Juniperus thurifera: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
м вилучена Категорія:Кипарисові; додана Категорія:Ялівець з допомогою HotCat
Рядок 46: Рядок 46:
{{Ялівець}}
{{Ялівець}}


[[Категорія:Дерева]]
[[Категорія:Рослини, описані 1753]]
[[Категорія:Ялівець|thurifera ]]
[[Категорія:Ялівець|thurifera ]]
[[Категорія:Флора Алжиру]]
[[Категорія:Флора Алжиру]]

Версія за 08:00, 18 жовтня 2015

Juniperus thurifera

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Зелені рослини (Viridiplantae)
Відділ: Голонасінні (Pinophyta)
Клас: Хвойні (Pinopsida)
Родина: Кипарисові (Cupressaceae)
Рід: Ялівець (Juniperus)
Вид: J. thurifera
Juniperus thurifera
(Linnaeus 1753)
Посилання
Вікісховище: Juniperus thurifera
Віківиди: Juniperus thurifera
EOL: 1034897
IPNI: 132544-2
МСОП: 42255
NCBI: 177241

Juniperus thurifera (Ялівець іспанський) — вид хвойних рослин родини кипарисових.

Поширення, екологія

Країни проживання: Алжир; Франція; Марокко; Іспанія. Знайдений в напівзасушливих рідколіссях з Quercus ilex; на Сахарських схилах Високого Атласу в Марокко з Cedrus atlantica і Q. ilex, але знаходиться над ними в гаях тільки з дуже рідкісною чагарниковою рослинністю. Висотний діапазон (300-) 900-2500 (-3300) м над рівнем моря. На середній висотах (1800-2500 м) росте з наприклад Adenocarpus anagyrifolius, Ephedra major, Fraxinus xanthoxyloides, на найбільших висотах (до 3300 м) з Alussum spinosum, Prunus prostrata, Bupleurum spinosum, Berberis hispanica, Daphne laureola. В Іспанії поширений на вапняних ґрунтах, наприклад на мергелях, але на Атлаському хребті здається байдужий до типу ґрунту, як правило, зростає на дуже скелястих грунтах. Клімат від континентального, напівзасушливого, з холодними зимами (Атлаські гори) до континентального-середземноморського, з довгим сухим літом.

Морфологія

Це крупний чагарник або дерево, що досягає 6-20 м заввишки, стовбур до 2 м в діаметрі, має широко-конічну з заокругленям або неправильну крону. Листва сильно ароматична, з пряно-смолистих запахом. Листки двох форм, голчасті листки 8-10 мм довжиною на молодих деревах і нерегулярно на дорослих рослинах, і на дорослих рослинах, і на дорослих шкала-листки 0.6-3 мм довжиною на старих рослин; вони розташовані в decussate протилежних пар. Це дводомна з окремим чоловічих і жіночих рослинах лускоподібні листки 0.6-3 мм довжиною; вони розташовані по 2. Це дводомна з окремими чоловічими і жіночими шишками рослина. Шишки ягодоподібні, 7-12 мм в діаметрі, синьо-чорні з білуватим восковим нальотом, містять 1-4 насінин; вони є зрілими в 18 місяців. Насінин (1-) 2-3 у шишці, нерегулярні за розміром і формою в одній шишці, розмір 3-5 х 3-4,5 мм. Чоловічі шишки 3-4 мм довжиною, проливають пилок на початку весни.

Різновиди

  • Juniperus thurifera var. thurifera. Іспанія, Франція. Зрілі шишки 8-12 мм, з 2-4 насінинами.
  • Juniperus thurifera var. africana. Марокко, Алжир. Зрілі шишки 7-8 мм, з 1-2 насінинами.

Використання

Цей вид традиційно використовується у Франції та Іспанії як будівельна деревина, дрова, паркани, різні сільськогосподарські інструменти. Листки служив як корм для ослів і кіз і, можливо, досі є, використовується в Іспанії для пахощів. Використовують як корм для тварин у Північній Африці. В садівництві практично обмежується ботанічними садами і дендраріями, в основному в південній частині Європи, але деякі екземпляри вирощують або були вирощені як далеко на півночі Ірландії і на півдні Англії.

Загрози та охорона

Цей вид ще не перебувають під загрозою зникнення. Тим не менш, в Європі поступові зміни лісових масивів можуть знизити велику кількість компонента ялівцю. У Високому Атласі Марокко перевипас призводить до деградації поселень. Цей вид відомий з кількох охоронних територій.

Посилання