Управління боротьби з наркотиками: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Немає опису редагування
Немає опису редагування
Рядок 26: Рядок 26:


Підпорядковується Управління безпосередньо голові Міністерства - [[Генеральний прокурор США|генеральному прокурору США]], який призначає директора Управління. У повноваження агенства входить не лише контроль обігу наркотиків всередині країни, але і припинення виробництва цих речовин в іноземних державах, а також антинаркотична пропаганда та протидія антипрогібіціоністським рухам.
Підпорядковується Управління безпосередньо голові Міністерства - [[Генеральний прокурор США|генеральному прокурору США]], який призначає директора Управління. У повноваження агенства входить не лише контроль обігу наркотиків всередині країни, але і припинення виробництва цих речовин в іноземних державах, а також антинаркотична пропаганда та протидія антипрогібіціоністським рухам.

== Історія ==
В 1968 році в результаті об'єднання Федерального бюро з наркотиків ({{lang-en|Federal Bureau of Narcotics (FBN)}}) [[Міністерство фінансів США|Міністерства фінансів]] та Бюро з контролю за зловживанням ліками ({{lang-en|Bureau of Drug Abuse Control (BDAC)}}) Міністерства охорони здоров'я, освіти та добробуту було створено Бюро з наркотиків і небезпечних ліків ({{lang-en|Bureau of Narcotics and Dangerous Drugs (BNDD)}}) [[Міністерство юстиції США|Міністерства юстиції]]. 1 липня 1973 року, за пропозицією президента [[Річард Ніксон|Ніксона]], це Бюро було об'єднано з Управлінням боротьби зі зловживанням наркотиками {{lang-en|Office of Drug Abuse Law Enforcement (ODALE)}} та іншими установами. Так з'явилося Управління боротьби з наркотиками.

З самого початку своєї діяльності управління приділяє чималу увагу боротьбі з виробництвом та імпортом [[конопля|конопляних]] [[психотропні препарати|психотропних препаратів]]. Протягом 1970-х років управління провело три великі операції з викорінення посівів конопель у [[Мексика|Мексиці]], на початку 1980-х перекрило канали поставки [[марихуана|марихуани]] з [[Колумбія|Колумбії]], внаслідок чого наркотик «[[Крек (кокаїн)|крек]]» на деякий час став дешевше марихуани, а американські любителі коноплі були змушені переключитися на домашнє вирощування.

В 1982році в управлінні був створений спеціальний відділ з конопляних препаратів, який зайнявся викоріненням посадок рослини всередині країни. «Конопляних фермерів» виявляють по закупкам [[Оранжерея|тепличного обладнання]] та добрив, замовленнях насіння з [[Нідерланди|Нідерландів]], підвищеним витратам електроенергії та іншим факторам. Плантації коноплі на відкритому грунті знищуються за допомогою [[гербіциди|гербіцидів]].

[[Файл:DEA-Agents.jpeg|thumb|Два агента управління на тренуванні]]

На федеральному рівні управління блокує будь-які спроби пом'якшити юридичний статус марихуани. Дирекція управління наполягає на відхиленні всіх пропозицій, пов'язаних з легалізацією «медичної марихуани». Медики, що досліджують конопляні препарати і які рекомендують їх своїм пацієнтам, відчувають постійний тиск з боку управління. У середині 1990-х років агенти управління розгромили кілька великих «клубів покупців» в [[Каліфорнія|Каліфорнії]] та [[Нью-Йорк]]у, за гратами опинилися тяжкохворі люди.

Незважаючи на те, що управління користується стабільною підтримкою [[Уряд США|уряду США]], законодавці багатьох штатів останнім часом відкрито протистоять позиції управління з «конопляного питання». В 1996 році медичне вживання конопляних препаратів було легалізовано в штатах [[Каліфорнія]] та [[Аризона]], незабаром їх приклад наслідували ще кілька штатів.


[[Категорія:Міністерство юстиції США]]
[[Категорія:Міністерство юстиції США]]

Версія за 02:44, 11 червня 2014

Управління боротьби з наркотиками
(DEA, УБН)
англ. Drug Enforcement Administration
Загальна інформація
Країна США США
Дата створення 1 липня 1973
Попередні відомства Бюро з наркотиків та небезпечних ліків
Бюро з дотримання законодавства про зловживання наркотиків
Керівне відомство Міністерство юстиції США
Штаб-квартира Арлінгтон, Вірджинія
Кількість співробітників 10 784
Річний бюджет 2,4 млрд доларів
Відповідальний міністр Генеральний прокурор США
Адміністратор Мішель Леонхарт
Керівник операцій Томас Харріган
usdoj.gov/dea/
Мапа

Управління боротьби з наркотиками - агентство у складі Міністерства юстиції США, що займається виконанням федерального законодавства про наркотики.

Підпорядковується Управління безпосередньо голові Міністерства - генеральному прокурору США, який призначає директора Управління. У повноваження агенства входить не лише контроль обігу наркотиків всередині країни, але і припинення виробництва цих речовин в іноземних державах, а також антинаркотична пропаганда та протидія антипрогібіціоністським рухам.

Історія

В 1968 році в результаті об'єднання Федерального бюро з наркотиків (англ. Federal Bureau of Narcotics (FBN)) Міністерства фінансів та Бюро з контролю за зловживанням ліками (англ. Bureau of Drug Abuse Control (BDAC)) Міністерства охорони здоров'я, освіти та добробуту було створено Бюро з наркотиків і небезпечних ліків (англ. Bureau of Narcotics and Dangerous Drugs (BNDD)) Міністерства юстиції. 1 липня 1973 року, за пропозицією президента Ніксона, це Бюро було об'єднано з Управлінням боротьби зі зловживанням наркотиками англ. Office of Drug Abuse Law Enforcement (ODALE) та іншими установами. Так з'явилося Управління боротьби з наркотиками.

З самого початку своєї діяльності управління приділяє чималу увагу боротьбі з виробництвом та імпортом конопляних психотропних препаратів. Протягом 1970-х років управління провело три великі операції з викорінення посівів конопель у Мексиці, на початку 1980-х перекрило канали поставки марихуани з Колумбії, внаслідок чого наркотик «крек» на деякий час став дешевше марихуани, а американські любителі коноплі були змушені переключитися на домашнє вирощування.

В 1982році в управлінні був створений спеціальний відділ з конопляних препаратів, який зайнявся викоріненням посадок рослини всередині країни. «Конопляних фермерів» виявляють по закупкам тепличного обладнання та добрив, замовленнях насіння з Нідерландів, підвищеним витратам електроенергії та іншим факторам. Плантації коноплі на відкритому грунті знищуються за допомогою гербіцидів.

Два агента управління на тренуванні

На федеральному рівні управління блокує будь-які спроби пом'якшити юридичний статус марихуани. Дирекція управління наполягає на відхиленні всіх пропозицій, пов'язаних з легалізацією «медичної марихуани». Медики, що досліджують конопляні препарати і які рекомендують їх своїм пацієнтам, відчувають постійний тиск з боку управління. У середині 1990-х років агенти управління розгромили кілька великих «клубів покупців» в Каліфорнії та Нью-Йорку, за гратами опинилися тяжкохворі люди.

Незважаючи на те, що управління користується стабільною підтримкою уряду США, законодавці багатьох штатів останнім часом відкрито протистоять позиції управління з «конопляного питання». В 1996 році медичне вживання конопляних препаратів було легалізовано в штатах Каліфорнія та Аризона, незабаром їх приклад наслідували ще кілька штатів.