Ясон (Смогожевський): відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Бучач-Львів (обговорення | внесок)
Бучач-Львів (обговорення | внесок)
Рядок 55: Рядок 55:


== Життєпис ==
== Життєпис ==
Народився в Сілезії.<ref>Петро Біляньский // [http://www.pbc.rzeszow.pl/dlibra/doccontent?id=4133 ІІІ. Звіт дирекциї ц.к. ґімназиї Франц-Йосифа І в Тернополи за рік шкільний 1907/8].&nbsp;— Тернопіль&nbsp;: друкарня Йосифа Степка, 1908.&nbsp;— С. 14.</ref> Батько&nbsp;— Кароль Владислав Смогоржевський ({{пом}} 6.09.1729), матір&nbsp;— дружина батька Розалія з Тишкевичів, дочка [[підкоморій|підкоморія]] [[слонім]]ського Домініка Олександра Тишкевича. Походив із польської шляхетської родини латинського обряду зі Смогоржева (Смогоржова) (Нижня Силезія, Польща), що володіла маєтками у [[Волковиський повіт (Велике князівство Литовське)|Волковиському повіті]], де й народився майбутній владика. Охрещений за латинським обрядом 25 грудня 1715 року, хресне ім'я невідоме.<ref name="З6">''Zięba Andrzej A.'' Smogorzewski Jason h. Junosza…&nbsp;— S. 216.</ref>
Народився в Сілезії.<ref>Петро Біляньский // [http://www.pbc.rzeszow.pl/dlibra/doccontent?id=4133 ІІІ. Звіт дирекциї ц.к. ґімназиї Франц-Йосифа І в Тернополи за рік шкільний 1907/8].&nbsp;— Тернопіль&nbsp;: друкарня Йосифа Степка, 1908.&nbsp;— С. 14.</ref> Батько&nbsp;— Кароль Владислав Смогоржевський ({{пом}} 6.09.1729), матір&nbsp;— дружина батька Розалія з [[Тишкевич]]ів, дочка [[слонім]]ського [[підкоморій|підкоморія]] Домініка Олександра Тишкевича. Походив із польської шляхетської родини латинського обряду зі Смогоржева (Смогоржова) (Нижня Силезія, Польща), що володіла маєтками у [[Волковиський повіт (Велике князівство Литовське)|Волковиському повіті]], де й народився майбутній владика. Охрещений за латинським обрядом 25 грудня 1715 року, хресне ім'я невідоме.<ref name="З6">''Zięba Andrzej A.'' Smogorzewski Jason h. Junosza…&nbsp;— S. 216.</ref>


У [[1731]]&nbsp;р. вступив до [[василіяни|ордену Василіян]] в [[Битень|Битені]], змінивши обряд з римського на греко-католицький, і прийняв чернече ім'я [[Ясон]]. З [[1734]] року студіював богослов'я (теологію) в [[Грецька колегія святого Атанасія|Грецькій колегії св. Атанасія]] в [[Рим]]і, після висвячення (3 липня [[1740]], з рук єпископа Д. Родіно<ref name="З6"/>) повернувся назад. Був у монастирях василіян у [[Супрасльський Благовіщенський монастир|Супраслі]] та Варшаві (скерований туди [[Атанасій (Шептицький)|Атанасієм Шептицьким]] в середині 1743 року, очевидно, як ігумен<ref name="З6"/>), проповідником у [[Полоцьк]]у.
У [[1731]]&nbsp;р. вступив до [[василіяни|ордену Василіян]] в [[Битень|Битені]], змінивши обряд з римського на греко-католицький, і прийняв чернече ім'я [[Ясон]]. З [[1734]] року студіював богослов'я (теологію) в [[Грецька колегія святого Атанасія|Грецькій колегії св. Атанасія]] в [[Рим]]і, після висвячення (3 липня [[1740]], з рук єпископа Д. Родіно<ref name="З6"/>) повернувся назад. Був у монастирях василіян у [[Супрасльський Благовіщенський монастир|Супраслі]] та Варшаві (скерований туди [[Атанасій (Шептицький)|Атанасієм Шептицьким]] в середині 1743 року, очевидно, як ігумен<ref name="З6"/>), проповідником у [[Полоцьк]]у.

Версія за 07:12, 11 серпня 2017


Ясон Смогоржевський
пол. Jason Junosza Smogorzewski
Ясон Смогоржевський
Митрополит Київський, Галицький та всієї Руси
1780 — 1788
Церква: Українська греко-католицька церква
Попередник: Лев Шептицький
Наступник: Теодосій (Ростоцький)
Архієпископ Полоцький
1762 — 1780
Попередник: Флоріян Гребницький
Наступник: Іраклій Лісовський
Єпископ Вітебський — вікарій Полоцької єпархії
1758 — 1762
 
Народження: 3 березня 1715(1715-03-03)
Сілезія
Смерть: 1 листопада 1788(1788-11-01) (73 роки)
Варшава
 
Нагороди:

Кавалер Ордену Святого Станіслава

Я́сон Смогорже́вський[1] (світське ім'я — Ян Смогоржевський гербу Юноша, пол. Jan Smogorzewski, Jason Junosza Smogorzewski); (3 березня 1715 (?1714), Сілезія — 1 листопада 1788) — греко-католицький церковний діяч, василіянин, митрополит Київський, Галицький та всієї Руси УГКЦ. Кавалер ордену Святого Станіслава (1767).

