Клеопатра III: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Haida (обговорення | внесок)
Немає опису редагування
Рядок 1: Рядок 1:
{{Otheruses|Клеопатра (значення)}}
{{Правитель
{{Правитель
|посада = Цариця Єгипту
|посада = Цариця Єгипту

Версія за 08:12, 27 вересня 2013

Клеопатра ІІІ
Κλεοπάτρα
Клеопатра ІІІ
Клеопатра ІІІ
Цариця Єгипту
Початок правління: 142 до н. е.
Кінець правління: 101 до н. е.


Дата народження: 162 до н. е.
Дата смерті: 101 до н. е.
Дружина: Птолемей VIII Фіскон
Діти: 2 сина та 3 доньки
Династія: Птолемеї
Батько: Птолемей VI Філометор
Мати: Клеопатра ІІ

Клеопатра ІІІ (*162 до н. е. —101 до н. е.) — цариця Єгипту у 142 до н. е.101 до н. е. роках (разом з Птолемеєм VIII, Птолемеєм IX, Птолемеєм X).

Життєпис

Походила з династії Птолемеїв. Донька Птолемея VI Філометора, царя Єгипту, та Клеопатри ІІ.

У 142 році до н. е. вийшла заміж за свого дядька царя Птолемея VIII. З цього моменту Клеопатра III вступила у боротьбу з власною матірю за вплив у державі. Цей конфлікт зрештою призвів до заколоту Клеопатри II, в результаті Клеопатра III разом з чоловіком вимушена була тікати на Кипр.

Вона повернулася до Єгипту, після відновлення Птолемея VIII на троні у 127 році до н. е. Втім після замирення царя із матірю Клеопатри, влада останнього зменьшилася. У 116 році до н. е. помирає Птолемей VIII.

За його заповітом трон успадковувала Клеопатра III разом з тим сином, якого вона вибере. Вона віддалила нелюбого старшого сина, Птолемея IX Сотера, на Кіпр (ще за життя батька), і обрала в співправителі молодшого сина, Птолемея X Олександра I. На вимогу народу, вона повинна була, однак, закликати старшого сина, змусивши його попередньо розлучитися з дружиною-сестрою Клеопатрою IV, яка здавалася їй небезпечною, та одружитися з іншою сестрою Клеопатрою V. Молодшого сина цариця відправила намісником на Кіпр. Тоді ж вона отримала найвищий сан жерців Олександрії, Клеопатру III оголошено богинею Ісідою.

До 107 до н. е. вона правила з Лафуром, проте але коли він, всупереч її волі, зважився послати допомогу Антіоху IX Кізікському проти Маккавея Гіркана, Клеопатра III збурила проти нього війська і знову звела на трон іншого сина Птолемея X. У 102 році до н.е. вона придушила спробу Птолемея IX повернути собі владу.

Водночас цариця продовжувала політику свого попередника щодо відбудови храміВ, розвитку міст та торгівлі. За її наказом налагоджуються морські торгівельні зв'язки з південною Аравією, Індією.

Зі своїм сином Птоелемеєм X вона правила до 101 року до н. е., коли була отруєна останнім, що бажав отримати реальну владу над Єгиптом.

Родина

Чоловік — Птолемей VI Філометор

Діти:

Джерела

  • Werner Huß: Ägypten in hellenistischer Zeit. München 2001.