Регресивна терапія: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
джерела, уточнення
Рядок 1: Рядок 1:
'''Регреси́вна терапі́я''' (''регресивний гіпноз, регресія, регресія минулого життя'') - техніка використання гіпнозу з метою виявлення «втраченої» інформації через [[підсвідомість]] людини. Спеціалісти, які практикують цю техніку, що регресія може допомогти загадати своїм пацієнтам їхні минулі життя (реінкарнації).
'''Регреси́вна терапі́я''' (''регресивний гіпноз, регресія минулого життя'' {{lang-en|past life regression, PLR}})&nbsp;— техніка використання [[гіпноз]]у з метою виявлення «втраченої» інформації через [[підсвідомість]] людини. Спеціалісти практикують цю техніку гіпнозу регресії щоби допомогти згадати своїм пацієнтам про їхні минулі життя ([[реінкарнація|реінкарнації]])<ref name="skepdic">[http://www.skepdic.com/pastlife.html Past life regression] // [[The Skeptic's dictionary]]</ref>.


Регресивна терапія використовується в психотерапії з метою лікувального впливу на психіку людини, а також в [[Парапсихологія|парапсихології]] у зв'язку зі спробами підтвердити гіпотезу існування феномену [[Реінкарнація|реінкарнації]]. Техніка включає спеціальну серію питань до людини, яка перебуває в стані гіпнозу, для виявлення та ідентифікації подій, що відбулися в гіпотетичному минулому житті. Багато пацієнтів здатні до такого роду [[спогад]]ів (також як і до «спогадів» про «майбутні життях»). Попри це, критики вважають, що в пам'яті таких людей містяться відомості лише з їхнього власного життя, або їхні спогади є плодом фантазії, навмисних або ненавмисних навіювань гіпнотерапевта. Наукою категорично відкидається як можливість спогадів про реальні минулі життя, так і існування феномену реінкарнації.
Регресивна терапія використовується в [[психотерапія|психотерапії]] з метою лікувального впливу на [[психіка|психіку]] людини, а також в [[Парапсихологія|парапсихології]] у зв'язку зі спробами підтвердити [[Гіпотеза|гіпотезу]] існування [[феномен]]у [[Реінкарнація|реінкарнації]]. Техніка включає спеціальну серію питань до людини, яка перебуває в стані гіпнозу, для виявлення та ідентифікації подій, що відбулися в гіпотетичному минулому житті. Багато [[пацієнт]]ів здатні до такого роду [[спогад]]ів (також як і до «спогадів» про «майбутні життях»). Попри це, критики вважають, що в [[Пам'ять|пам'яті]] таких людей містяться відомості лише з їхнього власного життя, або їхні спогади є плодом [[Фантазія|фантазії]], навмисних або ненавмисних навіювань гіпнотерапевта.


== Див. також ==
== Див. також ==
* [[Трансперсональна психологія]]
* [[Гіпноз]]
* [[Життя після смерті]]
* [[Життя після смерті]]
* [[Реінкарнація]]


== Примітки ==
{{Без джерел|дата=лютий 2013}}
{{reflist}}

== Джерела ==
* ''Ньютон M.'', Путешествие души, 1994. Original: «Journey of Souls».
* ''Ньютон M.'', Воспоминания о жизни после жизни. Жизнь между жизнями, 2009. Original: «Memories of the Afterlife: Life Between Lives Stories of Personal Transformation».
* ''Ньютон M.'', Жизнь между жизнями. Прошлые жизни и странствия души, 2004. Original: «Life Between Lives. Hypnotherapy for Spiritual Regression».
* ''Ньютон M.'', Предназначение души, 2000. Original: «Destiny of Souls».
* ''Питерский Д.'', [http://classic-hypnos.ru/index/regressii_v_predydushhuju_zhizn_mify_fantazii_i_realnost/0-13 Регрессии в прошлые жизни, мифы, фантазии и реальность], [[Санкт-Петербург]], 2013.{{ref-ru}}
* ''Netherton M.'' Past Lives Therapy.&nbsp;— New York: William Morrow, 1978.{{ref-en}}
* ''Tomlinson A.'', Exploring the Eternal Soul: Insights from the Life Between Lives, 2007.&nbsp;— ISBN 1-84694-069-9.{{ref-en}}
* ''Stevenson I.'', Twenty Cases Suggestive of Reincarnation, 1988.&nbsp;— ISBN 0-8139-0872-8.{{ref-en}}
* ''Stevenson I.'', Children Who Remember Previous Lives: A Question of Reincarnation, 2000.&nbsp;— ISBN 0-7864-0913-4.{{ref-en}}
* ''Tucker J. B.'', Life Before Life: A Scientific Investigation of Children's Memories of Previous Lives, 2005.&nbsp;— ISBN 0-312-32137-6.{{ref-en}}
* ''Weiss B.'', Only love is real.— Warner Books, 1996.&nbsp;— ISBN 0-7499-1620-6.{{ref-en}}


{{Реінкарнація}}
{{Реінкарнація}}

Версія за 12:14, 1 червня 2016

Регреси́вна терапі́я (регресивний гіпноз, регресія минулого життя англ. past life regression, PLR) — техніка використання гіпнозу з метою виявлення «втраченої» інформації через підсвідомість людини. Спеціалісти практикують цю техніку гіпнозу регресії щоби допомогти згадати своїм пацієнтам про їхні минулі життя (реінкарнації)[1].

Регресивна терапія використовується в психотерапії з метою лікувального впливу на психіку людини, а також в парапсихології у зв'язку зі спробами підтвердити гіпотезу існування феномену реінкарнації. Техніка включає спеціальну серію питань до людини, яка перебуває в стані гіпнозу, для виявлення та ідентифікації подій, що відбулися в гіпотетичному минулому житті. Багато пацієнтів здатні до такого роду спогадів (також як і до «спогадів» про «майбутні життях»). Попри це, критики вважають, що в пам'яті таких людей містяться відомості лише з їхнього власного життя, або їхні спогади є плодом фантазії, навмисних або ненавмисних навіювань гіпнотерапевта.

Див. також

Примітки

Джерела

  • Ньютон M., Путешествие души, 1994. Original: «Journey of Souls».
  • Ньютон M., Воспоминания о жизни после жизни. Жизнь между жизнями, 2009. Original: «Memories of the Afterlife: Life Between Lives Stories of Personal Transformation».
  • Ньютон M., Жизнь между жизнями. Прошлые жизни и странствия души, 2004. Original: «Life Between Lives. Hypnotherapy for Spiritual Regression».
  • Ньютон M., Предназначение души, 2000. Original: «Destiny of Souls».
  • Питерский Д., Регрессии в прошлые жизни, мифы, фантазии и реальность, Санкт-Петербург, 2013.(рос.)
  • Netherton M. Past Lives Therapy. — New York: William Morrow, 1978.(англ.)
  • Tomlinson A., Exploring the Eternal Soul: Insights from the Life Between Lives, 2007. — ISBN 1-84694-069-9.(англ.)
  • Stevenson I., Twenty Cases Suggestive of Reincarnation, 1988. — ISBN 0-8139-0872-8.(англ.)
  • Stevenson I., Children Who Remember Previous Lives: A Question of Reincarnation, 2000. — ISBN 0-7864-0913-4.(англ.)
  • Tucker J. B., Life Before Life: A Scientific Investigation of Children's Memories of Previous Lives, 2005. — ISBN 0-312-32137-6.(англ.)
  • Weiss B., Only love is real.— Warner Books, 1996. — ISBN 0-7499-1620-6.(англ.)