Прітхвірадж III: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Addbot (обговорення | внесок)
м Вилучення 13 інтервікі, відтепер доступних на Вікіданих: d:q558219
Haida (обговорення | внесок)
Немає опису редагування
Рядок 9: Рядок 9:
{{royal-stub}}
{{royal-stub}}


[[Категорія:Народились 1166]]
[[Категорія:Померли 1192]]
[[Категорія:Індійські монархи]]
[[Категорія:Індійські монархи]]
[[Категорія:Раджпути]]

Версія за 07:08, 15 листопада 2013

Файл:Prithvi Raj Chauhan (Edited).JPG
Пам'ятник Прітхвіраджу III в Аджмері

Прітхвірадж III або Прітхвірадж Чаухан (1166—1192) — цар (махараджа) з індуської раджпутської династії Чаухан, що правив великим цератвом на півночі Індії в другій половині 12 століття.

Прітхвірадж Чаухан був передостанніх індуським правителем на троні Делі (останнім був Хему Вікрамадітья). Він успадкував трон у 1169 році у віці 20 років та правив з двох столиць — Аджмера і Делі. Його царство охоплювало території сучасних штатів Раджхастан і Хар'яна, під його керівництвом раджпути ефективно протистояли мусульманській агресії. Історія таємного бігства Прітхвіраджа Чаухана з Сам'юктою, дочкою Джайчанда, раджі Каннауджа з династії Ґахадвала, у 1175 році зараз є популярною романтічною розповіддю та темою епічної поеми Прітхвірадж Расо, написаної придворним поетом Прітхвіраджа Чандом Бардаєм.

Прітхвірадж Чаухан успішно розбив війська афганського правителя Мухаммада Ґхорі у Першій тараїнські битві в 1191 році, але загинув під час Другої тараїнської битви наступного року. В результаті битва була програна для індусів, а Делі перейшов під контроль мусульманських правителів.