Сатурнія велика: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
м вікіфікація
Tonn (обговорення | внесок)
м Добавив фотографію спарювання
Мітки: перше редагування Візуальний редактор
Рядок 47: Рядок 47:


<center><gallery>
<center><gallery>
Saturnia pyri 3.jpg|
Файл:Saturnia pyri 3.jpg|
Saturnia pyri MHNT dos.jpg|<big>♂</big>
Файл:Saturnia pyri MHNT dos.jpg|<big>♂</big>
Saturnia pyri MHNT ventre.jpg|<big>♂</big> △
Файл:Saturnia pyri MHNT ventre.jpg|<big>♂</big> △
Файл:Saturnia pyri 2.jpg|Спарювання
</gallery></center>
</gallery></center>



Версія за 19:46, 14 травня 2017

Сатурнія велика

Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Комахи (Insecta)
Ряд: Лускокрилі (Lepidoptera)
Родина: Сатурнієві (Saturniidae)
Рід: Saturnia
Вид: Сатурнія велика
Saturnia pyri
Denis & Schiffermüller, 1775
Посилання
Вікісховище: Category:Saturnia pyri
Віківиди: Saturnia pyri
NCBI: 332930

Сатурнія велика[1] (павиноочка грушева, сатурнія грушева) (Saturnia pyri) — метелик родини Павиноочки. Найбільший нічний метелик Европи. Занесена до Червоної книги України.

Ареал

Зустрічається в Північно-Західній Африці, Південній і частково Центральній та Сх. Європі до південно-західної частини Росії, на Кавказі, в Малій Азії і в Ірані. В Україні зустрічається майже повсюдно, крім Карпат та Полісся[2].

Місце проживання

Ландшафти з великою кількістю чагарників і дерев, узлісся, парки, сади, плодові плантації.

Метелик

Гусениця (розмір в см)
Лялечка в коконі

Найбільший метелик Європи. Розмах крил самця сягає 120 мм, самки — 150 мм. Статевий диморфізм невиразний. Крила буросірі. На кожному крилі є по одному великому очку. Очко чорне, облямоване охристорудим та чорним кільцями. Крила з кількома хвилястими лініями. Зовнішній край крил з чітко відокремленою кремовою облямівкою. Тіло та прикоренева частина крил опушені.[2]

Метелики літають з травня до червня. Активні вночі. Самці часто літають і вдень. Французький ентомолог Жан Анрі Фабр виявив, що самці павиноочки грушевої можуть прилетіти на запах феромонів самки, що знаходиться на відстані 10-11 кілометрів.

Гусениця

Стадія гусениці з червня до серпня. Гусениці великі, зелені, з поперечними рядами блакитних бородавок, на кожній з яких розміщено віночок із маленьких волосків з двома довгими булаво подібними волосками в центрі. Перед окуклюванням зелена гусениця набуває коричневого забарвлення. Кормові рослини — плодові дерева різних листяних порід (яблуня, груша, вишня, слива, терен, волоський горіх, рідше — в'яз, ясен та ін.) Лялечка знаходиться в яйцеподібному щільному коконі бурого кольору. Зимує лялечка.

Охорона

Вид занесений до Червоної книги України, як «вразливий вид» чисельність якого незначна, лише на півдні країни в сприятливі роки локально є звичайним. Причини зменшення чисельності: знищення природних біотопів (чагарників, рідколісся тощо), застосування пестицидів у лісах, парках та садах.[2]. Розмір компенсації (штрафу) за незаконне добування, знищення або пошкодження особин цього виду на території України 250 грн[3].

Джерела

  • Günter Ebert (Hrsg.): Die Schmetterlinge Baden-Württembergs Band 4, Nachtfalter II (Bombycidae, Endromidae, Lasiocampidae, Lemoniidae, Saturniidae, Sphingidae, Drepanidae, Notodontidae, Dilobidae, Lymantriidae, Ctenuchidae, Nolidae). Ulmer Verlag Stuttgart 1994. ISBN 3-8001-3474-8

Посилання