Рівенділ: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Немає опису редагування
Рядок 5: Рядок 5:


=== Друга Ера ===
=== Друга Ера ===
Рівенделл був заснований у 1697 Другої Ери Елрондом і групою ельфів, що вижили після падіння Ерегіона, тому більшість жителів дому Елронда були ельдарами. Два роки по тому, решта Еріадора була заатакована [[Саурон]]ом, Рівенделл утримував облогу до 1701 року, коли армія вислана Тар-Мінастіром відбила західну частину [[Середзем'я]].
Рівенделл був заснований у 1697 Другої Ери Елрондом і групою ельфів, що вижили після падіння Ерегіона, тому більшість жителів дому Елронда були ельдарами. Два роки по тому, решта Еріадора була атакована [[Саурон]]ом, Рівенделл утримував облогу до 1701 року, коли армія вислана Тар-Мінастіром відбила західну частину [[Середзем'я]].
Тоді у Рівенделі відбулась нарада, в якій взяли участь, серед інших, Хіль-Галад , Галадріель й Елронд. Учасники зустрічі погодилися, що Імладріс залишиться твердинею ельфів у східному Еріадорі. Хіль-Галад дав Елронду Вілью, одине з трьох кілець влади, що належать ельфам, яке Елронд використовув для забезпечення безпеки своєму дому та збереженню своєї краси.
Тоді у Рівенделі відбулась нарада, в якій взяли участь, серед інших, Хіль-Галад , Галадріель й Елронд. Учасники зустрічі погодилися, що Імладріс залишиться твердинею ельфів у східному Еріадорі. Хіль-Галад дав Елронду Вілью, одине з трьох кілець влади, що належать ельфам, яке Елронд використовув для забезпечення безпеки своєму дому та збереженню своєї краси.



Версія за 20:00, 3 грудня 2013

Рівенделл (англ. Rivendell) — місце перебування ельфів за творами Дж. Р. Р. Толкіна, відома як дім Елронда за сюжетом трилогій «Гобіт» та «Володар перснів». Це місце знаходилось в долині біля західного підніжжя Імлистих Гір і залишалося прихованим завдяки персню Елронда — Вільє — аж до закінчення війни Персня. Рівенделл показано в анімаційних фільмах Ральфа Бакші «Володар перснів (фільм, 1978)», Артура Ранкін мл. і Жуля Босса (Гобіт, Повернення короля) також у фільмах трилогії Пітера Джексона «Володар перснів» i «Гобіт (кінотрилогія)».

Історія

Друга Ера

Рівенделл був заснований у 1697 Другої Ери Елрондом і групою ельфів, що вижили після падіння Ерегіона, тому більшість жителів дому Елронда були ельдарами. Два роки по тому, решта Еріадора була атакована Сауроном, Рівенделл утримував облогу до 1701 року, коли армія вислана Тар-Мінастіром відбила західну частину Середзем'я. Тоді у Рівенделі відбулась нарада, в якій взяли участь, серед інших, Хіль-Галад , Галадріель й Елронд. Учасники зустрічі погодилися, що Імладріс залишиться твердинею ельфів у східному Еріадорі. Хіль-Галад дав Елронду Вілью, одине з трьох кілець влади, що належать ельфам, яке Елронд використовув для забезпечення безпеки своєму дому та збереженню своєї краси.

Єдиний Перстень

У році 3431 в рамках Останнього Альянсу Хіль-Галад і Еленділ зібрали в Рівенделі свої армії. Звідти, через три роки вирушили на війну в напрямку Мордору, щоб знищити сили Саурона.

