Літочислення Арди: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Рядок 348: Рядок 348:


Курунір часто ходив на схід, але згодом осів у Ізенгарді. Мітрандір дружив з ельфами і багато бродив по західних землях, але ніде не затримувався надовго.
Курунір часто ходив на схід, але згодом осів у Ізенгарді. Мітрандір дружив з ельфами і багато бродив по західних землях, але ніде не затримувався надовго.

2 - Ісілдур саджає у Мінас - Анорі сім 'я Білого Дерева. Він доручає правління Гондором Менельділу. Ісілдур та троє його старших синів гинуть в Ірисній Низовині.

3 - Огтар приносить уламки Нарсіла до Імладрісу.

4 - четвертий син Ісілдура Валанділ стає королем Арнору.


== Четверта епоха ==
== Четверта епоха ==

Версія за 06:35, 19 травня 2017

У даній статті перелічуються епохи Арди та події, що у них відбувались.

Початок часів

Створення Еру Ілуватаром духів Айнурів. Спів Великої Музики і дисонанс внесений у нього Мелькором. Другий Спів Великої Музики в який Мелькор також намагався внести своє власне. Третій Спів, що також був спотворений Мелькором і гнів Еру. Айнури побачили у видінні майбутній світ та істот, що мали жити у ньому.

Еру промовив слово "Еа", що дало початок Світу. Частина айнурів приймає тілесну подобу і вступає у Кола Світу, інші - лишаються з Ілуватаром у Чертогах Безчасся.

Валіанська епоха

Події подані у роках Епохи Дерев (1 рік = 9, 532 рокам Сонця). У Валіанську епоху земля була пустельна і ніхто її не населяв, крім айнурів, що розділились на Старших - Валар і Менших - Майар. Валар керували створенням землі, а Майар були їх помічниками.

1 - початок відліку Літочисленння. Валар завершують роботу з формування Чертогів Еа. Варда створює перші зірки.

Перша війна Мелькора та інших Валар. Порушується світобудова: на місці морів Мелькор піднімає сушу, на рівнині створює гори, на місці озер і рік - болота.

1500 - в Арду приходить останній з Валар Тулкас.

Валар починають заново свою роботу, на свій догляд облаштовуючи землі й моря.

Епоха Свічад

В цю епоху Середзем 'я було осяяне світлом Великих Свічад Іллуіна та Ормала, а Валар оселились на острові Альмарен посеред Великого Озера. Пробудилися перші рослини і тварини - настала Перша Весна Арди. Напад Мелькора, що розбив Свічада і знищив Альмарен спричинив затьмарення континенту і кінець Першої Весни Арди. Валар відступають у землю Аман на заході, полишаючи Середзем 'я, що було оповите темрявою.

1 - створення Великих Свічад для освітлення Арди: на півночі - Іллуін; на півдні - Ормал.

Посеред Арди Валар створили острів Альмарен і оселились там. Настала Перша Весна Арди: пробудились перші рослини і тварини.

Шпигуни Мелькора, найголовнішим з яких був великий коваль Майрон (згодом названий Сауроном) доповідають своєму володарю про втому Валар від інтенсивної роботи з облаштування Арди.

3400 - весілля Тулкаса і Несси. Мелькор таємно повертається з Еа разом зі своїми послідовниками і починає створення фортеці Утумно. Мелькор починає нівечити й отруювати землю і живих істот Арди. Валар дізнаються про Мелькора і починають пошуки його фортеці.

3450 - зруйнування Мелькором обох Великих Свічад, що призводить до загибелі острова Альмарен. Кінець Першої Весни Арди. Мелькор відступає в Утумно, поки Валар рятують все, що можуть, від катаклізму викликаного падінням Свічад. Валар створює новий дім у землі Аман огородженому для захисту гірським хребтом Пелори.

3600 - Яванна створює Дерева Валар.

Епоха Дерев

У цю епоху країна Валінор, що розташувалась у серці Аману за Пелорами, була осяяна світлом Дерев Валар. Середзем 'я та інші континенти Арди перебували у темряві осяяній лише зорями. Саме ці зорі були першим, що побачили ельфи (квенді), котрі пробудились у цю епоху на березі озера Куівіенен. Тому частину їх найменували елдарами - зоряним народом і у пізніші часи вони більш за все любили нічне небо осяяне зорями.

