Вільний затвор: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Немає опису редагування
Немає опису редагування
Рядок 40: Рядок 40:
* ''Бабак Ф. К.'' — [http://www.shooting-ua.com/arhiv_sorevnovaniy/Book_Osnovy_strelkovogo_oruziya/16.pdf Основы стрелкового оружия.] Спб.: Полигон, 2003.
* ''Бабак Ф. К.'' — [http://www.shooting-ua.com/arhiv_sorevnovaniy/Book_Osnovy_strelkovogo_oruziya/16.pdf Основы стрелкового оружия.] Спб.: Полигон, 2003.
* ''Дмитриев Дж.'' — [http://www.gaz24.ru/Submachine_Gun_Designer's_Handbook-Dmitrieff.pdf Submashine Gun Designer's Handbook.] Настольная книга разработчика пистолета-пулемёта ''(англ.)''.
* ''Дмитриев Дж.'' — [http://www.gaz24.ru/Submachine_Gun_Designer's_Handbook-Dmitrieff.pdf Submashine Gun Designer's Handbook.] Настольная книга разработчика пистолета-пулемёта ''(англ.)''.
*[http://i66.tinypic.com/35m2kw7.jpg]
*[http://i64.tinypic.com/kb7f36.jpg]
*[http://i66.tinypic.com/rwt9bl.jpg]


[[Категорія:Принципи дії вогнепальної зброї]]
[[Категорія:Принципи дії вогнепальної зброї]]

Версія за 01:39, 19 квітня 2017

Принципова схема дії вільного затвору
Принцип дії вільного затвору німецького кулемету MG M.07/12 «Шварцлозе»
Робота вільного затвору на прикладі пістолета (схема).
I — положення перед пострілом;
II — тиск порохових газів перевищив тиск форсування, куля врізається в наріз ствола, але гільза, що утримується інертною масою затвора і тертям стінок, щільно притиснутих тиском до патронника, відходить назад лише на декілька міліметрів;
III — куля лишає ствол, гільза за цей же час вийшла з патронника лише своєю потовщеною частиною з основи;
IV, V — тиск в стволі падає, тертя в патроннику різко знижується, і гільза відходить назад під дією залишкового тиску і інерції, штовхаючи затвор, цим приводячи в дію автоматику перезарядження

Ві́льний затво́р (англ. blowback, рос. свободный затвор) — подовжньо-ковзний затвор, не зчеплений з нерухомим стволом під час пострілу.

Відбій вільного затвора — принцип дії автоматики перезарядження вогнепальної зброї, при якому подовжньо-ковзний затвор не зчеплений з нерухомим стволом, а його відхід назад при пострілі сповільнюється переважно за рахунок тертя стінок гільзи о патронник і великою масою самого затвора. Вільний затвор конструктивно простіше за будь-який інший тип замикання ствола. Проте для нього характерні такі істотні недоліки, як зайва маса зброї, схильність до високого темпу стрільби і збільшення коливань зброї при стрільбі чергами за рахунок швидкого зворотно-поступального руху масивного затвора і його ударів в крайніх положеннях, що також сприяє прискореному зносу зброї. Схема з вільним затвором завдяки своїй простоті в минулому широко застосовувалася в пістолетах-кулеметах: досить назвати такі зразки, як MP-18, «Суомі», MP-40, ППШ, STEN, Uzi і багато інших.

В даний час багато пістолети-кулеметів використовують досконаліші механізми з напіввільним затвором або навіть відведенням порохових газів, хоча вільний затвор також зберігає велику популярність в конструкторів цього виду зброї.

Крім того, вільний затвор дуже часто використовується в іншому типові зброї під пістолетний набій — пістолетах, зазвичай — що використовують порівняно малопотужні набої (ПМ, АПС, ПСМ, «Браунінг» тощо), оскільки маса кожуху-затвору пістолета зазвичай виходить набагато менше, ніж може важити затвор пістолета-кулемета. Нарешті, вільний затвор як правило мають самозарядні мисливські рушниці і карабіни під малокаліберний набій кільцевого займання, наприклад ТОЗ 99, Ruger 10/22 і аналогічні.

Вживання даної схеми в інших типах зброї носить як правило лише епізодичний характер.

Див. також

Посилання

Література

  • Теория и расчёт автоматического оружия. Пенза, 1997.
  • Благонравов А. А. — Основы проектирования автоматического оружия. М.: Оборонгиз, 1940.
  • Кириллов В. М. — Основы устройства и проектирования стрелкового оружия. Пенза: Пензенское высшее артиллерийское инженерное училище, 1963.
  • Бабак Ф. К. — Основы стрелкового оружия. Спб.: Полигон, 2003.
  • Дмитриев Дж. — Submashine Gun Designer's Handbook. Настольная книга разработчика пистолета-пулемёта (англ.).