Вершники Стародавнього Риму: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Addbot (обговорення | внесок)
м Вилучення 25 інтервікі, відтепер доступних на Вікіданих: d:q122166
Немає опису редагування
Рядок 1: Рядок 1:
{{Otheruses|Вершники (значення)}}
{{Otheruses|Вершники (значення)}}
'''Ве́ршники''' ({{lang-la|equites}} від {{lang-la|equus}} — кінь, множина ''equites'') — суспільний стан в [[Давній Рим|Давньому Римі]], другий за статусом після [[сенатор]]ів.
'''Вершники''' (від {{lang-la|equus}} - кінь, множина ''equites'') — другий за статусом після [[сенатор]]ів стан в [[Давній Рим|Давньому Римі]]. Це були заможні люди, в основному представники комерційних та фінансових кіл, лихварі та торгівці. Назву отримали, бо в давнину згідно з [[ценз]]ом найбагатші люди незнатного походження мали в разі збору ополчення виступати в похід на коні<ref>Коні, особливо добрі, коштували дорого, тому таке було під силу лише людям заможним.</ref>. Стан вершників існував не лише в часи Республіки але й [[Римська імперія|Імперії]] зберігаюче своє значення та соціальний зміст вершники одночасно були представниками як комерційних так і військових кіл. Саме з вершників переважно складався нижчий та середній командирський склад римської армії більшу частину її існування.

Це були заможні люди, в основному представники комерційних та фінансових кіл, лихварі та торговці. Назву отримали, бо в давнину згідно з [[ценз]]ом найбагатші люди незнатного походження мали в разі збору ополчення виступати в похід на коні<ref>Коні, особливо добрі, коштували дорого, тому таке було під силу лише людям заможним.</ref>. Стан вершників існував не лише в часи Республіки але й [[Римська імперія|Імперії]]. Зберігаючи своє значення та соціальний зміст, вершники одночасно були представниками як комерційних, так і військових кіл. Саме з вершників переважно складався нижчий та середній командирський склад римської армії протягом більшої частини її існування.


== Примітки ==
== Примітки ==
Рядок 6: Рядок 8:


== Посилання ==
== Посилання ==
* Jona Lendering:[http://www.livius.org/ei-er/eques/eques.html Вершники на Livius.org {{ref-en}}]
* Jona Lendering: [http://www.livius.org/ei-er/eques/eques.html Вершники на Livius.org {{ref-en}}]


[[Категорія:Стародавній Рим]]
[[Категорія:Стародавній Рим]]

Версія за 18:19, 12 жовтня 2013

Ве́ршники (лат. equites від лат. equus — кінь, множина equites) — суспільний стан в Давньому Римі, другий за статусом після сенаторів.

Це були заможні люди, в основному представники комерційних та фінансових кіл, лихварі та торговці. Назву отримали, бо в давнину згідно з цензом найбагатші люди незнатного походження мали в разі збору ополчення виступати в похід на коні[1]. Стан вершників існував не лише в часи Республіки але й Імперії. Зберігаючи своє значення та соціальний зміст, вершники одночасно були представниками як комерційних, так і військових кіл. Саме з вершників переважно складався нижчий та середній командирський склад римської армії протягом більшої частини її існування.

Примітки

  1. Коні, особливо добрі, коштували дорого, тому таке було під силу лише людям заможним.

Посилання

Шаблон:Link GA