Птолемей V Епіфан: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Haida (обговорення | внесок)
Haida (обговорення | внесок)
Рядок 55: Рядок 55:
* [[Птолемей VI Філометор|Птолемей]], цар у 180-145 роках
* [[Птолемей VI Філометор|Птолемей]], цар у 180-145 роках
* [[Птолемей VIII Фіскон|Птолемей]], цар у 145-116 ркоах
* [[Птолемей VIII Фіскон|Птолемей]], цар у 145-116 ркоах
* [[Клеопатра II|Клеопатра]], дружина царів Птолемея VI та Птолемея VIII.
* [[Клеопатри ІІ|Клеопатра]], дружина царів Птолемея VI та Птолемея VIII.


== Джерела ==
== Джерела ==

Версія за 12:56, 26 вересня 2013

Птолемей V Епіфан
Πτολεμαῖος Ἐπιφανής
Птолемей V Епіфан
Птолемей V Епіфан
Тетрадрахма Птолемея V
Цар Єгипту
Початок правління: 204 до н. е.
Кінець правління: 180 до н. е.

Попередник: Птолемей IV Філопатор
Наступник: Птолемей VI Філометор

Дата народження: 209 до н. е.
Дата смерті: 180 до н. е.
Дружина: Клеопатра I
Діти: 2 сина та 1 донька
Династія: Птолемеї
Батько: Птолемей IV Філопатор
Мати: Арсіноя III

Птолемей V Епіфан (*209 до н. е. —180 до н. е.) — цар Єгипту у 204 до н. е.180 до н. е. роках.

Життєпис

Походив з династії Птолемеїв. Син Птолемея IV Філопатора та Арсіної III. У 204 році до н. е. його батька ймовірно було вбито впливовим чиновником Сосібієм та фаворитом Агафоклом. Поки інформацію про смерть не стала надбання населення було також вбито Арсіною III, яка могла стати регентшею малого Птолемея.

Після цього відбулася церемонія сходження на трон. Вперше вона пройшла у Мемфісі, перетворившись на традицію. Ймовірно того ж року Сосібій помирає, а справами починає керувати Агафокл разом із сестрою Агафоклеєю та матірю Енанфою. У 203 році до н. е. проти цих регентів повстав Тлеполем, стратег Пелусія. Йому зрештою вдалося повалити владу Агафокла, стративши останнього разом з усіма родичами.

Скориставшись розгардіяжем в Єгипті проти нього виступили Антіох III Селевкід та Філіпп V, цар Македонії. Перший рушив до Келесирії та Палестини, другий до Кікладських островів. Нездатність протидіяти загрози призвело до повалення регента Тлептолема. Новим опікуном царя став Арістомен, який передав командування армією здібному військовику Скопасу. Останній протягом 202–198 років з перемінним успіхом вів боротьбу з Антіохом III. На деякий час єгиптянам вдалося відвоювати землі в Фінікії, Палестині та Келесирії. Вирішальна битва відбулася у 198 році до н. е. при Паніоні у гирлі р. Йордан), де скопас зазнав цілковитої поразки. результатом цього була втрата Фінікії, Келесирії та Палестини.

По поверненю до Єгипту Скопас намагався здійснити заколот для захоплення влади. проте був виклитий та страчений. Арістомен зберіг статус регента.

В цей час землі Птолемеїв у Малій Азії наразилися на небезпеку з боку Сирії. Втім царський уряд не надав ніякої допомоги залогам Кілікії та Лікії. У підсумку Антіох III загарбав ці провінції. Мирна угода була укладена того ж року. За її умовами Птолемей V одружувався на Клеопатрі, доньці сирійського володаря. У посаг отримував частину фінікії та південної Палестини.

Незабаром після цього цар відсторонив від влади Арістомена. Новим головою уряду став Полікрат. У зовнішній політиці Єгипет намагався спочатку дотримуватися нейтралітету, а згодом укласти союз з римською республікою, намагаючись використати її проти Селевкідів. Але досягти якогось помітного успіху невдалося.

Всередині держави Птолемей Епіфан стикнувся з повстаннями у Верхньому Єгипті (з 204 року до н. е.), які очолив Хургонафор, справу якого продовжив Шаоннофріс. Останнього вдалося перемогти лише у 186 році до н. е. Для зміцнення влади всередині держави цар відновив практику зборів єгипетського жрецтва (синодів). найбільш значущий відбувся у 185 році до н.е. у м.Мемфісі.

У 184–183 роках до н. е. вирувало повстання у Нижньому Єгипті. В обох випадках повстанці спиралися на підтримку жерців давніх єгипетських богів.

Все це спричинило нову економічну та фінансову кризу. В якості захода стосвно її вирішення у 183 році до н. е. було підвищено курс срібної та бронзової монети.

Птолемей V Епіфан, з огляду на послаблення Селевкідів у боротьбі із Риммом та унаслідок повстань в Азії, планував виступити проти Сирії, щоб відвоювати Келесирію та Юдею. Він раптово помер у 180 році до н. е., ймовірно його було отруєно.

Родина

Дружина — Клеопатра I

Діти:

Джерела

  • Günther Hölbl: Geschichte des Ptolemäerreiches: Politik, Ideologie und religiöse Kultur von Alexander dem Großen bis zur römischen Eroberung. Stuttgart 1994, ISBN 3-534-17675-8.