1 - початок нової Епохи. Ауле Коваль створив гномів, але йому заборонено пробуджувати їх до строку пробудження Перворождених ельфів; Яванна у відповідь на це замислює створення ентів.

1000 - на раді Валар обговорюють занепокоєність Ороме і Яванни щодо Середзем 'я і швидке прибуття дітей Ілуватара.

1000 - 1050 - Варда розміщує Менельмакар та інші сузір 'я на небі.

1050 - пробудження ельфів на берегах затоки - озера Куівіенен. Майа Меліан іде до Середзем 'я.

1050 - 1085 - Мелькор дізнається про ельфів і починає полювання на них роблячи все це у таємниці; з захоплених ельфів він виводить орків.

1085 - Ороме дізнається про ельфів.

1086 - Ороме повертається у Валінор, і інформує інших Валар про небезпеку що загрожує ельфам, після чого негайно повертається до берегів озера Куівіенен.

1090 - Валар ідуть війною на Мелькора заради ельфів.

1092 - Облога Утумно.

1099 - Мелькора взято у полон, а Утумно зруйновано. Саурон уникає полону і йде до Ангбанда, де продовжує виводити орків та тролів для Мелькора.

1011 - Валар вирішують закликати ельфів переселитись до Аману.

1102 - Ороме прниводить послів елдарів до Аману: Інгве - від ваньярів, Фінве - від нолдорів і Елве - від телерів.

1104 - три посли повертаються і починають переконувати елдарів відповісти на заклик Валар. У них з 'явилось багато послідовників.

1105 - початок Великого Походу: ельфи відправляються до Аману (однак на заклик Валар відгукуються не всі - частина залишилась і стала відома під назвою авари).

1115 - Ельфи досягли Великої Ріки, що згодом була названа Андуїн ; частина телерів під керівництвом Ленве відмовилась від переходу через Андуїн і подальшого походу і йде униз по Ріці, утворивши плем 'я нандорів. Пробудились Праотці гномів та перші енти. Ельфи виявили ентів і навчили їх розмовляти.

1125 - ваньяри та нолдори прибувають до Белеріанду.

1128 - телери прибувають до Белеріанду після зупинки в лісах Еріадору.

1130 - Елве зустрівся з Меліан серед лісів Нан - Елмоту (вони застигають непорушно на багато років); піддані Елве починають його пошуки.

1132 - Улмо втомлюється чекати телерів, що очікують повернення Елве, і переправляє нолдорів і ваньярів через Белегаер на острові Тол - Ерессеа; телери залишаються у Белеріанді; розпочато зведення міста Тіріон на Туні.

1140 - завершено будівництво Тіріону; зведено Міндон Ельдаліева; Інгве і більшість ваньярів покидають Тіріон і переселяються поближче до Манве у Валімар.

1142 - Яванна дарує народу нолдор Біле Дерево - Галатіліон.

1149 - Улмо нарешті повертається до телерів, але багато все ще не бажають іти, оскільки Елве так і не знайдено. Вони утворюють ельфійське плем 'я синдарів (сірих ельфів). Інша частина ельфів залишається на прохання Оссе, і разом з прибулими пізніше ельфами переселяється у Фалас.

1151 - більшість телері перепливає через Велике Море на Тол - Ересеа, що назавжди зупиняється в затоці Елдамар. Вони обирають своїм вождем Олве брата Елве.

1152 - Елве пробуджується від сну і воз 'єднується з синдарами. Він стає відомим як владика Елу Тінгол і оселяється у Доріаті. Майа Меліан стає його дружиною.

1161 - Оссе навчає телері з Тол - Ересеа мистецтву будувати кораблі, завдяки чому вони переправляються через Елдамар у Аман і засновують там місто Альквалонде.

1165 - останній ваньяр покидає Тіріон і оселяється на рівнинах Валінора. Нолдор залишились у Тіріоні під проводом свого вождя Фінве.

1169 - народився Феанор син Фінве і Міріель.

1170 - смерть Міріель Тірінде.

1179 - Руміл винайшов писемність сараті.

1182 - суперечка Валар. Статут Фінве і Міріель.

1185 - Фінве закохується в Індіс з народу ваньярів.

1190 - народився Фінголфін син Фінве та Індіс.

