Дзвіночок (часопис): відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Рядок 37: Рядок 37:


== Журналісти ==
== Журналісти ==
Редактором видання був відомий український письменник й публіцист [[Шкрумеляк Юрій Андрійович|Юрій Шкрумеляк]].
Редактором видання був відомий український письменник й публіцист [[Шкрумеляк Юрій Андрійович|Юрій Шкрумеляк]]. Автором лытературних казок, опублыкованих у журналы, був колишный поручник УГА, вчитель Михайло Максимович Гуцуляк.


== Джерела ==
== Джерела ==

Версія за 10:32, 24 січня 2017

Дзвіночок


Тип місячник
Мова українська
Видавець Українська преса (концерн)
Формат A4

Засновано 1931
Власник Тиктор Іван Микитович
Головний редактор Шкрумеляк Юрій Андрійович
Припинення публікацій 1939
Головний офіс Львів
Наклад 18 тис.

«Дзвіночок» — часопис-місячник для дітей з бібліотекою «Ранок», заснований у 1931 році Іваном Тиктором у Львові. Видавався до 1939 року.

Тематика

У рекламному матеріалі «Під увагу добрим родичам!» І. Тиктор зазначав, що часопис буде гарно оформленим, цікавим за змістом і повчальним для дітей молодшого шкільного та дошкільного віку[1].

Часопис публікував матеріали виховного, пізнавального та розважально-пізнавального характеру для дітей різного рівня розвитку:

  • виховання патріотичних почуттів — твори героїчної тематики, зокрема публікації про дітей-героїв і ознайомлення дітей з героїчними постатями української історії та недавніх визвольних змагань;
  • матеріяли на реліґійні теми, зокрема про відзначення християнських свят з віршами на відповідні теми, з текстами сценок та декламацій для дітей;
  • вивчення основних слів німецької та англійської мов для повсякденного спілкування;
  • пісні з нотами та малюнками-рухами до них;
  • казки, віршики, сміховинки, ігри та жарти для дітей дошкільного віку, що супроводжувались смішними ілюстраціями (художник — Е. Козак).

У кожному з 94 номерів журнал «Дзвіночок» демонстрував високу культуру видання, використовуючи ефективні засоби текстового та графічного мистецтва для оформлення рекламних сюжетів, роблячи їх зрозумілими, наочними і читабельними[2].

На обкладинці «Дзвіночка» від першого до останнього номера був маленький хлопчик-козачок із дзвіночком у руці, який весело запрошував у гості.

Журналісти

Редактором видання був відомий український письменник й публіцист Юрій Шкрумеляк. Автором лытературних казок, опублыкованих у журналы, був колишный поручник УГА, вчитель Михайло Максимович Гуцуляк.

Джерела

  • Видавнича справа та редагування в Україні: постаті і джерела (ХІХ – перша тр. ХХ ст.): Навч. посіб. / За ред. Н. Зелінської. – Львів: Світ, 2003. – с. 574
  • Гавенко М. М. Реклама у періодичних виданнях Івана Тиктора (на прекладі дитячого часопису "Дзвіночок") / М. М. Гавенко, Н. В. Зелінська. - С. 43-46 // Поліграфія і видавнича справа: наук.-техн. зб. № 39 / М-во освіти і науки України, Українська акад. друкарства. - Л. : Українська академія друкарства, 2002. - 248 с.
  • Благовірна Н. Б. Впровадження принципів комерціалізації пресо-та книговидання в Галичині в першій третині ХХ ст. (за матеріалами журналу "Дзвіночок") / Н. Б. Благовірна. - С. 37-43 // Поліграфія і видавнича справа: наук.-техн. зб. № 39 / М-во освіти і науки України, Українська акад. друкарства. - Л. : Українська академія друкарства, 2002. - 248 с.

Примітки