Мотор Січ: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
стиль
Klimetin (обговорення | внесок)
Рядок 62: Рядок 62:
[[Файл:Motor sich A.jpg|thumb|Ювілейна монета України — 100 років «Мотор Січ». [[Аверс]]]]
[[Файл:Motor sich A.jpg|thumb|Ювілейна монета України — 100 років «Мотор Січ». [[Аверс]]]]
[[Файл:Motor sich R.jpg|thumb|Ювілейна монета України — 100 років «Мотор Січ». [[Реверс]]]]
[[Файл:Motor sich R.jpg|thumb|Ювілейна монета України — 100 років «Мотор Січ». [[Реверс]]]]
[[Файл:История моторов "Мотор Сич".jpg|міні|Історія двигунів "Мотор Січ"]]


=== Авіадвигуни для літаків ===
=== Авіадвигуни для літаків ===

Версія за 06:03, 27 червня 2016

Публічне акціонерне товариство «Мотор Січ»
Тип ПАТ
Форма власності відкрите акціонерне товариство
Галузь машинобудування
Спеціалізація виготовлення авіаційних двигунів
Лістинг на біржі ПФТС: MSICH
Гасло Енергія, народжена для польоту
Засновано 1907
Штаб-квартира Україна Україна: Запоріжжя
Територія діяльності у всьому світі
Ключові особи В.О. Богуслаєв
Продукція авіаційні двигуни, Промислові силові агрегати, Товари народного споживання, Продукція медичного призначення
Виторг 8,58 млрд (2013)
Операційний прибуток (EBIT) 2,19 млрд (2013)
Чистий прибуток 1,32 млрд (2013)
Співробітники 27 053 чол. (2013)
Дочірні компанії
  • Мотор Січ і ТРК «Алекс»[1]
  • Код ЄДРПОУ 14307794
    www.motorsich.com
    Нагороди
    орден Леніна орден Жовтневої Революції орден Трудового Червоного Прапора
    Мапа
    CMNS: Мотор Січ у Вікісховищі

    Будівля з центральною прохідною ВАТ «Мотор Січ». Шевченківський район (Запоріжжя)

    ПАТ «Мотор Січ» (ПФТС: MSICH) — одне з провідних у світі підприємств з розробки, виробництва, ремонту та сервісного обслуговування авіаційних газотурбінних двигунів для літаків та вертольотів, а також промислових газотурбінних установок. Підприємство розташоване на південному сході України в місті Запоріжжя. Належить до Спілки виробників нафтогазового обладнання.

    За станом на 2010 р. ПАТ «Мотор Січ» виготовляє і супроводжує в експлуатації 55 типів і модифікацій двигунів для 61-го виду літаків і вертольотів.

    У 2011 ПАТ «Мотор Січ» придбало в Білорусі Оршанський авіаремонтний завод[be-x-old] та уклало угоду з холдингом «Вертолеты России» згідно з яким протягом п'яти років запорізька компанія має поставляти до Росії до 270 двигунів щорічно.[2]

    Історія

    Біографія підприємства почалася у 1907 році. До грудня 1915 на ньому вироблялися сільськогосподарські механізми та інструменти, виконувалися різні види механічної обробки, відливали чавун і мідь. У грудні 1915 акціонерне товариство «Дюфлон, Костянтинович і К°» («Дека») викупило завод і змінило профіль його виробничої діяльності.

    У листопаді 1916 р. був зібраний перший шестициліндровий двигун рідинного охолодження «Дека» М-100.

    Відтоді на заводі освоєно виробництво і тривалий час випускалася широка гама поршневих двигунів: М-6, М-11, М-22, М-85, М-86, М-87, М-88, АШ-82ФН, АШ-62ІР, які не поступалися, а подеколи і перевершували найкращі світові аналоги тих часів.

    У 1953 р. на заводі розпочалося виготовлення реактивних двигунів РД-45, РД-500, що поклало початок ері газотурбінних двигунів. Представниками нового покоління стали турбогвинтові двигуни АІ-20 (1957 р.) і АІ-24 (1962 р.) конструкції А. Г. Івченко, різноманітні модифікації яких експлуатуються досі.

