1260-ті: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Рядок 17: Рядок 17:


Французький король [[Людовик IX Святий|Людовик IX]] пішов у [[Восьмий хрестовий похід]]. Першою метою хрестоносців став Туніс. Похід зазнав невдачі. Король помер, і його спадкоємець [[Філіп III Сміливий]] повернувся у Францію після того, як завдяки [[Карл I Анжуйський|Карлу I Анжуйському]] хрестоносці уклали перемир'я з еміром.
Французький король [[Людовик IX Святий|Людовик IX]] пішов у [[Восьмий хрестовий похід]]. Першою метою хрестоносців став Туніс. Похід зазнав невдачі. Король помер, і його спадкоємець [[Філіп III Сміливий]] повернувся у Францію після того, як завдяки [[Карл I Анжуйський|Карлу I Анжуйському]] хрестоносці уклали перемир'я з еміром.

Лівонський орден продовжував політику христианізації прусів та литви. Литовський князь [[Міндовг]] чинив опір, шукаючи підтримки в Данила Галицького та Олександра Невського. Але 1263 року він загинув від руки вбивці, і в Литві почався період безладу.


=== Світ ===
=== Світ ===

Версія за 18:55, 15 травня 2014

XIII століття: 1261—1270 роки

1260 · 1261 · 1262 · 1263 · 1264 · 1265 · 1266 · 1267 · 1268 · 1269

Високе Середньовіччя • Золота доба ісламу • Реконкіста  • Монгольська імперія

Події

Русь

Землі русичів перебували під владою Золотої Орди. Ординці збирали данину, забороняли під страхом нападу будувати укріплення, вимагали від місцевих князів допомоги у військових походах. 1264 року помер король Русі Данило Галицький. У Галицько-Волинському князівстві стали правити його сини: Шварно, Лев, Мстислав. У цей час активізуються стосунки королівства Русь з Литвою, як і військове протистояння, боротьба за землі, так і укладення династичних шлюбів. Шварно Данилович був співправителем Великого князівства Литовського, а в 1267-1269 роках великим князем.

1263 року помер Олександр Невський. Ярлик на княжіння отримав Ярослав Ярославич. Цього ж року утворилося Московське князівство, його першим князем став Данило Олександрович.

Європа

У Священній Римській імперії тривав період міжцарства, коли жоден із претендентів на титул римського короля не міг утвердити свою владу. Останній із Гогенштауфенів Конрадін мав мало влади, а коли він спробував здійснити похід в Італію й відвоювати Сицилійське королівство, яке папа передав Карлу I Анжуйському, то зазнав поразки, й 1268 року його стратили. Карл Анжуйський, брат французького короля Людовика IX, отримав запрошення правити Сицилією від папи римського Урбана IV. 1266 року він зумів здолати короля Сицилії Манфреда й посісти трон, а потім здолав і Конрадіна.

Зростав вплив короля Богемії Пржемисла Отакара II. 1269 року він отримав крім Австрії та Штирії, ще й Каринтію.

В Англії король Генріх III відмовився виконувати Оксфордські провізії. Незаконність їх визнав як папа римський, так і французький король Людовик IX. Це призвело до Другої баронської війни, в якій король зазнав поразки. Як наслідок, до влади в країні прийшов Симон де Монфор, 6-й граф Лестер. 1265 року вперше зібрався вибраний Парламент. Проте, згодом син Генріха III Едвард втік з полону й зумів розбити бунтівних баронів. Генріх III повернувся на трон і скасував Оксфордські провізії. Під кінець десятиліття принц Едвард відправився у хрестовий похід, але не встиг добратися вчасно до Тунісу, де вже зазнали невдачі французи, а тому поплив далі в Палестину.

Французький король Людовик IX пішов у Восьмий хрестовий похід. Першою метою хрестоносців став Туніс. Похід зазнав невдачі. Король помер, і його спадкоємець Філіп III Сміливий повернувся у Францію після того, як завдяки Карлу I Анжуйському хрестоносці уклали перемир'я з еміром.

Лівонський орден продовжував політику христианізації прусів та литви. Литовський князь Міндовг чинив опір, шукаючи підтримки в Данила Галицького та Олександра Невського. Але 1263 року він загинув від руки вбивці, і в Литві почався період безладу.

Світ

Наука

Народились

Померли