Деметрій I Сотер: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Haida (обговорення | внесок)
Haida (обговорення | внесок)
Рядок 38: Рядок 38:


=== Володарювання ===
=== Володарювання ===
Спочатку деметрій підтвердив мирний договір із Римом, відправивши туди 10 тисяч золотих та вбивцю [[Гней октавій (консул 162 року до н. е.)|Гнея Октавія]] — Лептіна.
Спочатку деметрій підтвердив мирний договір із Римом, відправивши туди 10 тисяч золотих та вбивцю [[Гней Октавій (консул 165 року до н. е.)|Гнея Октавія]] — Лептіна.


Новий цар намагався повернути втрачені землі, відновити велич держави. У 160 роц ідо н. е. розпочав військову кампанію проти Маккавеїв, завдавши їм суттєвої поразки (загинув очільник повстанців [[Юда Маккавей]]).
Новий цар намагався повернути втрачені землі, відновити велич держави. У 160 роц ідо н. е. розпочав військову кампанію проти Маккавеїв, завдавши їм суттєвої поразки (загинув очільник повстанців [[Юда Маккавей]]).

Версія за 09:22, 27 вересня 2013

Деметрій I Сотер
Δημήτριος Σωτήρ
Деметрій I Сотер
Деметрій I Сотер
Монета Деметрія I
Цар Сирії
Початок правління: 162 до н. е.
Кінець правління: 150 до н. е.

Попередник: Антіох V Евпатор
Наступник: Александр I Балас

Дата народження: 187 до н. е.
Дата смерті: 150 до н. е.
Місце смерті: Антіохія-на-Оронті
Дружина: Лаодіка V
Діти: 3 сини
Династія: Селевкіди
Батько: Селевк IV Філопатор
Мати: Лаодіка IV

Деметрій I Сотер (*187 до н. е. —150 до н. е.) — цар Сирійського царства у 162 до н. е.150 до н. е. роках, намагався відновити єдність та велич Селевкідського царства.

Життєпис

Молоді роки

Син царя Селевка IV та Лаодіки IV. У 175 році до н. е. за домовленістю Антіоха IV замість нього лдо Риму в якості заручника (стосовно виконання Апамейського миру 188 року до н. е.) було відправлено Деметрія. Тут останній отримав гарну освіту, затоваришував з багатьма греками з інших держав, що знаходилися у Римі в якості послів, друзів або також заручників.

У 164 році до н. е. у зв'язку із загибелю царя Антіоха IV Епіфана Демітрій звернувся із проханням до римського сенату отримати дозвіл на повернення до дому, проте отримав відмову. В цей час трон Сирії обійняв малолітній Антіох V, при якому посилився занепад держави Селевкідів. Така ситуація влаштовувала Рим.

Лише у 162 році до н. е. за допомогою грецького історика Полібія та енілла, посла царя Єгипту, деметрію вдалося втекти з Риму. По прибуттю до Сирії він швидко привернув на свій бік війська, вбив Антіоха V та його опікуна Лісій, і обійняв трон царства.

Володарювання

Спочатку деметрій підтвердив мирний договір із Римом, відправивши туди 10 тисяч золотих та вбивцю Гнея Октавія — Лептіна.

Новий цар намагався повернути втрачені землі, відновити велич держави. У 160 роц ідо н. е. розпочав військову кампанію проти Маккавеїв, завдавши їм суттєвої поразки (загинув очільник повстанців Юда Маккавей).

Того ж року цар виступив проти Тімарха, сатрапа Вавілонії, який оголосив себе царем. Деметрій I швидко розбив тімарха та його брата Геракліда, за що от вавілонян отримав титул «Сотер» («Рятівник»).

У 159–156 роках лдо н. е. Деметрій намагався посадити на трон Капподокії Ороферна брата царя Аріарата V. Втім наприкінці вимушен був відступитися й визнати царем Аріарата.

Для зміцнення своєї влади всередині країни Деметрій I одружився на рідній сестрі Лаодиці V, від якої мав трьох синів.

У 152 році до н. е. проти Деметрія I виступив самозванець Александр Балас, якого підтримали Рим, царівна Лаодіка VI, Євмен II, цар Пергаму, та Птолемей VI, цар Єгипту. Водночас Маккавеї розпочали нове повстання в Юдеї. В результаті у 150 році до н. е. Деметрій зазнав поразки й загинув при нез'ясованих обставин.

Родина

Дружина — Лаодіка V

Діти:

Джерела