Життєпис

Народився в Сілезії.[2] Батько — Кароль Владислав Смогоржевський (пом. 6.09.1729), матір — дружина батька Розалія з Тишкевичів, дочка слонімського підкоморія Домініка Олександра Тишкевича. Походив із польської шляхетської родини латинського обряду зі Смогоржева (Смогоржова) (Нижня Силезія, Польща), що володіла маєтками у Волковиському повіті, де й народився майбутній владика. Охрещений за латинським обрядом 25 грудня 1715 року, хресне ім'я невідоме.[3]

У 1731 р. вступив до ордену Василіян в Битені, змінивши обряд з римського на греко-католицький, і прийняв чернече ім'я Ясон. З 1734 року студіював богослов'я (теологію) в Грецькій колегії св. Атанасія в Римі, після висвячення (3 липня 1740, з рук єпископа Д. Родіно[3]) повернувся назад. Був у монастирях василіян у Супраслі та Варшаві (скерований туди Атанасієм Шептицьким в середині 1743 року, очевидно, як ігумен[3]), проповідником у Полоцьку.

У 1747 році став генеральним офіціалом брацлавським та вікарієм Київської митрополії, згодом генеральний вікарій полоцького архієпископа Флоріяна Гребницького. З 1752 по 1758 знову перебував у Римі, як представник Київського митрополита Флоріяна Гребницького. Там же, в 1758 році, був висвячений на єпископа Вітебського — вікарія Полоцької єпархії. Зайнявся відбудовою полоцького Софійського катедрального собору.

17621780 — архієпископ Полоцький (по першому розборі Польщі його єпархія опинилася у межах Російської Імперії), пізніше уніатський митрополит Київський та Галицький. В 1764 був електором Станіслава ІІ Августа Понятовського від полоцького воєводства. Перебуваючи на полоцькій кафедрі боровся з наростаючим впливом православ'я. Під час барської конфедерації (1768—1772) був на боці королівської партії в полоцькім воєводстві.

Після Першого поділу Польщі (1772), оскільки більшість його полоцької єпархії опинилася в складі Російської імперії, склав присягу (16 вересня) Катерині ІІ, одночасно запевняючи у своїй лояльності короля Станіслава ІІ Августа Понятовського. Після присяги отримав 2 деканати митрополичої єпархії (Гомельський і Рогачівський, 1773) і Смоленську єпархію (1778), що поставило під його владу всі уніятські парафії, що входили до складу Російської імперії. Обороняв позиції греко-католицької церкви як від спроб переведення своїх вірних у православ'я, так і в католицтво. Прагнув обмежити у своїй єпархії діяльність православного єпископа Віктора Садковського, повернути назад ті парафії, котрі прийняли православ'я, заборонити священикам з Росії працювати в приходах.

У 1774 домігся від римської курії підтвердження давньої постанови (1624) про заборону уніятам переходити у латинський обряд. Того ж року підготував проект єпархіальної семінарії в селі Струнь біля Полоцька (відкрилась в 1806). Заохочував розвиток василіянських шкіл. З причини спротиву діям влади Російської імперії в релігійній сфері 2 липня 1780 Катерина II позбавила його російського підданства. Змушений був виїхати до Речі Посполитої, жив у своїй резиденції в Радомишлі. Після того, як у 1781 був обраний Київським митрополитом (уніятським), нерідко мав конфлікти з російським послом у Польщі, оскільки активно боровся зі зростальним впливом православ'я серед уніятів. Розпочав будівництво в Радомишлі уніятського митрополичого центру, до якого входили катедральний собор св. Трійці, митрополичий палац, бібліотека, духовна семінарія і парк. Заснував семінарії в Радомишлі та Житомирі.

У приватному житті, більше використовував у спілкуванні польську мову. З 1788 домагався місця в польському сенаті для уніятських митрополитів Київських, але цьому намаганню перешкодила його смерть. Працю Ясона Смогожевського ускладнював поділ Київської митрополії поміж 3 державами (Польщею, Росією і Австрією); осідком Смогожевського було с. Струнь біля Полоцька, потім м. Радомишль.

Помер у Варшаві.

Примітки

  1. іноді є варіант імені Язон → Петро Біляньский // ІІІ. Звіт дирекциї ц.к. ґімназиї Франц-Йосифа І в Тернополи за рік шкільний 1907/8. — Тернопіль : друкарня Йосифа Степка, 1908. — С. 14.
  2. Петро Біляньский // ІІІ. Звіт дирекциї ц.к. ґімназиї Франц-Йосифа І в Тернополи за рік шкільний 1907/8. — Тернопіль : друкарня Йосифа Степка, 1908. — С. 14.
  3. а б в Zięba Andrzej A. Smogorzewski Jason h. Junosza… — S. 216.

Джерела

Попередник: Митрополит Київський та Галицький
(УГКЦ)
17801788
Наступник:
Лев Шептицький Теодосій (Ростоцький)