Хтивість: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Рядок 20: Рядок 20:
==Юдаїзм==
==Юдаїзм==


В юдаїзмі усі злі нахили і хотіння плоті характеризуються як єцер гара ({{lang-he|יצר הרע}} - ''злим хотінням''). В юдаїзмі, єцер гара не є демонічною силою але скоріш зловживанням речей як потребує тіло щоби вижити і часто протиставляється з єцер тоб (''добрим хотінням''). ця ідея походить з книги Буття 8:21, де твердиться що "уява серця людини є злою від її юності".
В юдаїзмі усі злі нахили і хотіння плоті характеризуються як ''єцер гара'' ({{lang-he|יצר הרע}} - ''злим хотінням''). В юдаїзмі, єцер гара не є демонічною силою але скоріш зловживанням речей як потребує тіло щоби вижити і часто протиставляється з ''єцер тоб'' (''добрим хотінням''). Ця ідея походить з книги Буття 8:21, де твердиться що "уява серця людини є злою від її юності".


Єцер гара часто ідентифікується зі сатаною та ангелом смерті, і деколи є тенденція надати єцер гарі особистості і окремої дії. Оскільки єцер, подібно сатані зводить людину у цьому світі, і свідчить проти нього у потойбічному світі. Однак, єцер чітко відріняється від сатани і у інших випадках є точно паралельною гріху. Тора вважається великим ліком проти цієї сили.
''Єцер гара'' часто ідентифікується зі сатаною та ангелом смерті, і деколи є тенденція надати ''єцер гарі'' особистості і окремої дії. Оскільки єцер, подібно сатані зводить людину у цьому світі, і свідчить проти нього у потойбічному світі. Однак, ''єцер'' чітко відріняється від сатани і у інших випадках є точно паралельною гріху. Тора вважається великим ліком проти цієї сили.


==Паганізм==
==Паганізм==

Версія за 23:19, 17 грудня 2008

Файл:Daemon.JPG
Демон, що насичує хтивість. Ілюстрація з манускрипту 13 ст.

Хтивість (лат. luxuria, англ. lust, мовою староанглійською — «задоволення») — люте уподобання; безладне бажання тілесного задоволення; розбещена думка, огидна моральність, жадання за збудженням, чи потреба бути сприйнятим чи визнаним іншими. Вона теж включає гнітюче чи палке позашлюбне сексуальне бажання, таке як бажання вдовольняти надмірні сексуальні апетити: cвинство, гвалтування та перелюбодіяння — крайні форми хтивості; мастурбація теж вважається видом хтивості.

Хтивість — непомірковане жадання совокуплення (часто до межі самозадоволення), яке інколи набирає насильницький характер. Хтивість, чи непомірковане жадання плоті іншої людини (поза шлюбом) вважається гріхом чи нечистим вчинком в усіх авраамічних релігіях. (За англійською Вікіпедією)

В християнстві

Єронім Босх: Сім смертних гріхів: Хтивість

Католицький богослов Пітер Кріфт зазначає, що хтивість є бажанням у волі, а не просто почуття, щось, чому активно дається дозвіл, не лишeнь пасивне переживання.

У Новому Заповіті, термін "хтивість" звичайно вживається як переклад грецького слова 'επιθυμία'. Згідно з визначенням католицької енциклопедії, серце християнина є хтивим тоді коли "статнва насолода шукається поза шлюбом або у спосіб противний законам які керують шлюбними стосунками."

У римо-катлицизмі, хтивість (лат. luxuria) вважаться підставовим гріхом і є таким чином одним зі семи смертних гріхів. Причина цього полягає в тому що переступ вимірюється шкодою заподіяною індивиду чт суспільстві. Цей гріх стосується як і зовнішніх так і внутрішніх гріхів, оскільки Ісус описав хтивість під-час своєї Нагорної проповіді так:

Ви чули, що сказано: Не чини перелюбу. А Я вам кажу, що кожен, хто на жінку подивиться із пожадливістю, той уже вчинив із нею перелюб у серці своїм. (Матвія 5:27 - 28)

Юдаїзм

В юдаїзмі усі злі нахили і хотіння плоті характеризуються як єцер гара (івр. יצר הרע‎ - злим хотінням). В юдаїзмі, єцер гара не є демонічною силою але скоріш зловживанням речей як потребує тіло щоби вижити і часто протиставляється з єцер тоб (добрим хотінням). Ця ідея походить з книги Буття 8:21, де твердиться що "уява серця людини є злою від її юності".

Єцер гара часто ідентифікується зі сатаною та ангелом смерті, і деколи є тенденція надати єцер гарі особистості і окремої дії. Оскільки єцер, подібно сатані зводить людину у цьому світі, і свідчить проти нього у потойбічному світі. Однак, єцер чітко відріняється від сатани і у інших випадках є точно паралельною гріху. Тора вважається великим ліком проти цієї сили.

Паганізм

Декілька пагаеських релігій дійсно вважали хтивість пороком. Найвідомішим прикладом розповсюдженого релігійного руху який практикував хтивість як ритуал були вакханалії древньо-римських вакхантів. Проте, цей рух був згодом заьоронений римським сенатом у 186 р. до н. Хр. в указі Senatus consultum de Bacchanalibus. Практикування ритуальної проституції, однак продовжувало бути діяльністю дионісійців.

Джерела