Шипшина: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
м вилучив повторне включення параметра в шаблоні
Рядок 70: Рядок 70:
* [http://earthpapers.net/gibridizatsiya-polimorfizm-i-filogeneticheskie-otnosheniya-vidov-roda-rosa-l Шанцер И. А. Гибридизация, полиморфизм и филогенетические отношения видов рода Rosa L.] {{ref-ru}}
* [http://earthpapers.net/gibridizatsiya-polimorfizm-i-filogeneticheskie-otnosheniya-vidov-roda-rosa-l Шанцер И. А. Гибридизация, полиморфизм и филогенетические отношения видов рода Rosa L.] {{ref-ru}}
* [http://www.econf.rae.ru/pdf/2010/04/c51ce410c1.pdf Трошина А. И., Стручкова Ю. Ю. Общая характеристика семейства розоцветные] {{ref-ru}}
* [http://www.econf.rae.ru/pdf/2010/04/c51ce410c1.pdf Трошина А. И., Стручкова Ю. Ю. Общая характеристика семейства розоцветные] {{ref-ru}}
* [http://babushkinsad.kiev.ua/2016/02/05/3159.html Шипшина — вітамінний чемпіон]


{{botany-stub}}
{{botany-stub}}

Версія за 08:22, 5 лютого 2016

Шипшина
Шипшина собача (Rosa canina)
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Зелені рослини (Viridiplantae)
Відділ: Streptophyta
Судинні (Tracheophyta)
Насінні (Spermatophyta)
Покритонасінні (Magnoliophyta)
Еудікоти (Eudicots)
Підклас: Розиди (Rosids)
Порядок: Розоцвіті (Rosales)
Родина: Розові (Rosaceae)
Підродина: Розанні (Rosoideae)
Рід: Rosa
L., 1753, nom. cons.
Посилання
Вікісховище: Category:Rosa
Віківиди: Rosa
EOL: 29911
IPNI: 34015
ITIS: 24807
NCBI: 3764
Fossilworks: 157343

Шипшина — дикорослий рід рослин родини трояндових (розових).

Будова шипшини

Має складні листки, сітчасте жилкування, черешковий вид листку, стебло з камбієм, стрижневу кореневу систему, дві сім'ядолі (належить до класу Дводольні).

Систематика

Точне число видів шипшини поки ще не встановлено у зв'язку з тим, що ще не вироблені критерії для розрізнення надзвичайної безлічі перехідних форм. За сучасними оцінками різних авторів рід включає від 190 (Wissemann, 2003) до 400-500 (Хржановський, 1958, Бузунова, 2001) дикорослих видів. Такий розкид оцінок пов'язаний з існуючими протиріччями в систематиці цього роду, які не були вирішені і з привнесенням в неї молекулярно-генетичних методів. Протягом XVIII-XXI ст. систематиками було описано понад 3 000 видів та внутрішньовидових таксонів шипшин[1]

Різновиди

Плоди шипшини.

В Україні велика різноманітність шипшин (близько 50 видів). Серед них найчастіше трапляються:

  • Шипшина собача (Rosa canina L.) Шипшина собача росте на всій території України на схилах, узліссях, уздовж доріг та на пустищах як бур'ян.
  • Шипшина корична (R. cinnamomea L.) Поширена на Поліссі і в Лісостепу. Кущ з сизувато-зеленими часто опушеними листками й характерним яблуневим запахом пагонів.
  • Шипшина зморшкувата (R. rugosa Thunb.) Кущ з опушеними шипами і виразно зморшкуватими листками, поширений переважно в культурі.
  • Шипшина яблунева (R. pomifera Herrm.) Відзначається темно-рожевими пелюстками, округлими пурпуровими плодами (до 3 см завдовжки), поширена по чагарникових заростях, кам'янистих відслоненнях і на пісках лісостепової частини України.
  • Шипшина голчаста (Rosa acicularis Lindl) росте у лісовій і степовій зонах, у горах (до альпійського поясу), зазвичай, на лісових галявинах, у заростях чагарників, на берегах річок, струмків, вологих і степових луках, на схилах і кам'янистих розсипах.

Заготівля та використання плодів

Плоди деяких видів (зокрема коричної) містять багато вітаміну С, цукру, каротину тощо.

Збирають плоди в період їхньої стиглості, наприкінці серпня — у вересні; збирати слід обережно, вручну, у брезентових чи інших рукавицях, безпосередньо з куща, причому тільки цілі яскраво-червоні, незіпсовані плоди, коли вони ще тверді, намагаючись не м'яти їх. Перестиглі плоди стають соковитими, м'якими й збирати їх важче. Складати плоди слід у кошики, обтягнуті тканиною, збирання слід закінчити до настання заморозків. Свіжозібрані плоди треба негайно сушити.

Сушать плоди в добре нагрітих печах, на залізних листах або сітках, трохи відкривши заслінку й трубу печі для витягування вологи. Щоб краще використати обсяг печі для сушіння найбільшої кількості ягід, сітки з ягодами ставлять на цеглинах у 2—3 ряди, але при цьому треба стежити, щоб повітря мало вільний доступ до всіх ягід і щоб ягоди не підгоріли. Можна їх сушити в плодоовочевих сушарках при температурі 80—90° С, а в південних районах — на сонці. Сухі ягоди шипшини оранжево-червоні, смак кислувато-солодкий, вони без запаху.

Настоянки, сиропи, відвари з плодів й коренів шипшини здавна застосовували в народній медицині у випадку захворювання печінки, шлунково-кишкового тракту, гіпертонії, авітамінозах тощо. При катарі шлунка зі зниженою кислотністю застосовують настій з 3 столових ложок ягід шипшини на 1 л води по 1/2 склянки 3 рази на день.

Примітки

Література