Надмірність інформації: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Shynkar (обговорення | внесок)
Створена сторінка: '''Надмірність''' в теорії інформації це кількість бітів, використ...
 
Shynkar (обговорення | внесок)
Немає опису редагування
Рядок 1: Рядок 1:
'''Надмірність''' в [[теорія інформації|теорії інформації]] це кількість [[біт]]ів, використовуваних для передачі [[Дані|повідомлення]] мінус кількість бітів фактичної інформації в повідомленні. Неофіційно, це кількість витрачених марно «полів» в структурі, що використовується для передачі певних даних. [[Стиснення даних]] є способом зменшити або усунути небажану надмірність, в той час як [[Контрольна сума|контрольні суми]] - це спосіб додавання потрібної надмірності для цілей [[Виявлення і виправлення помилок|виявлення помилок]] при обміні даними по каналу з шумом.
'''Надмірність''' в [[теорія інформації|теорії інформації]] це кількість [[біт]]ів, використовуваних для передачі [[Дані|повідомлення]] мінус кількість бітів [[Кількість інформації|фактичної інформації]] в повідомленні. Неофіційно, це кількість витрачених марно «полів» в структурі, що використовується для передачі певних даних. [[Стиснення даних]] є способом зменшити або усунути небажану надмірність, в той час як [[Контрольна сума|контрольні суми]] - це спосіб додавання потрібної надмірності для цілей [[Виявлення і виправлення помилок|виявлення помилок]] при обміні даними по каналу з шумом.

Величина надмірності інформації пов'язана з фактичною кількістю інформації в джерелі.
В реальних умовах незалежність елементарних повідомлень, вироблюваних джерелом, - явище досить рідкісне. Частіше буває протилежне - сильний детермінований чи статистичний зв'язок між елементами повідомлення одного чи кількох джерел.


== Див. також ==
== Див. також ==

Версія за 10:04, 7 лютого 2015

Надмірність в теорії інформації це кількість бітів, використовуваних для передачі повідомлення мінус кількість бітів фактичної інформації в повідомленні. Неофіційно, це кількість витрачених марно «полів» в структурі, що використовується для передачі певних даних. Стиснення даних є способом зменшити або усунути небажану надмірність, в той час як контрольні суми - це спосіб додавання потрібної надмірності для цілей виявлення помилок при обміні даними по каналу з шумом.

Величина надмірності інформації пов'язана з фактичною кількістю інформації в джерелі. В реальних умовах незалежність елементарних повідомлень, вироблюваних джерелом, - явище досить рідкісне. Частіше буває протилежне - сильний детермінований чи статистичний зв'язок між елементами повідомлення одного чи кількох джерел.

Див. також