Бл. 1200 - народилась Лутіен донька Тінгола і Меліан.

1230 - народився Фінарфін, син Фінве та Індіс.

1250 - гноми з міст Ногроду та Белегосту зустрічають синдарів; між ними встановлюється торгівля; Феанор розвиває сараті, винаходячи тенгвар; Даерон розробляє рунічний алфавіт - кірт.

Бл. 1280 - орки вперше з 'являються в Белеріанді.

1350 - нандор на чолі з Денетором прибувають до Белеріанду і оселяються в Осіріанді, після чого стають відомими як зелені ельфи або лайквенді. Завершено будівництво чертогів Менегрота - столиці Доріату.

1362 - народилась Галадріель донька Фінарфіна.

1400 - Мелькор, звільнившись від вироку, починає розбещувати деяких нолдорів.

1450 - Феанор завершує створення Сильмарилів.

1490 - Мелькор підбурює нолдор проти Валар і вони починають кувати зброю. Розпочалась ворожнеча між принцами - нолдор Феанором і Фінголфіним. Феанор погрожує Фінголфіну мечем за що Валар проганяють його з Тіріону, його сини, Фінве і багато нолдор слідують за ним у вигнання; будівництво Форменоса.

1492 - Феанор проганяє Мелькора від воріт Форменоса. Мелькор переховується від Валар і об 'єднує сили з Унголіантою.

1495 - Затьмарення Валінора. Мелькор разом з Унголіантою знищує Дерева Валар, вбиває Фінве і викрадає Сильмарили. Феанор стає Верховним Королем нолдор і закликає їх до виходу; Феанор разом з синами виголошують клятву ворогувати з тими хто заволодіє Сильмарилами, після цього більша частина нолдор покидає Валінор; Перше братовбивство - Різанина в Альквалонде.

1496 - Пророцтво Мандоса; Фінарфін і деякі з його Дому повертаються у Валінор.

1497 - Мелькор (або Моргот як назвав його Феанор) повернувся в Ангбанд і намагається захопити Белеріанд; розгортається Перша битва за Белеріанд; король лайквенді Денетор загинув; гавані Фаласу взято в облогу.

Нолдор досягли протоки Гелкараксе; Феанор і його воїнство залишають у Арамані нолдор з дому Фінголфіна і дітей Фінарфіна; нолдор дому Феанора перепливли Белегаер; після чого спалили кораблі; Армія Моргота атакує воїнство Феанора; розгорається Дагор - нуін - Гіліат; Феанор отримав смертельні рани в бою з балрогами і помер; Маедрос став Верховним Королем нолдор, але потрапив у полон до Моргота; Валар сховують Валінор за ланцюгом Зачарованих Островів і піднімають Пелори на величезну висоту. Створено Сонце і Місяць. Майар Аріен - веде лодію Сонця, а Тіліон - лодію Місяця .

1500 - нолдор з домів Фінголфіна та дітей Фінарфіна переходять Гелкараксе і дістаються північно - західного берега Середзем 'я. Перше сходження Місяця.

Перша епоха років Сонця

Після першого сходження Сонця облік часу став вестись за його рухом. 1 рік триває 365 днів, кожен з яких становить 24 години. Перша епоха тривала 590 років. Найважливіші її події відбуваються у краї Белеріанд, що розташовувався на заході Середзем 'я і внаслідок Війни Гніву (крім частини Оссіріанду та Таргеліону) був затоплений водами моря Белегаер. Перша епоха - це час домінування культури елдарів - народів Доріату, Фаласу, а також повстанців з - за моря - нолдорів. Люди, що пробудились зі сходом Сонця і троє племен едайн (ельфодрузів) та східняни народу Бора, котрі дістались Белеріанду, були лише здібними учнями елдарів. Східняни народу Улфанга Чорного стали слугами Мелькора і навчались тільки орківської жорстокості. Першу епоху називали Передначальною (хоча у Четверту епоху Передначальними стали називати усі епохи, що їй передували).

1 - Сходження Сонця. У Гілдоріені на далекому сході Середзем 'я пробуджуються люди.

5 - Фінгон рятує Маедроса і той передає верховну владу над нолдор Фінголфіну, що тепер стає Верховним Королем.

7 - Нолдор Дому Феанора на чолі його синів ідуть у Східний Белеріанд.

