Церква Успіння Пресвятої Богородиці (Лурд): відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
м →‎Історія: виконання запиту, replaced: [[Іван Павло II → [[Іван-Павло II за допомогою AWB
мНемає опису редагування
Мітки: перше редагування Візуальний редактор
Рядок 34: Рядок 34:


== Історія ==
== Історія ==
Українська церква в [[Лурд]]і з'явилася при благословенні [[кардинал]]а [[Йосип Сліпий|Йосипа Сліпого]] та [[Папа римський|Папи Римського]] [[Іван-Павло II|Івана Павла ІІ]] за сприяння французького уряду.
Українська церква в [[Лурд]]і з'явилася при благословенні [[кардинал]]а [[Йосип Сліпий|Йосипа Сліпого]] та [[Папа римський|Папи Римського]] [[Іван-Павло II|Івана Павла ІІ]] за сприяння французького уряду.


У [[1968]] році о. Василь Прийма отримав дозвіл на обладнання в українському стилі однієї з каплиць у [[Базиліка Вервиці (Лурд)|Базилиці Вервиці]] для прочан українців. На кошти [[Українська діаспора|української діаспори]] всього світу був розписаний [[вівтар]] каплиці з [[образ]]ами. Роботу виконували відомі українські [[маляр]]и: Мазурик О. з [[Париж]]а, Дмитерко М. з [[Детройт]]а та Денисенко Л. з [[Австралія|Австралії]]. Ця каплиця виконувала функції храму для українців до [[1982]] р., доки не було збудовано [[храм]] [[Успіння Богородиці|Успіння Пресвятої Богородиці]] Української Греко-Католицької Церкви.
У [[1968]] році о. Миколай-Василь Прийма отримав дозвіл на обладнання в українському стилі однієї з каплиць у [[Базиліка Вервиці (Лурд)|Базилиці Вервиці]] для прочан українців. На кошти [[Українська діаспора|української діаспори]] всього світу був розписаний [[вівтар]] каплиці з [[образ]]ами. Роботу виконували відомі українські [[маляр]]и: Мазурик О. з [[Париж]]а, Дмитерко М. з [[Детройт]]а та Денисенко Л. з [[Австралія|Австралії]]. Ця каплиця виконувала функції храму для українців до [[1982]] р., доки не було збудовано [[храм]] [[Успіння Богородиці|Успіння Пресвятої Богородиці]] Української Греко-Католицької Церкви.


Освячення храму відбулося [[28 червня]] [[1982]] року [[Мирослав (Любачівський)|о. Мирославом Любачівським]].
Освячення храму відбулося [[28 червня]] [[1982]] року [[Мирослав (Любачівський)|о. Мирославом Любачівським]].

Версія за 11:39, 6 березня 2016

Храм Успіння Пресвятої Богородиці
Храм Успіння Пресвятої Богородиці в Люрді
43°06′01″ пн. ш. -0°00′03″ сх. д. / 43.10028° пн. ш. 0.00083° сх. д. / 43.10028; 0.00083Координати: 43°06′01″ пн. ш. -0°00′03″ сх. д. / 43.10028° пн. ш. 0.00083° сх. д. / 43.10028; 0.00083
Тип споруди церква
Розташування Франція ФранціяЛурд
Архітектор Мирослав-Данило Німців
Художник Є. Новосільський
Кінець будівництва 1982
Стиль неовізантійська архітектура
Належність УГКЦ
Єпархія Єпархія Святого Володимира Великого у Парижі
Адреса 8 bis Rue de L'Ukraine, 65100 Lourdes, France
Епонім Небовзяття Діви Марії
Церква Успіння Пресвятої Богородиці (Лурд). Карта розташування: Франція
Церква Успіння Пресвятої Богородиці (Лурд)
Церква Успіння Пресвятої Богородиці (Лурд) (Франція)
Мапа
CMNS: Церква Успіння Пресвятої Богородиці у Вікісховищі

Храм Успіння Пресвятої Богородиці — храм УГКЦ, розташований у Лурді — одному з найбільших паломницьких центрів Європи. Єдиний не римо-католицький храм міста.

Опис

Храм Успіння Пресвятої Богородиці був спроектований архітектором Мирославом-Данилом Німцівим, розписаний під керівництвом професора Академії Красних Мистецтв з Кракова Є. Новосільського. Оригінальний іконостас є витвором рук відомого митця Петра Холодного. Храм з'єднаний з плебанією, у якій знаходяться адміністративні та господарські приміщення для пароха та всього штату обслуговуючого персоналу.

На фасаді храму встановлена меморіальна дошка в пам'ять про загиблих за Віру Христову та Волю України.

Навпроти храму знаходиться український готель Екзархату УГКЦ у Франції.

Адреса української церкви в Лурді: 8 bis Rue de L'Ukraine, 65100 Lourdes, France.

Історія

Українська церква в Лурді з'явилася при благословенні кардинала Йосипа Сліпого та Папи Римського Івана Павла ІІ за сприяння французького уряду.

У 1968 році о. Миколай-Василь Прийма отримав дозвіл на обладнання в українському стилі однієї з каплиць у Базилиці Вервиці для прочан українців. На кошти української діаспори всього світу був розписаний вівтар каплиці з образами. Роботу виконували відомі українські маляри: Мазурик О. з Парижа, Дмитерко М. з Детройта та Денисенко Л. з Австралії. Ця каплиця виконувала функції храму для українців до 1982 р., доки не було збудовано храм Успіння Пресвятої Богородиці Української Греко-Католицької Церкви.

Освячення храму відбулося 28 червня 1982 року о. Мирославом Любачівським.

Цікаві факти

  • Серед мешканців Лурда існує думка про те, що після будівництва храму Успіння Пресвятої Богородиці із золотими куполами іншим націям перестали давати дозвіл на будівництво храмів.
  • Перша група прочан з України, в кількості 195 осіб, відвідала храм у вересні 1991 року, майже через десять років після його будівництва.

Галерея




Храм Успіння Пресвятої Богородиці
з вулиці України (Rue de L'Ukraine)
Іконостас храму
(автор - Петро Холодний молодший)
Вулиця України

Джерела

1. По святих місцях Люрду. Путівник для прочанина. - Дрогобич: "Коло" 2005. - 72 с.

Посилання