Кудрепері: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Рядок 31: Рядок 31:
}}
}}
'''Кудрепері (Cirrhitidae)''' — родина [[променепері|променеперих]] риб ряду [[Окунеподібні]] (Perciformes).
'''Кудрепері (Cirrhitidae)''' — родина [[променепері|променеперих]] риб ряду [[Окунеподібні]] (Perciformes).

== Поширення ==
Кудреперові мешкають в тропічних районах [[Атлантичний океан|Атлантичного]], [[Індійський океан|Індійського]] і [[Тихий океан|Тихого]] океанів. Живуть в неглибоких прибережних водах і на коралових рифах.


== Опис ==
== Опис ==
Невеликі хижі риби, завдовжки від 8 до 25 см. Вони мають помірно подовжене і злегка стисле з боків тіло, покрите дрібною лускою. Характерними особливостями кудреперів є будова їхніх [[грудні плавці|грудних плавців]], нижні промені яких не розгалужуються і мають не з'єднані перетинкою потовщені кінці, та наявність торочкуватих придатків позаду заднього носового отвору. Інша відмінна риса кудреперових - недорозвинений [[плавальний міхур]], внаслідок донного способу життя. Забарвлення у цих риб дуже різноманітне, яскраве, часто з жовтими, помаранчевими і червоними тонами. Малюнок зазвичай поєднує плями і смуги. Однотонні види зустрічаються рідко.
Невеликі хижі риби, завдовжки від 8 до 25 см. Вони мають помірно подовжене і злегка стисле з боків тіло, покрите дрібною лускою. Характерними особливостями кудреперів є будова їхніх [[грудні плавці|грудних плавців]], нижні промені яких не розгалужуються і мають не з'єднані перетинкою потовщені кінці, та наявність торочкуватих придатків позаду заднього носового отвору. Інша відмінна риса кудреперових — недорозвинений [[плавальний міхур]], внаслідок донного способу життя. Забарвлення у цих риб дуже різноманітне, яскраве, часто з жовтими, помаранчевими і червоними тонами. Малюнок зазвичай поєднує плями і смуги. Однотонні види зустрічаються рідко.


== Спосіб життя ==
== Спосіб життя ==

Версія за 05:13, 25 лютого 2017

Кудрепері
Cirrhitichthys oxycephalus
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Metazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Ряд: Окунеподібні (Perciformes)
Підряд: Окуневидні (Percoidei)
Надродина: Cirrhitoidea
Родина: Кудрепері (Cirrhitidae)
W. S. Macleay, 1841
Роди[1]

Amblycirrhitus
Cirrhitichthys
Cirrhitops
Cirrhitus
Cristacirrhitus
Cyprinocirrhites
Isocirrhitus
Itycirrhitus
Neocirrhites
Notocirrhitus
Oxycirrhites
Paracirrhites

Посилання
Вікісховище: Cirrhitidae
Віківиди: Cirrhitidae
EOL: 5343
ITIS: 170222
NCBI: 76914
Fossilworks: 266352

Кудрепері (Cirrhitidae) — родина променеперих риб ряду Окунеподібні (Perciformes).

Поширення

Кудреперові мешкають в тропічних районах Атлантичного, Індійського і Тихого океанів. Живуть в неглибоких прибережних водах і на коралових рифах.

Опис

Невеликі хижі риби, завдовжки від 8 до 25 см. Вони мають помірно подовжене і злегка стисле з боків тіло, покрите дрібною лускою. Характерними особливостями кудреперів є будова їхніх грудних плавців, нижні промені яких не розгалужуються і мають не з'єднані перетинкою потовщені кінці, та наявність торочкуватих придатків позаду заднього носового отвору. Інша відмінна риса кудреперових — недорозвинений плавальний міхур, внаслідок донного способу життя. Забарвлення у цих риб дуже різноманітне, яскраве, часто з жовтими, помаранчевими і червоними тонами. Малюнок зазвичай поєднує плями і смуги. Однотонні види зустрічаються рідко.

Спосіб життя

Чекаючи на здобич, кудрепери нерухомо завмирають між каменями або коралами, а уподобавши жертву, різко кидаються на неї із засідки. Приховування в ущелинах і маскувальне забарвлення до того ж захищають їх від більших хижаків. Молодь цих риб настільки щільно забивається в коралові кущі, що може бути вилучена з води тільки разом зі своїм притулком.

Всі вивчені представники родини кудреперових - гермафродити, народжуючись самицями, пізніше вони перетворюються в самців.

Примітки

  1. Froese R., Pauly D. (eds.) (2013). Родина Cirrhitidae на FishBase. Версія за April 2013 року.