20 - Святкування Меред Атердтад (Бенкет Возз 'єднання) у Ейтель - Іврін (Джерело Іврін).

50 - Увісні Улмо повідомляє Тургону і Фінроду про те, що їм належить заснувати таємні обителі.

52 - Фінрод починає будівництво Нарготронду.

60 - Дагор Аргелеб: нолдор перемагають війська Моргота і починають Облогу Ангбанда.

64 - Тургон починає зведення Гондоліна.

65 - Укріплюються гавані Брітомбар і Егларест; зводиться Барад - Німрайс.

67 - Тінгол забороняє використання квенья.

102 - Завершення будівництва Нарготронда; народ Фінрода покидає Гітлум.

116 - Завершено будівництво Гондоліна; народ Тургона таємно починає переселення з Неврасту.

150 - Атака орків на Гітлум з боку затоки Дренгіст. Відбита військами Фінрода.

155 - Глаурунг спустошує Ард -гален, але його проганяють назад до Ангбанду.

310 - Беор приводить Перший Дім Едайн; їх виявляє Фінрод. Вони входять у Естолад; після декількох років Другий Дім Едайн приходить до Таргеліону. За ним приходить Третій Дім і оселяється в Естоладі.

316 - Аредель покидає Гондолін і приходить у Нан - Елмот до Еола.

320 - Едайн починають переселення з Естоладу в Дортоніон, Гітлум і Талат - Дірнен; народження Маегліна.

355 - Смерть Беора.

359 - Народження Гадора.

369 - Частина Едайн на чолі з Берегом повертаються у Еріадор.

375 - Орки атакують Таргеліон; загинуло багато едайн з Другого Дому, але вершники Дому Феанора на чолі з Карантіром врятували їх.

390 - Галет відвела своїх людей з Таргеліону і у 391 році приводить їх на землі південного Тейгліну. Більшість з них згодом іде у Бретіль.

410 - Повернення Аределі разом з Маегліним у Гондолін, загибель Аределі і страта Еола.

416 - Дор - Ломін віддано Дому Мараха.

432 - Народився Берен Ерхаміон.

455 - Моргот прорвав Облогу Ангбанда. Почався Дагор - Браголлах; чаклунське полум 'я, яке вивергнув Тангородрим спалило Ард - гален, перетворивши його на пустелю Анфаугліт; Дортоніон захоплено і перейменовано на Таур - ну - Фуін, люди Барагіра що залишились у ньому ведуть партизанську війну проти слуг Моргота.

456 - Фінголфін викликав Моргота на поєдинок і загинув.

457 - Саурон захопив фортецю Ородрета Мінас - Тіріт і перейменовує Тол - Сіріон на Тол - ін - Гаурхот ("Острів Перевертнів").

458 - Гурін і Гуор покидають народ Галет у Бретілі, після цього Торондор відносить їх у Гондолін.

459 - Гурін і Гуор повертаються з Гондоліна у Дор - Ломін.

460 - Барагір і його 12 супутників зраджені Горлімом Нещасливим і перебиті, але Берену вдалось врятуватись.

462 - Моргот атакує Гітлум, але атаку відбивають Фінгон і Кірден.

463 - Поява перших східнян у Белеріанді, що стають на службу Дому Феанора.

464 - У місяці гваероні (березень) народився Турін. Берен відходить у Доріат, де зустрічає Лутіен.

465 - Берен відправляється у похід за Сильмарилом; він прибуває у Нарготронд, де отримує підтримку Фінрода; Келегорм і Куруфін піднімають повстання і залишають Фінрода без підтримки підданих. Фінрода і Белега полонить Саурон на Тол - ін - Гауроті; Фінрод та його соратники були вбиті вуовкулаками. Лутіен рятує Берена. Келегорм і Куруфін виганяються з Нарготронда; вони нападають на Берена і Лутіен, але зазнають поразки і тікають на схід.

466 - На початку весни народжуєтья Урвен Лалайт сестра Туріна. Берен і Лютіен досягають Ангбанда; вони викрадають Сильмаріл, але його поглинає Кархарот. Після цього вони прибувають в Доріат. Кархарота вдається вбити і відібрати Сильмаріл, але у сутичці гинуть пес Гуан і Берен. Лютіен приходить до Чертогів Мандоса і просить поверх до життя Берена, Манве отримує дозвіл від Еру Ілуватара, після чого Лутіен разом із Береном відроджуються як смертні і оселяються в Оссіріанді.

