Ґурма: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
м Vity OKM перейменував сторінку з Ґурма на Гурма
м Vity OKM перейменував сторінку з Гурма на Ґурма поверх перенаправлення
(Немає відмінностей)

Версія за 20:50, 11 грудня 2014

Ґурма
Кількість близько 1 млн чол.
Ареал

Буркіна-Фасо - 707 тис. Чол
Нігер - 36 тис. чол
Нігерія - 32 тис. чол
Бенін - 42 тис. чол
Того - 206 тис. чол

Гана - 11 тис. чол
Близькі до: мосі, дагомба
Мова мови ґур
Релігія традиційні культи,
Християнство,
мусульмани-суніти

Ґурма (ґурманче - хаусанське позначення всіх народів, що живуть на правому березі Нігера; самоназв. bimba , binumba, bigulimancheba) - народ групи ґур в Західній Африці. Живуть в основному на сході Буркіна-Фасо (707 тис. чол. - Провінції Ньянья, Яга, Комонджарі, Ґурма, Тапоа, Компієнга), а також південному заході Нігера (36 тис. чол. на південному заході провінції Тіллабері), в Нігерії (32 тис. чол.), на півночі Беніна (42 тис. чол. в деп. Атакор і Аліборі), північному сході Того (206 тис. чол. на північному сході області Саван), півночі Гани (11 тис. чол.). Загальна чисельність понад 1 млн осіб.

Разом з власне гурма в підгрупу гурма об'єднуються наступні споріднені народи, що живуть на північному сході Гани, півночі Того і північному заході Беніну:

Їх мови відносяться до оті-вольтійської групи північної підгілки центральної гілки мов ґур. Писемність на ґурма на латинській основі (в Буркіна-Фасо на ній видається преса, ведуться радіопередачі і шкільне навчання, в Нігері - офіційна мова), в Буркіна-Фасо говорять також на мооре та французькою.

Історія

Ґурма відчули вплив мосі, під впливом яких в XIII в. створили раньополітичне утворення Ґурма (Фада-Ґурмае, Фада Н'Ґурма, з 1810 року - в залежності від держави мосі Уагадугу), наприкінці XIX в. завойоване Францією.

Існував розподіл на верхівку, вільних общинників і залежних (невільників і кабальників). Ґурма поділялась на 17 провінцій, очолюваних вождями (мбар), що належать до правлячої династії.

Етнографія

Традиційна культура типова для народів Суданської підобласті Західної Африки. Основні заняття - ручне землеробство (просо, сорго, фоніо), скотарство (молоко в їжу не вживають). Розвинені гончарство (серед жінок), вироблення шкіри, ткацтво, плетіння.

Поселення розкидані, до 2 тис. жит., житло - кругле глинобитне. Садиба часто обнесена глинобитним парканом і служить загоном для худоби.

Зберігаються великосімейні громади, патрилінійні пологи, вікові інститути, обряди чоловічих і жіночих ініціацій (зі зміною імені), полігінія, левірат, сорорат, шлюбний викуп.

Релігія

В основному зберігають традиційні вірування, до 15% - християни, в Буркіна-Фасо близько 40% - мусульмани-суніти.

Традиційні вірування - культи предків, верховного божества Єду та ін., значним впливом користуються жерці культу землі («хранителі землі»).

Література

  • Fortes M. The dynamics of clanship among the Tallensi. L., 1945.
  • Manokian M. Tribes of the Northern territories of the Gold Coast. L., 1951.