Третя Ера

На зворотному шляху до Еріадора Ісільдур зазнав поразки в битві при Ірисній Низині, з ним померли три його старші сини. Наймолодший — Валанділь — був з матір'ю в Рівенделі під час війни з Сауроном, де у третьому році Третьої Епохи отримав звістку про смерть батька і братів. Рівенделл в черговий раз піб під облогою наприкінці чотирнадцятого або на початку п'ятнадцятого століття Третьою Епохи. У 1409-му році, коли центр війни був в Кардол, з Рівенделу і Лотлоріен вирушили війська для підтримки Тирн Горхарду. Після смерті Арведуі і падіння Артедайн королівська династія вижила. Онук Арведуі, Архаел, виріс в Рівенделі, як дві тисячі років раніше його предок, Валанділь. З тих пір було прийнято, що сини вождів Дунедайн проводили своє дитинство в Рівенделі. Там він виріс і Арагорн II , після 20-річного віку, він отримав кільце Барахіра і залишки Нарс, зустрів Арвен і відправився в подорож по всьому континенту Середзем'я. У 2851 році Третьої Ери Рівенделл був місцем зустрічі Білого Ради, де Гендальф переконав інших членів Ради, щоб здійснити напад на Дол Гулдур . У 3018 році Глорфіндель привіз до Рівенделу Фродо Беггінса, що ніс Єдиний Перстень. П'ять днів по тому відбулась рада за участю незалежних послів вільних народів (всіх вільних народів Середзем'я), на якій було прийнято рішення знищити Єдиний Перстень. Тоді Елронд створив Братство персня . У День Середини Року, 3019 в Мінас Тіріт, Арагорн одружився з Арвен і Елронд віддав королю останній предмет спадщини царів Дунедайн, що зберігався більше тисячі років ц Рівенделі — скіпетр Аннумінаса . Після цієї події, більшість членів Братства вернулись у рідні краї. На зворотному шляху в Ширше , Фродо, Гендальф та інші гобіти, зупинилися на деякий час в Рівенделі, перед остаточним поверненням додому .

Четверта Ера

Після завершення Війни Персня, Елронд вирішив покинути Середзем'я і піти у Елдамар. З ним пішли і більшість мешканців його дому.

Характеристика

У «Гобіті» та «Володарі Перснів» Рівенделл відіграв роль дружнього і безпечного місця. Більбо Беггінс назвав Рівенделл ідеальним місцем де можна їсти, спати, слухати розповіді, співати та віддатись роздумам, а проживання в Рівенделі зцілювало втому, тривогу та печаль. Можливо, частково це відбувалось через Вілью, пертень Елронда. Ймовірно, завдячуючи його силі, влодар Рівенделі міг керувати погодою в долині, а також, до якоїсь міри сповільнити хід часу . За словами Гендальфа в камінному залі можна було почути «багато пісень та оповідань», які створювали мрійливий настрій . Відомо, що там Більбо представив свою поему про Еаренділа, батька Елронда . У листі до Мілтона Вальдмана, Толкін описує Рівенделл як «свого роду зачароване святилище» що символізує знання, місце що зберігало традиції. Також надає інформацію про те, що ельфи Рівендела керуючись бажанням зберегти «мир, щастя і прекрасні спогади», і в той же час зберігаючи престижне становище (у порівнянні з людьми і гномами) зациклились на думках про зникнення, їх оповив сум.

Географічне розташування

Ревенделл був розташований на схід від околиць Еріадору, в глибокій долині з крутими схилами біля підніжжя Імлистих Гір. Долина була заросла буками, дубами та соснами. До дому Елронда вів лише вузький камінний міст, над вузькою ущелиною ріки Бруїни. З іншого боку моста була крута стежка, що вела до плато порослого вересом. Будинок Елронда був отосений садами, його тераси були величезними та звернені до річки. На сході знаходився перевал через Імлисті гори, відомий під назвою Сходи Дімрілла. Поруч із Рівенделлом не було людських поселень. Найближчим було Пригір'я, що на заході, на відстані тижня дороги по Тракту. Клімат Рівендела помірно-континентальний та прохолодний, тепле літо, сніжна та не холодна зима. Сезони виражені сильніше, ніж у західних районах, таких як Шир, але менш екстремальні, ніж у місцях на схід від Імлистих гір. Як і Гобітон, Рівенделл розташований приблизно на 52 градусах с. ш. — це посилання Толкіна на місто Оксфорд, в якому він жив ​​і працював.