468 - Маедрос почав збирати Союз ельфів, людей і гномів проти Моргота.

469 - Восени Моргот наслав на Дор - Ломін вітер, що приніс моровицю. Померло дуже багато старих та дітей. Серед них була і Урвен Лалайт.

472 - У середині осені починається Нірнаед - Арноедіад. Моргот здобуває перемогу над ельфами та едайн. Гинуть Фінгон і Гуор, потрапляють у полон Гвіндор і Гурін. Східняни - зрадники оволодівають Гітлумом, через що Морвен відправляє Туріна у Доріат. Тургон стає Верховним Королем нолдор. Народились Туор син Гуора і Ніенор, донька Гуріна, сестра Туріна.

474 - Падіння Фаласу. Кірден зводить Гавані Сіріону.

484 - Турін тікає з Доріату.

489 - Загибель Белега Куталіона.

490 - Турін приходить у Нарготронд.

496 - Розорення Нарготронда. Туор приходить у Гондолін.

498 - Турін бере за дружину Ніенор.

499 - Загибель Глаурунга. Смерть Туріна і Ніенор.

500 - Звільнення Гуріна з полону Моргота; смерть Морвен і Гуріна.

502 - Розорення Менегрота гномами Ногрода. Смерть Тінгола. Берен відбирає у гномів Наугламір.

503 - Друга смерть Берена і Лутіен. Діор стає королем Доріату. Народження Еаренділа сина Туора та Ідріль Келебріндаль дочки Тургона.

509 - Сини Феанора вимагають від Діора повернути Сильмаріл, але той ігнорує їх вимогу. Напад Дому Феанора на Доріат. Загибель Діора, Келегорма, Куруфіна та Карантіра. Донька Діора Ельвінг ткає у Гавані Сіріона з Сильмарілом.

510 - Падіння Гондоліна. Загибель Тургона і Маегліна. Верховним королем нолдор стає Гіл - Галад.

511 - Туор, Ідріль і Еаренділ приходять у Гавані Сіріона.

525 - Еаренділ одружується на Ельвінг.

532 - Народження синів Еаренділа і Ельвінг Елроса і Елронда.

538 - Сини Феанора просять Ельвінг повернути Сильмаріл, але вона відмовляє їм. Дім Феанора нападає на Гавані Сіріона і перемагає. Загибель Амрода і Амроса. Ельвінг кидається з Сильмарілом в море. Маглор бере на виховання покинутих Елронда і Елроса.

542 - Еаренділ і Ельвінг за допомогою Сильмарила досягають Валінора. Еаренділ просить Валар допомогти ельфам і людям; Еаренділ з Сильмарилом піднятий на небо.

545 - 587 - Війна Гніву; Моргот та його орди повержені; Саурон відмовляється постати перед судом Валар і залишається у Середзем 'ї. Маедрос і Маглор викрадають два Сильмаріли, але втративши на них право, отримують опіки рук. Маедрос здійснив самогубство, кинувшись у тріщину з лавою, а Маглор викинув Сильмаріл у море і довго блукав берегом моря, оспівуючи битви з Ворогом.

590 - Моргот викинутий за Стіни Світу. Багато ельфів Середзем 'я оселяються на Тол - Ерессеа. Белеріанд затоплено. Гіл - Галад, Кірден, Галадріель, Келебрімбор і Елронд лишились у Середзем'ї з багатьма нолдор.

Друга епоха

Друга епоха - це час розквіту і падіння королівства Нуменор, що було найвеличнішою з людських держав. Для інших людських народів, що залишились у Середзем 'ї це був темний час. Про події цієї епохи відомо зовсім небагато і дати її можуть бути неточними.

На початку Другої епохи у Середзем 'ї ще жило багато Високих Ельфів. Більшість їх оселились у Ліндоні (колишній Оссіріанд), але чимало синдарів перетнули Сині Гори і оселились у Великому Зеленоліссі та Лауреліндоренані, де виникли королівства лісових ельфів на чолі з Орофером та Амдіром. Трохи пізніше частина нолдорів переселилась до краю Ерегіон біля Імлистих Гір, де у копальнях Кгазад - Дум гноми знайшли міфріл. Королем Ерегіону став Келебрімбор син Куруфіна з дому Феанора.

