Документи Пентагону: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
вікіфікація
м вилучена Категорія:США за допомогою HotCat
Рядок 25: Рядок 25:
[[Категорія:Війна у В'єтнамі]]
[[Категорія:Війна у В'єтнамі]]
[[Категорія:1971 рік в США]]
[[Категорія:1971 рік в США]]
[[Категорія:США]]

Версія за 17:40, 13 березня 2017

Документи Пентагону (або папери Пентагону, англ. Pentagon Papers) — загальноприйнята назва збірки «Американсько-в'єтнамські відносини, 1945—1967: Дослідження» «(United States-Vietnam Relations, 1945—1967: A Study)», що призначалась для внутрішньовідомчого використання в міністерстві оборони США, однак була частково оприлюднена американською пресою в 1971 році під час В'єтнамської війни.

Історія

Створення збірника було розпочато в 1967 році за ініціативою міністра оборони США Роберта Макнамари. До проекту були залучені армійські офіцери, цивільні політологи та історики. Загальною метою було написання історії ухвалення американським урядом рішень по Індокитайському питанню, включаючи рішення безпосередньо в ході війни. Робота складалася з 7000 сторінок (більше половини яких займали різні документи) і не призначалося для оприлюднення в найближчому майбутньому.

Публікація

Документи Пентагону стали доступні громадськості завдяки аналітику держдепартаменту США Деніелу Эллсбергу. Розчарувавшись у В'єтнамській війні, Еллсберг при звільненні з роботи зумів таємно скопіювати частину збірки. Він спробував запропонувати ці матеріали налаштованим проти війни членам Конгресу, а коли ця спроба провалилася, надав їх відомому своєю критикою політики США у В'єтнамі журналісту Нейлу Шихану. У червні 1971 року газета Шихана «Нью-Йорк Таймс» почала публікацію документів Пентагону, що викликало значне незадоволення адміністрації Ніксона. В документах вказувалося, що адміністрація попереднього президента Джонсона навмисно робила акції для ескалації війни, незважаючи на запевнення самого Джонсона про те, що США не прагнуть до її розширення.

Судовий розгляд

Справа про публікації документів дійшла до Верховного Суду США, який постановив, що американські газети мають право їх публікувати.

Вплив на суспільство

Оприлюднення документів Пентагону посилило недовіру американського суспільства до вищих владних структур, а самі документи використовувалися антивоєнним рухом як ще одне свідчення нещирості американського уряду в питанні війни у В'єтнамі.

В 2011 році на 40-ву річницю витоку, Національний архів США спільно з президентськими бібліотеками Кеннеді, Джонсона та Ніксона, розсекретив звіт (більше 48 коробок і 7 тисяч сторінок)[1][2][3][4].

Примітки

Посилання