Хрест Симона Петлюри: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Orden award (обговорення | внесок)
м →‎Джерела: категоризація
Рядок 74: Рядок 74:
[[Категорія:Військові нагороди УНР]]
[[Категорія:Військові нагороди УНР]]
[[Категорія:Нагороди, засновані 1932]]
[[Категорія:Нагороди, засновані 1932]]
[[Категорія:Петлюра Симон Васильович]]

Версія за 17:50, 15 жовтня 2017

Хрест Симона Петлюри
Країна  УНР
Тип Орден
Підстава Участь у бойових діях УНР
Статус не вручається
На честь: Петлюра Симон Васильович
Нагородження
Засновано: 22 травня 1932 року
Нагороджені:
Категорія:Кавалери Хреста Симона Петлюри (321)
Черговість

Хре́ст Си́мона Петлю́ри або Орден Симона Петлюри — нагорода Армії УНР. 1972 року нагороді було надано статус ордена.

1932 року — Головна Команда Військ УНР затвердила статут нагороди Хрест Симона Петлюри, який надавався всім учасникам визвольних змагань. За своїм зовнішнім виглядом хрест нагадував орден Визволення УНР, але з деякими змінами. Так, у центрі хреста розташований меч білого металу під тризубом, що мало символізувати незламну волю і рішучість С. Петлюри у боротьбі за утвердження ідеї незалежної Української держави.

Сесія ради УНР в екзилі в 1972 р. надала відзнаці статус ордена. У 1974 р. Президія Української Національної Ради перейменувала хрест на Орден з правом спадкоємності.

Хрест Симона Петлюри з мініатюрою. Музей УНР

Наказ Головної Команди Війська і Флоту Української Республіки № 1 22 травня 1932 р. На еміграції

§ 2.

На відзнаку «Хрест Симона Петлюри» має право кожен вояк Армії УНР та повстанчих відділів, що брав участь у збройній боротьбі за визволення України під проводом бл. п. Головного Отамана, за винятком тих, що:

  • зрадили ідеї державності України, перейшовши до табору її ворогів
  • заплямували себе негідною українського вояка поведінкою чи переступами.

Виявлення і ствердження права на хреста покладається, в цілях найскорішого переведення удекорування ним, на існуючі нині військові та громадсько-військові організації через створення при них Місцевих Рад Хреста Симона Петлюри. Місцеві Ради Хреста провадять всі справи, з удекорованням хрестом зв'язані. Вищим репрезентативним і керівним органом по справах Хреста Симона Петлюри є Головна Рада Хреста; вона остаточно розв'язує всі справи, зв'язані з удекоруванням хрестом, і має подбати про виготовлення самого хреста для тих, хто має на нього право. Міністрові військових Справ утворити, з докладу мені, Головну Раду «Хреста С. Петлюри» та встановити порядок діяльності Головної і Місцевих Рад.

Підписав: Андрій Лівицький, Головний Отаман.

Контрасигнував: В. Сальський, генерального штабу генерал-хорунжий, міністр військових справ.

Було зроблено три випуски хреста. Перший в Польщі, (на зворотній стороні в нижній частині хреста витиснено латинськими буквами «Й. Квекзілбер — Варшава»), другий випуск — зворотна сторона з блискучого сріблистого металу.

Зворотна сторона третього випуску, зробленого в США — з матового сріблистого металу. Виміри хреста — 42 мм х 25 мм. Ширина стрічки — 35 мм, на ній три кольори: синій, жовтий та чорний. Мініатюра — 20 мм х 13 мм, зі стрічкою 10 мм завширшки.

Автор проекту хреста — полковник Микола Битинський.

Див. також

Петлюра Симон Васильович

Нагородна система України

Джерела

  • Наказ Головної команди війська і флоту Української Народної Республіки № 1 від 22 травня 1932 р. На еміґрації ["Про встановлення відзнаки «Хрест Симона Петлюри»"] // Табор: Воєнно-науковий журнал. (Варшава) — 1936. — Ч. 28—29.
  • Кучерук Олександр. «Хрест Симона Петлюри» — відзнака Державного центру УНР в екзилі // Український історичний журнал. — 2009. — № 3. — С.43—48.