У Ліндоні правив Верховний Король нолдорів Гіл - Галад, також у країні оселились Кірден Корабельник, що заснував місто Мітлонд, синдар з Доріату (родич Елу Тінгола) Келеборн чиєю дружиною стала Галадріель, дочка Фінарфіна і сестра Фінрода Фелагунда.

Друга епоха тривала 3441 рік ізавершилась падінням Саурона у Війні Останнього Союзу.

1 - засновані Мітлонд та Ліндон.

32 - адани досягли Нуменору.

після 40 - гноми з Еред - Луін (Сині Гори) покинули колишні поселення і переселились до Кгазад - Думу.

442 - смерть першого короля Нуменору Елроса Тар - Мініатара сина Еаренділа.

близько 500 - Саурон починає роботу з встановлення панування над Середзем 'ям.

548 - народилась донька нуменорського короля Тар - Елдаріона Сильмаріень.

600 - перші кораблі нуменорців виходять в Море.

750 - нолдори заселяють Ерегіон.

близько 1000 - Саурон стривожений зростаючою могутністю нуменорців обирає своїм оплотом Мордор і починає зведення Барад - Дура.

1075 - Тар - Анкаліме стає першою правлячою Королевою Нуменору.

1200 - Саурон пропонує ельдарам допомогу в облаштуванні Середзем 'я. Гіл - Галад відмовився від його допомоги, але ковалі Ерегіону погоджуються. Нуменорці засновують свої гавані на узбережжі.

близько 1500 - ельфи - ковалі під керівництвом Саурона досягають досконалості. Вони починають кувати Персні Влади.

близько 1590 - у Ерегіоні відкуто Три Персні.

близько 1600 - Саурон викував Перстень Всевладдя. Келебрімбор проник у його задуми. Саурон завершив зведення Барад - Дура.

1693 - початок війни Саурона та ельфів. Три Персні сховано.

1695 - армія Саурона вдерлася в Еріадор. Гіл - Галад надіслав Елронда в Ерегіон.

1697 - Ерегіон розорено. Келебрімбор загинув. Ворота Кгазад - Думу зачинено. Елронд з загоном нолдор змушений відстурити і укріпитись в Імладрісі.

1699 - Саурон захопив Еріадор.

1700 - Тар - Мінастір направляє в Середзем 'я великий флот, що допомагає Ліндону. Саурон тікає.

1701 - Саурона вигнано з Еріадора. На Західних землях настав мир.

близько 1800 - нуменорці починають експансію на узбережжі. Саурон поширює свою владу на схід. Почалось затінення Нуменору.

2251 - Тар - Атанамір став королем Нуменору. Бунт більшості нуменорців проти валарів і елдарів. З 'явились назгули - примари Персня.

2280 - Умбар стає головною гаванню Нуменору в Середзем 'ї.

2350 - Вірні нуменорці засновують Пеларгір.

2899 - У Нуменорі скіпетр отримує Ар - Адунахор, що забороняє навчати ельфійським мовам.

3175 - Тар - Палантір розкаявся. Однак після його смерті в Нуменорі спалахує громадянська війна.

3255 - Ар - Фаразон Золотий захопив трон в Арменелосі.

3261 - Ар - Фаразон висадився в Умбарі і висунув ультиматум Саурону.

3262 - Саурон здався і в якості полоненого був відвезений на острів.

3262 - 3310 - Саурон розбещує нуменорців. Однак, Вірні не скоряються йому.

3310 - Ар - Фаразон здійснює Велике Озброєння.

3319 - Ар - Фаразон напав на Валінор. Безсмертні Землі покинули кола Арди. Загибель Нуменору.

Еленділ та його сини заздалегідь врятувались.

3320 - засновано Арнор і Гондор. Палантіри поділені між королівствами. Саурон повернувся до Мордору.

3429 - Саурон напав на Гондор, захопив Мінас - Ітіль і спалив Біле Дерево. Ісілдур врятувався по Андуїну і відправляється на північ до Еленділа. Анаріон захищає Мінас - Анор та Осгіліат.

3430 - укладено союз Ельфів та Людей.

3431 - Гіл - Галад та Еленділ ідуть до Імладрісу.