    Російсько-українська війна 2014 року

    У серпні 2014 року вантажівки російського «гумконвою» вивезли до Росії обладнання, викрадене з філіалу підприємства «Мотор Січ» у Торезі на Донеччині. Прес-центр АТО: «В районі Тореза з 16.08.2014 року було виявлено вантажівки білого кольору, що підтверджено даними космічної розвідки. Дані транспортні засоби, під виглядом „гуманітарної місії“ вивозять з одного з філіалів заводу Мотор Січ, котрий виготовляє комплектуючі до двигунів гелікоптерів, обладнання, що виготовляється тільки в Україні. Такі ж крадіжки відбуваються в інших містах, що нині підконтрольні ДНР»[3].

    Продукція підприємства

    Ювілейна монета України — 100 років «Мотор Січ». Аверс
    Ювілейна монета України — 100 років «Мотор Січ». Реверс
    Файл:История моторов "Мотор Сич".jpg
    Історія двигунів "Мотор Січ"

    Авіадвигуни для літаків

    Авіадвигуни для гелікоптерів

    Допоміжні силові установки

    Наземні газотурбінні двигуни

    Газотурбінні електростанції

    Товари народного споживання

    Підвісні мотори для човнів «Мотор Січ-40»

    Структура ВАТ «Мотор Січ»

    До складу ВАТ «Мотор Січ» належать такі структурні одиниці, розташовані на території України:

    Запорізький моторобудівний завод

    Історія головного заводу бере початок з моменту організації в 1907 р. в Олександрівську (з 1921 — м. Запоріжжя) заводу «Дека». Головна структурна одиниця підприємства виробляє авіадвигуни, здійснює їхній ремонт та обслуговування, виготовляє приводи для газо- та нафтоперекачувальних агрегатів, пересувні автоматизовані електростанції, низку товарів народного споживання. За радянських часів завод мав назву: «Моторний завод № 29».

    Запорізький машинобудівний завод ім. В. І. Омельченко

    У зв'язку з освоєнням виробництва великогабаритних двигунів Д-18Т на правобережному майданчику (м. Запоріжжя) були побудовані нова випробувальна станція, сучасний ливарний цех точного лиття деталей з жаростійких сплавів і низка інших цехів, на базі яких у 1988 був створений Запорізький машинобудівний завод.

    Основний напрямок діяльності заводу — ливарне виробництво, випробування двигунів Д-18Т. Також на заводі виготовляються газотурбінні електростанції потужністю 1000, 6000 кВт.

    Сніжнянський машинобудівний завод

    У 1970 в м. Сніжне Донецької обл. був організований перший філіал заводу, який в 1974 був перетворений в Сніжнянський машинобудівний завод. СМЗ був першим в галузі спеціалізованим заводом з виробництва лопаток газотурбінних двигунів.

    Завод випускає деталі для авіаційних двигунів (диски компресорів, лопатки компресорів і турбін), деталі і вузли для гірничо-шахтного обладнання, товари народного споживання.

    Волочиський машинобудівний завод

    У 1971 в м. Волочиськ Хмельницької обл. був створений Волочиський машинобудівний завод. Основне завдання створеного заводу — забезпечення збирання авіадвигунів багатотиражними деталями і метизами, виготовлення технологічного оснащення.

    На ВМЗ організований цех з виготовлення пересувних автоматизованих електростанцій ПАЕС-2500, ремонт двигунів АІ-20 і його модифікацій АІ-20ДКЕ, АІ-20ДКН, АІ-20ДМЕ, АІ-20ДМН.

    Крім цього, ВМЗ випускає автозапчастини, низку товарів сільськогосподарської групи.

    Авіакомпанія «Мотор Січ»

    Авіакомпанію створено у 1984 році і вона є одним з підрозділів у складі ВАТ «Мотор Січ». Авіакомпанію оснащено пасажирськими та транспортними літаками і вертольотами.

    Повітряний парк авіакомпанії складають: Як-40, Як-42, Ан-12, Ан-24, Ан-26, Ан-74ТК-200, Ан-140. З квітня по листопад 2009 року авіакомпанія «Мотор Січ» перебувала в «чорному списку» заборонених авіакомпаній в ЄС.

    ТРК «Алекс»

    Докладніше: ТРК «Алекс»

    100% акцій з правом голосу Запорізької телерадіокомпанії «Алекс» належать ПАТ «Мотор Січ»[4].

    Цікаві факти

    Запорізьке авіапідприємство «Мотор Січ» побудувало VIP-літак на базі пасажирського Ан-74 для лівійського лідера Муаммара Каддафі. У 2013 році підприємство посіло 5 місце у рейтингу провідних підприємств високотехнологічного машинобудування України за рівнем управлінських інновацій. [5]

    Примітки

    Посилання