Магелланові Хмари: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
мНемає опису редагування
Немає опису редагування
Рядок 1: Рядок 1:
'''Магелланові Хмари''' — галактики-супутники [[Чумацький шлях | Чумацького шляху]]. Видні неозброєним оком у Південній Півкулі. Названі на честь [[Магеллан Фернан | Фернандо Магеллана]], котрий вперше спостерігав їх у [[1519]] році під час кругосвітньої подорожі.
Як відомо, Велика і Мала Магелланові Хмари — найближчі до нас галактики. Їх можна спостерігати неозброєним оком на небосхилі південної півкулі Землі. Свою назву галактики одержали в XVI столітті під час плавання Магеллана. За класифікацією Габбла вони належать до неправильних (іррегулярних) галактик. Велика Магелланова Хмара міститься на відстані приблизно у 160 тис. світлових років від нас і за діаметром приблизно в 20 разів менша нашої галактики. Мала Магелланова Хмара розташована трохи далі (за 200 тис. світлових років від нашої галактики) й у 100 разів менша Молочного Шляху.


[[Велика Магелланова Хмара|Велика]] і [[Мала Магелланова Хмара|Мала]] Магелланові Хмари — найближчі до нас [[галактики]]. Їх можна спостерігати неозброєним оком на небосхилі південної півкулі Землі. Свою назву галактики одержали в XVI столітті під час плавання Магеллана. За класифікацією Габбла вони належать до неправильних (іррегулярних) галактик. Велика Магелланова Хмара міститься на відстані приблизно у 160 тис. світлових років від нас і за діаметром приблизно в 20 разів менша нашої галактики. Мала Магелланова Хмара розташована трохи далі (за 200 тис. світлових років від нашої галактики) й у 100 разів менша Молочного Шляху.
[[Мала Магелланова Хмара]] [[Велика Магелланова Хмара]]

* [[Мала Магелланова Хмара]]
* [[Велика Магелланова Хмара]]
[[Категорія:Галактики]]

[[af:Magellaanse Wolke]]
[[ca:Núvols de Magallanes]]
[[de:Magellansche Wolken]]
[[el:Νέφη του Μαγγελάνου]]
[[en:Magellanic Clouds]]
[[eo:Magelanaj Nuboj]]
[[es:Nubes de Magallanes]]
[[fr:Nuages de Magellan]]
[[he:ענני מגלן]]
[[it:Nubi di Magellano]]
[[ko:마젤란 은하]]
[[lb:Magellanesch Wolleken]]
[[ms:Awan Magellan]]
[[nl:Magelhaense wolken]]
[[pl:Obłoki Magellana]]
[[sk:Magellanove mraky]]
[[sv:Magellanska molnen]]
[[to:Ongo Maʻafu]]
[[zh:麥哲倫雲]]

Версія за 20:03, 18 травня 2008

Магелланові Хмари — галактики-супутники Чумацького шляху. Видні неозброєним оком у Південній Півкулі. Названі на честь Фернандо Магеллана, котрий вперше спостерігав їх у 1519 році під час кругосвітньої подорожі.

Велика і Мала Магелланові Хмари — найближчі до нас галактики. Їх можна спостерігати неозброєним оком на небосхилі південної півкулі Землі. Свою назву галактики одержали в XVI столітті під час плавання Магеллана. За класифікацією Габбла вони належать до неправильних (іррегулярних) галактик. Велика Магелланова Хмара міститься на відстані приблизно у 160 тис. світлових років від нас і за діаметром приблизно в 20 разів менша нашої галактики. Мала Магелланова Хмара розташована трохи далі (за 200 тис. світлових років від нашої галактики) й у 100 разів менша Молочного Шляху.