Свійські тварини: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
м «Хатні тварини» перейменовано на «Домашні тварини» (поверх перенаправлення)
м розгортання посилання
Рядок 1: Рядок 1:
'''Домашні тварини''' (юридичне визначення) — [[зоологічні види]], крім тварин сельськогосподарського призначення, що повністю або частково утримуються людиною.
'''Домашні тварини''' (юридичне визначення) — [[зоологічні види]], крім тварин сельськогосподарського призначення, що повністю або частково утримуються людиною.


'''Домашні тварини''' (загальне визначення) — види тварин, що живуть з людиною та розводяться ним; більшість було приручено доісторичною людиною, деякі ж приручаються тільки в останній час (наприклад: [[страус]]). Більшість домашніх тварин належать до хребцевих (з комах: [[бджола]], [[шовкопряд]]). Кількість видів домашніх тварин в порівнянні з загальною кількістю видів тварин суттєво обмежена. Найважливіші домашні тварини з парнокопитних жвачних: [[велика рогата худоба]], [[вівця]], [[коза]], [[віл]], два види верблюдів, [[лама]], [[північний олень]], як; з нежвачних: [[свиня]], [[слон]] (майже не розмножується у неволі); з однокопитних: [[кінь]], [[віслюк]] та похідні від них [[мул]] та [[лошак]]; з хижаків: [[собака]] й [[кішка]]; з гризунів: [[кріль]] та його помісь з зайцем — [[лепорид]]; з птахів: [[курка]], [[цесарка]], [[фазан]], [[павлин]], [[індичка]], [[голуб]], [[гусак]], [[качка]], [[лебідь]], в останній час страус, декілька видів співочих птахів, [[папуга]] та ін.; з риб: [[золота рибка]], [[карп]], [[форель]]. Більшість Домашніх тварин приносять людині користь, даючи ій їжу (м'ясо, молоко, яйце, мед), матеріали для одягу та взуття (шкіру, шерсть, пірря, шовк), робочу силу для переміщення людини та вантажів. Деякі тварини є космополітичними, тобто зустрічаються скрізь, де є людина, пристосовуючись до найрізноманітніших кліматичних умов; інші є мешканцями тільки певних широт ([[північний олень]]). Деякі види домашніх тварин під впливом людини сильно змінили свої форми та якості.
'''Домашні тварини''' (загальне визначення) — види тварин, що живуть з людиною та розводяться ним; більшість було приручено доісторичною людиною, деякі ж приручаються тільки в останній час (наприклад: [[страус]]). Більшість домашніх тварин належать до хребцевих (з комах: [[бджола]], [[шовкопряд]]). Кількість видів домашніх тварин в порівнянні з загальною кількістю видів тварин суттєво обмежена. Найважливіші домашні тварини з парнокопитних жвачних: [[велика рогата худоба]], [[вівця]], [[коза]], [[віл]], два види верблюдів, [[лама (тварина)|лама]], [[північний олень]], як; з нежвачних: [[свиня]], [[слон]] (майже не розмножується у неволі); з однокопитних: [[кінь]], [[віслюк]] та похідні від них [[мул]] та [[лошак]]; з хижаків: [[собака]] й [[кішка]]; з гризунів: [[кріль]] та його помісь з зайцем — [[лепорид]]; з птахів: [[курка]], [[цесарка]], [[фазан]], [[павлин]], [[індичка]], [[голуб]], [[гусак]], [[качка]], [[лебідь]], в останній час страус, декілька видів співочих птахів, [[папуга]] та ін.; з риб: [[золота рибка]], [[карп]], [[форель]]. Більшість Домашніх тварин приносять людині користь, даючи ій їжу (м'ясо, молоко, яйце, мед), матеріали для одягу та взуття (шкіру, шерсть, пірря, шовк), робочу силу для переміщення людини та вантажів. Деякі тварини є космополітичними, тобто зустрічаються скрізь, де є людина, пристосовуючись до найрізноманітніших кліматичних умов; інші є мешканцями тільки певних широт ([[північний олень]]). Деякі види домашніх тварин під впливом людини сильно змінили свої форми та якості.


{{без джерел}}
{{без джерел}}

Версія за 13:53, 22 жовтня 2008

Домашні тварини (юридичне визначення) — зоологічні види, крім тварин сельськогосподарського призначення, що повністю або частково утримуються людиною.

Домашні тварини (загальне визначення) — види тварин, що живуть з людиною та розводяться ним; більшість було приручено доісторичною людиною, деякі ж приручаються тільки в останній час (наприклад: страус). Більшість домашніх тварин належать до хребцевих (з комах: бджола, шовкопряд). Кількість видів домашніх тварин в порівнянні з загальною кількістю видів тварин суттєво обмежена. Найважливіші домашні тварини з парнокопитних жвачних: велика рогата худоба, вівця, коза, віл, два види верблюдів, лама, північний олень, як; з нежвачних: свиня, слон (майже не розмножується у неволі); з однокопитних: кінь, віслюк та похідні від них мул та лошак; з хижаків: собака й кішка; з гризунів: кріль та його помісь з зайцем — лепорид; з птахів: курка, цесарка, фазан, павлин, індичка, голуб, гусак, качка, лебідь, в останній час страус, декілька видів співочих птахів, папуга та ін.; з риб: золота рибка, карп, форель. Більшість Домашніх тварин приносять людині користь, даючи ій їжу (м'ясо, молоко, яйце, мед), матеріали для одягу та взуття (шкіру, шерсть, пірря, шовк), робочу силу для переміщення людини та вантажів. Деякі тварини є космополітичними, тобто зустрічаються скрізь, де є людина, пристосовуючись до найрізноманітніших кліматичних умов; інші є мешканцями тільки певних широт (північний олень). Деякі види домашніх тварин під впливом людини сильно змінили свої форми та якості.