Меридіан (акупунктура): відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
м Vity OKM перейменував сторінку з Чудесні меридіани на Меридіан (акупунктура) поверх перенаправлення
Рядок 27: Рядок 27:
* http:\\www.eleida.ru
* http:\\www.eleida.ru


[[Категорія:Народна медицина]]
[[Категорія:Акупунктура]]

Версія за 03:15, 19 жовтня 2015

Згідно із традиійним китайським вченням, є вісім «чудесних судин» , або меридіанів (ЧМ), з них два являють собою передній і задній серединні мерідіани, які були описані вище. Характерно, що даних два ЧМ найчастіше використовуються у практичній акупунктурі в порівнянні із іншими ЧМ. Принцип їх використання простий: задній серединний меридіан (Т) частіше поєднується з янськими меридіанами, тоді як передній серединний (J) - з іньськими. Точки на цих меридіанах мають переважно місцево-сегментарний впливом, за винятком лише деяких (бай- хуей Т.20 ; да- чжуй Т.14 ; хв -мень Т.4 ; цзю - вей J.18 та ін), володіють також загальною дією. Більш складним є уявлення про іншф шість ЧМ, з огляду на те, що вони не мають власних точок , а включають точки класичних меридіанів. При аналізі ходу «чудесних судин» найбільш імовірним виявляється, мабуть, те, що народні лікарі «залучили» їх для пояснення тих правил, в основу яких лягли всі ті ж «п'ять першоелементів». Іншими словами, як може один меридіан через кілька ланок у класичному ланцюгу діяти на інший ? Варто було припустити, що через які-небудь додаткові зв'язки відбувається передача енергії Чі від одного меридіана до іншого , минаючи довгий ланцюжок , що складається з 12 стандартних меридіанів. Китайська теорія акупрессурної терапії описує 8 чудесних судин: чотири зовнішніх (Янь) і чотири внутрішніх (Інь). Згідно із традиційними поглядами , як «чудесні судини» ці меридіани мають свої точки - керівники. Kрім того, через «вторинні судини» вони тісно пов'язані з системами основних меридіанів; задній серединний з 6 янськими, а передній серединний - з 6 іньськими . У зв'язку з цим зазвичай трактується, що передій серединний меридіан відноситься до системи інь, а задній серединний - до системи янь.

Меридіани

  1. Зовнішній, задньосерединний меридіан, (Т) , Ду -май , вмістилище усіх Янь-меридіанів, накопичує енергію від 6 стандартних меридіанів Янь.
  2. Зовнішній п'ятковий меридіан , Янь-Цяо-май..
  3. Зовнішній підтримуючий меридіан, Янь-вей-май, "зберігач Янь-меридіанів".
  4. Зовнішній оперізуючий меридіан , Дай-май, "посудина пояса".
  5. Внутрішній, передньосерединний меридіан , J , Жень-май , "прискорювач" Інь-меридіанів, накопичує енергію від 6 стандартних меридіанів Інь.
  6. Внутрішній п'ятковий, Інь-Цяо-май, "прискорювач" Інь-меридіанів
  7. Внутрішній підтримуючий, Інь-вей-май , хранитель інь - меридіанів.

Внутрішній підйомний, Чунь-май, вмістилище 12 меридіанів.

У традиційному поданні ЧМ являють собою як би накопичувачі - енергії. При введенні голки у точки - управителі вдаеться вивільнити цю енергію, після чого її можна «направити» в необхідний меридіан для поглинання його акупунктурними точками. Виходячи з цього, найчастіше ключові точки, киатйські цілителі використовують перед початком сеансу акупунктури (вивільняють енергію), після чого проводять основне лікування (сеанс) , «направляють енергію» до необхідних меридіанів.

Джерела

  • Валерий Дмитриевич Молостов.

«АКУПРЕССУРА».        

ISBN5-222-01296-4

  • http:\\www.eleida.ru