знайдені в Римі на території Золотого будинку [[Нерон]]а і відреставровані [[Мікеланджело]]. [[Пліній Старший]] пише в ''«Naturalis historia»'', що це робота [[Родос]]ьких скульпторів [[Агесандр]]а, [[Полідор]]а і [[Афінодор]]а. Досі точно не відомо, чи була група копією грецької [[бронза|бронзового]] оригіналу (II століття до н.&nbsp;е.) з [[Пергам]]а
|Мармурова група «[[Лаокоон та його сини]]»: (початок I століття н.&nbsp;е., 184 см) можливо знаходилася в палаці імператора [[Тіт Флавій Веспасіан|Тита]] на [[Палатин]]і. 14 січня 1506 фрагменти групи були знайдені в Римі на території Золотого будинку [[Нерон]]а і відреставровані [[Мікеланджело]]. [[Пліній Старший]] пише в ''«Naturalis historia»'', що це робота [[Родос]]ьких скульпторів [[Агесандр]]а, [[Полідор]]а і [[Афінодор]]а. Досі точно не відомо, чи була група копією грецької [[бронза|бронзового]] оригіналу (II століття до н.&nbsp;е.) з [[Пергам]]а
|-
|-
|[[Файл:Perseus Canova Pio-Clementino Inv969.jpg|150px]]
|[[Файл:Perseus Canova Pio-Clementino Inv969.jpg|150px]]

Версія за 10:58, 12 серпня 2013

Cortile Ottagono
План експозиції

Музей Пія-Климента — один з музеїв Ватикану в палаці Бельведер. Музей заснований за дорученням папи Климента XIV (1769–1774 роки) та Пія VI (1775–1799 роки) з метою зберігання відомих грецьких і римських творів мистецтва.

Експозиція

Внутрішній дворик

При папі Юлії II квадратний внутрішній дворик називався (італ. Cortile delle Statue): у ньому серед апельсинових дерев розташовувалися античні статуї. Пізніше до будівель додалася галерея, і він прийняв восьмикутну форму (італ. Cortile Ottagono). Тут знаходяться чотири ніші:

Скульптури Назва Ніша
Ніша Лаокоона
Мармурова група «Лаокоон та його сини»: (початок I століття н. е., 184 см) можливо знаходилася в палаці імператора Тита на Палатині. 14 січня 1506 фрагменти групи були знайдені в Римі на території Золотого будинку Нерона і відреставровані Мікеланджело. Пліній Старший пише в «Naturalis historia», що це робота Родоських скульпторів Агесандра, Полідора і Афінодора. Досі точно не відомо, чи була група копією грецької бронзового оригіналу (II століття до н. е.) з Пергама
Ніша Канови
Персей: роботи Антоніо Канова (1800 — 1801 року). Статуя була виконана на замовлення папи Пія VII, щоб замінити оригінал, зруйнований військами Наполеона. Персей зображений у шоломі Аїда, з мечем Гефеста, в сандалях Гермеса і c головою Медузи в руці
Ніша Аполона
Аполлон Бельведерський: одна из самих відомих статуй Ватикану що знаходиться в колекции музею з 1509 року
Ніша Гермеса
Статуя Гермеса: також «Антіной Бельведерський», римська копія оригіналу Праксителя (IV століття до н. е.). Статую помилково вважали зображенням улюбленця імператора Адріана, оскільки її знайшли у 1543 у недалеко від замку Святого Ангела (мавзолею Адріана).

Зал тварин

У Залі тварин (італ. Sala degli Animali) знаходяться статуї тварин з мармуру і алебастру, також статуя Мелеагра з собакою і головою Калідонський вепра (римська копія грецького оригіналу Скопаса IV століття до н. е.), торс Мінотавра (грецький оригінал, V століття до н. е.). Статуї були відреставровані в кінці XIX століття.

Галерея статуй

Галерея статуй (італ. Galleria delle Statue) з самого початку була частиною палацу папи Інокентія VIII, у другій половині XVIII століття перероблена в галерею статуй. Тут знаходяться римські статуї, а також копії грецьких оригіналів класичного періоду (V–IV століть): статуї «Сплячої Аріадни» (копія грецького оригіналу, II століття), «Нептуна», «Пораненої амазонки», « Сидячого Паріса», "П'яного Сатира ", «Септіміуса Северуса», «Нарциса», «Мінерви», «Венери» і «Меандра». А також «Аполлон, який вбиває ящірку» (Apollon Sauroktonos), копія бронзового оригіналу Праксителя (IV ст. до н. е.) І найкрасивіші канделябри античності ((італ. Candelabri Barberini) з вілли Адріана в Тіволі.

Зала Ротонда

Зал Ротонда (італ. Sala Rotonda) побудований Мікеланджело Сімонетті (італ. Michelangelo Simonetti) згідно з ідеалами класицизму XVIII ст. У центрі залу знаходиться величезна порфірова чаша (13 м у периметрі) з Золотого будинку імператора Нерона. У нішах встановлені статуї і бюсти богів та героїв, серед них статуя Антіноя, улюбленця імператора Адріана, портрет імператора Адріана у вигляді Діонісія, статуя Геркулеса з позолоченої бронзи (II століття, знайдена близько театру Помпея). Підлогу прикрашає римська мозаїка (III століття) з терм Отріколі (в Умбрії).

Зал грецького хреста

У Залі грецького хреста (італ. Sala a Croce Greca) знаходяться порфірові саркофаги Констанції (з мавзолею Констанції, 350 — 360 роки) і Олени (з мавзолею Олени, IV століття), дочки та матері імператора Костянтина. Перший — прикрашений рельєфом з зображенням амурів, що збирають виноград (як символ радощів Діоніса, бога виноробства, і християнства: вино, як кров Христа). На другому зображені римські вершники, що тріумфують над варварами. Імовірно саркофаг призначався для самого імператора Костянтина. У центрі залу знаходиться мозаїка (III століття) з Тускула.

Галерея бюстів

У Галереї бюстів (італ. Galleria dei Busti) розміщується збірка фресок епохи Ренесансу, античних бюстів, мармурові портрети римських імператорів: Нерви в образі Юпітера (I століття), Адріана (II століття), Каракалли (III століття).

Кабінет масок

Підлога Кабінету масок (італ. Gabinetto delle Maschere) прикрашений мозаїкою, виявленою на віллі імператора Адріана в Тіволі, на якій зображені маски (II століття н. е.). Уздовж стін виставлені статуї, наприклад три Грації, а також статуя Афродіти Кнідської, яка вважається однією з найкращих копій бронзової скульптури роботи Праксителя (IV століття до н. е.).

Зал муз

У Залі муз (італ. Sala delle Muse) знаходяться мармурові статуї Аполлона і дев'яти муз (копії з грецьких оригіналів, III століття до н. е.) знайдені при розкопках римської вілли у Тіволі в 1775 році. У центрі залу знаходиться Бельведерський торс (I ст. до н. е.). Можливо це зображення Геракла, який сидить на звірині шкірі, або Поліфема, Філоктета, Марсія або Аякса. На постаменті написано: «роботи Аполонія, сина Нестора з Афін».

Див. також

Ватиканські музеї