3434 - війська союзників переходять Імлисті Гори. Битва на рівнинах Дагорладу. Загинули королі Великого Зеленолісся Орофер та Лауреліндоренану Амдір. Саурон програє битву. Почалась облога Барад - Дура.

3440 - загинув Анаріон.

3441 - Саурон виходить на поєдинок з Гіл - Галадом та Еленділом і долає їх. Гіл - Галад і Еленділ загинули. Ісілдур здобуває Перстень Всевладдя. Саурон зник. Дев 'ять Привидів також зникають. Друга Епоха завершилась.

Протягом всієї Третьої епохи місцезнаходження Трьох Перснів було відоме лише тим хтоь володів ними. Згодом виявилось, що їх зберігали у найвеличніших Володарів народу Елдарів: Гіл - Галада, Галадріель і Кірдена. Перстень Гіл - Галада було віддано Елронду, а Кірден передав свій Мітрандіру, бо тільки Кірден знав хто такий Сірий Мандрівник, звідки він прийшов і куди має повернутись, адже він зустрічав його в Мітлонді.

"Візьми - но цей Перстень, Мандрівник, - сказав він тоді, - бо твої труди будуть тяжкими, він допоможе в твоїх турботах. Це - Перстень Вогню, з ним ти зможеш запалювати серця в цьому застигаючому світі. Щодо мене, - моя душа з Морем, і я житиму на сутінкових берегах доки не прийде останній корабель. Я дочекаюсь тебе."

Третя епоха

Третя епоха почалась після падіння Саурона у війні Останнього Союзу і завершилась із його остаточним розчиненням у зв'язку зі знищенням Єдиного Персня у жерлі Ородруїна. Третя епоха тривала 3021 рік і її остаточним кінцем став відхід за Море Галадріелі, Елронда, Гендальфа, Більбо та Фродо Беггінса разом із ними 29 вересня 3021 року.

Третя епоха - це час згасання Елдарів. Вони довго жили в мирі, володіючи Трьома Перснями доки Саурон ховався серед пустель сходу, а Перстень Влади загубився у водах Андуїну. Гноми затаїлись у своїх підземеллях, зберігаючи набуті скарби. Однак пробудження балрога та напади вогнедишних крилатих драконів призвели до втрати гномами своїх скарбниць, а самі гноми перетворились на бродячий народ.

Мудрість нуменорців тане, а життя їх скорочується і вони починають змішуватись з меншими людськими народами. Через тисячу років Саурон затьмарює Велике Зеленолісся і в Середзем 'я прибувають істарі - могутні майар, що мають допомагати народам континенту в боротьбі з силами Зла. Однак, істарі заборонялось використовувати уповні свою силу й підкоряти своїй волі Людей чи Ельфів. Всього їх було п 'ятеро, але найбільш могутніми серед них були двоє - Курунір, що став більш відомий як Саруман і Мітрандір, друге ім 'я якого було Гендальф.

Курунір часто ходив на схід, але згодом осів у Ізенгарді. Мітрандір дружив з ельфами і багато бродив по західних землях, але ніде не затримувався надовго.

2 - Ісілдур саджає у Мінас - Анорі сім 'я Білого Дерева. Він доручає правління Гондором Менельділу. Ісілдур та троє його старших синів гинуть в Ірисній Низовині.

3 - Огтар приносить уламки Нарсіла до Імладрісу.

4 - четвертий син Ісілдура Валанділ стає королем Арнору.

Четверта епоха

Четверта епоха почалась після 3221 року Третьої Епохи. Це час коли у Середзем 'ї утверджуються людські народи, а для інших рас настає згасання. Ельдарів лишилось дуже мало і до кінця епохи останні з них відпливають на Захід. Деякий час у Рівенделлі залишався жити Келеборн та сини Елронда. Лісові ельфи продовжували жити в Ерін - Ласгален (Ліс Великого Зеленолистя), однак Лоріен спорожнів і еланор більше не цвів у ньому. Леголас на чолі багатьох ельфів з королівства його батька оселились в Ітілієні і тривалий час жили в краї.

Гноми Еребору на чолі з Гімлі сином Глоіна оселяються у печерах Агларонд у Гельмовому Ярі, де засновують місто - державу. Вони відливають міфрілові ворота Мінас - Тіріту, замість зруйнованих під час штурму навесні 3019 р. Т. Е.

