1220-ті: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Рядок 6: Рядок 6:
Після наради в Києві князі Київської Русі 1223 року вирушили на допомогу половцям проти монголів і зазнали поразки в [[Битва на Калці|битві на Калці]]. Загинули, зокрема, київський князь [[Мстислав Романович Старий]] та чернігівський князь [[Мстислав Ростиславич]]. До кінця десятиліття в Києві княжив [[Володимир Рюрикович]].
Після наради в Києві князі Київської Русі 1223 року вирушили на допомогу половцям проти монголів і зазнали поразки в [[Битва на Калці|битві на Калці]]. Загинули, зокрема, київський князь [[Мстислав Романович Старий]] та чернігівський князь [[Мстислав Ростиславич]]. До кінця десятиліття в Києві княжив [[Володимир Рюрикович]].


* Укладення [[Повість про битву на Калці|«Повісті про битву на Калці»]] — літописної розповіді про перше зіткнення русичів з монголо-татарами, де русько-половецькі війська зазнали поразки (31 травня 1223 року).
Укладенно [[Повість про битву на Калці|«Повість про битву на Калці»]] — літописну розповідь про перше зіткнення русичів з монголо-татарами, де русько-половецькі війська зазнали поразки (31 травня 1223 року).


=== Азія ===
=== Азія ===

Версія за 11:48, 4 квітня 2014

XIII століття: 1221—1230 роки

1220 · 1221 · 1222 · 1223 · 1224 · 1225 · 1226 · 1227 · 1228 · 1229

Високе Середньовіччя • Золота доба ісламу • Реконкіста  • Київська Русь  • Монгольська імперія

Події

Київська Русь

Після наради в Києві князі Київської Русі 1223 року вирушили на допомогу половцям проти монголів і зазнали поразки в битві на Калці. Загинули, зокрема, київський князь Мстислав Романович Старий та чернігівський князь Мстислав Ростиславич. До кінця десятиліття в Києві княжив Володимир Рюрикович.

Укладенно «Повість про битву на Калці» — літописну розповідь про перше зіткнення русичів з монголо-татарами, де русько-половецькі війська зазнали поразки (31 травня 1223 року).

Азія

На початку десятиліття монголи захопили Хорезм. Звідси кінний загін на чолі з Джебе й Субедеєм, переслідуючи ворога, дійшов до південних схилів Кавказу, де завдав поразки грузинським та азербайджанським військам. Перейшовши через Кавказ, монголи ввірвалися на землі половців. Половці звенулися за допомогою до князів Київської Русі. Але половецько-руські війська зазнали важкої поразки в битві на Калці 1223 року. Однак спроба монголів підкорити собі Волзьку Булгарію зазнала невдачі.

1226 року підняли повстання тангути Західної Ся. Чингісхан сам очолив похід проти тангутів, але помер під час облоги столиці Нінся. Через кілька днів монголи взяли місто, вирізали його населення, і Західна Ся припинила існування.

Після смерті Чингісхана його володіння поділили між собою сини: Джучі, Чагатай, Угедей та Толуй. Незабаром Джучі помер, і його частка перейшла до Батия. В кінці десятиліття монголи пішли в новий похід проти держави чжурчженів Цзінь на півночі Китаю.

Монголи підійшли до земель Делійського султанату, де правив Ілтутмиш, але повернули назад. Ілтутмишу вдалося зберегти й розширити свої території. Держава Чола на півдні Індії почала занепадати.

Останній хорезмшах Джелал ад-Дін утік від монголів у Делі, але потім повернувся на спустошені землі Хорасану. Зібравши залишки військ, він пішов на Кавказ, де взяв Тбілісі. Однак, врешті-решт зазнав поразки від сельджуків Румського султанату. Династія хорезмшахів завершилася з його смертю.

Народились

Померли