Хоч Возз 'єднане королівство Арнору і Гондору процвітало ще довгі століття, проте нащадки нуменорців, що заснували його, повільно розчинялись серед менших народів і тривалість їх життя невпинно скорочувалась.

1 (1422 Л. Ш.) - початок нової епохи, але Літочислення Ширу залишилося без змін.

6 (1427) - Сема обрали мером Мічел Дельвінга. Перегрін одружився на Бріліані з Глибокого Розпадку. Король Елесар видав едикт, що забороняв людям з 'являтись у Ширі і оголосив край Вільною Землею під покровительством Скіпетру Півночі.

9 (1430) - у Перегріна народився син Фарамір.

10 (1431) - у Сема народилася дочка Златка.

11 (1432) - Меріадок Пишний стає Господарем Бекланду. Король Еомер та Еовін Ітілієнська надсилають йому багаті дари.

13 (1434) - Перегрін стає Таном. Король Елесар призначає Тана, Господаря Бекланду і Мера Радниками королівства Арнор. Сем вдруге обраний мером.

15 (1436) - Король Елесар приїзджає на північ і деякий час живе у відбудованому Аннумінасі на березі озера Ненуіал. Біля Брендідуінського мосту він зустрічається з друзями і дарує Семові Зорю Дунаданів, а Еланор стає фрейліною Королеви Арвен.

20 (1441) - Сем стає мером утретє.

21 (1442) - Сем, Розі та Еланор приїзджають до Гондору і деякий час живуть там.

22 (1448) - Сем стає мером учетверте.

30 (1451) - Еланор Прекрасна вийшла заміж за Фастреда з Травхольма у Західному Кромі.

31 (1452) - Велінням Короля Елесара Західний Кром відійшов до Ширу. Чимало гобітів переселяється туди.

33 (1454) - у Фастреда та Еланор народжується син Ельфстан Чудовий.

34 (1455) - Сем стає мером уп 'яте. На його прохання Тан призначає Фастреда Сторожем Західного Крому. Фастред і Еланор оселяються у Недовишках на Вежових Пагорбах, де їх нащадки живуть багато поколінь.

41 (1462) - Сем стає мером ушосте.

42 (1463) - Фарамир Тук одружився на Златці, дочці Сема.

48 (1469) - Сем стає мером усьоме і востаннє. У 55 (1476) році, на момент завершення служби йому 96 років.

61 (1482) - помирає Розі. 22 вересня Сем виїзджає з Бег - Енду. Він навідує Еланор і передає їй Багряну Книгу. Напевно від Еланор пішла легенда, що Сем пішов у Сірі Гавані, звідки останнім з Хранителів відправився за Море.

63 (1484) - Король Еомер запрошує Меріадока до себе. Меррі виповнилось 102 роки, але він міцний як і раніше.

Вони з таном Перегріном передають справи синам і залишають Шир, щоб більше не повертатись. Тієї осені

Король Еомер помирає. Перегрін та Меріадок від 'їзджають до Гондору, де мирно завершують свої дні. Вони поховані серед Володарів Гондору.

120 (1541) - Першого березня відійшов Король Елессар. Після його смерті Леголас у Ітілієні будує корабель і йде униз Андуїним і далі - за Море.

Говорять, що разом з ним пішов гном Гімлі. З їх відходом у Середзем 'ї завершується історія Братства Персня.

П 'ята, Шоста і Сьома епохи

Епохи що настали вслід за Четвертою. Про їх хронологічні межі нічого невідомо, окрім зазначень Дж. Р. Р. Толкіна у листі до Рони Бір від 14 жовтня 1958 року:

" Мені видається, що це розрив близько 6000 років, так що ми тепер у кінці П'ятої Епохи, якщо Епохи  були  приблизно тієї ж довжини як і Д. Е. та Т. Е. Але мені здається, що вони скорочувались, насправді ми зараз (у 1958 році) в кінці Шостої епохи або у Сьомій"[1].

Примітки

  1. Толкин, Дж. Р. Р. (2010 - е гг.). Письма - Письмо к Роне Бир № 211 от 14 октября 1958 г.. predanie. ru (рос.).  {{cite web}}: |access-date= вимагає |url= (довідка); Пропущений або порожній |url= (довідка)