Стівен Джеррард: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Немає опису редагування
купа гидких помилок автоперекладача
Рядок 87: Рядок 87:
Завдяки голам у фінальному матчі на Кубок Англії 2006 Джеррард став єдиним футболістом, який забивав голи у фіналах всіх чотирьох основних кубках, в яких грають англійські команди. Джеррард забивав у Кубку Англії (2006 проти «Вест Хема»), в Кубку Ліги (2003 проти "[[Манчестер Юнайтед]] "), в Кубку УЄФА (2001 проти «Алавеса») і в Лізі Чемпіонів (2005 проти «Мілана»).
Завдяки голам у фінальному матчі на Кубок Англії 2006 Джеррард став єдиним футболістом, який забивав голи у фіналах всіх чотирьох основних кубках, в яких грають англійські команди. Джеррард забивав у Кубку Англії (2006 проти «Вест Хема»), в Кубку Ліги (2003 проти "[[Манчестер Юнайтед]] "), в Кубку УЄФА (2001 проти «Алавеса») і в Лізі Чемпіонів (2005 проти «Мілана»).


Влітку 2006 року Джеррард спростував чутки про свій можливий відхід з «Ліверпуля»: «Я не збираюся більше бути предметом скандальних обговорень. Я залишаюся в „Ліверпулі“, де мене все влаштовує, і не хочу повторення того, що було в минулому і позаминулому літо. Тут я залишуся, поки одного разу хто-небудь не скаже мені, що мене тут більше не хочуть бачити».
Влітку 2006 року Джеррард спростував чутки про свій можливий відхід з «Ліверпуля»: «Я не збираюся більше бути предметом скандальних обговорень. Я залишаюся в „Ліверпулі“, де мене все влаштовує, і не хочу повторення того, що було минулого і позаминулого літа. Тут я залишуся, поки одного разу хто-небудь не скаже мені, що мене тут більше не хочуть бачити».


== Кар'єра в збірній ==
== Кар'єра в збірній ==
Джеррард дебютував у [[Збірна Англії з футболу|національній збірній Англії]] за тренера Кевіна Кігана в матчі проти збірної [[Збірна України з футболу|України]] [[31 травня]] 2000 року. Пройшло всього 18 місяців з часу його дебюту у першій команді «Ліверпуля», за цей час Стівен встиг зіграти 44 гри за клуб. Того літа він потрапив в заявку збірної Англії на [[Чемпіонат Європи з футболу 2000|Євро-2000]]. Цей турнір став дуже невдалим для збірної, яка не вийшла з групи. Джеррард зіграв один матч, вийшовши на заміну замість Майкла Оуена на 61 хвилині у грі зі [[Збірна Німеччини з футболу|збірної Німеччини]], що завершилася з рахунком 1:0 на користь англійців і стала їхньою єдиною перемогою на цьому турнірі.
Джеррард дебютував у [[Збірна Англії з футболу|національній збірній Англії]] за тренера [[Кевін Кіган|Кевіна Кігана]] в матчі проти збірної [[Збірна України з футболу|України]] [[31 травня]] 2000 року. Пройшло всього 18 місяців з часу його дебюту у першій команді «Ліверпуля», за цей час Стівен встиг зіграти 44 гри за клуб. Того літа він потрапив в заявку збірної Англії на [[Чемпіонат Європи з футболу 2000|Євро-2000]]. Цей турнір став дуже невдалим для збірної, яка не вийшла з групи. Джеррард зіграв один матч, вийшовши на заміну замість Майкла Оуена на 61 хвилині у грі зі [[Збірна Німеччини з футболу|збірної Німеччини]], що завершилася з рахунком 1:0 на користь англійців і стала їхньою єдиною перемогою на цьому турнірі.


Джеррард став одним з трьох футболістів «Ліверпуля», які забили голи у відомому матчі кваліфікації до [[Чемпіонат світу з футболу 2002|Чемпіонату світу 2002]] у вересні 2001 року проти все тієї ж Німеччини (виїзна перемога Англії 1:5), цей гол став для Стівена першим у збірній. Англія успішно пройшла відбір до Чемпіонату світу, проте Джеррард на нього не поїхав через вимушену операції, пов'язаної зі старою травмою паху.
Джеррард став одним з трьох футболістів «Ліверпуля», які забили голи у відомому матчі кваліфікації до [[Чемпіонат світу з футболу 2002|Чемпіонату світу 2002]] у вересні 2001 року проти все тієї ж Німеччини (виїзна перемога Англії 1:5), цей гол став для Стівена першим у збірній. Англія успішно пройшла відбір до Чемпіонату світу, проте Джеррард на нього не поїхав через вимушену операцію, пов'язану зі старою травмою паху.


До [[Чемпіонат Європи з футболу 2004|Чемпіонату Європи 2004]] Джеррард остаточно закріпився в основному складі збірної. Але в першому ж матчі турніру проти збірної Франції Джеррард віддав дуже невдалий пас назад своєму воротареві, який перехопив нападник французів Тьєррі Анрі. У результаті воротар англійців, Девід Джеймс, змушений був порушити правила проти нападника, був призначений [[пенальті]], який упевнено реалізував Зінедін Зідан, і Франція перемогла з рахунком 2:1. Однак ця похибка Джеррарда не вплинула на подальші виступи Англії, яка без проблем виграла два, що залишилися поєдинку в групі, посівши в ній друге місце. Джеррард же забив свій перший гол у фінальних стадіях турнірів збірних у матчі проти [[Збірна Швейцарії з футболу|Швейцарії]]. У 1 / 4 турніру Англія програла [[Збірна Португалії з футболу|команді Португалії]], в тому матчі Джеррард був замінений на 81-й хвилині.
До [[Чемпіонат Європи з футболу 2004|Чемпіонату Європи 2004]] Джеррард остаточно закріпився в основному складі збірної. Але в першому ж матчі турніру проти збірної Франції Джеррард віддав дуже невдалий пас назад своєму воротареві, який перехопив нападник французів [[Тьєррі Анрі]]. У результаті воротар англійців, [[Девід Джеймс (футболіст)|Девід Джеймс]], змушений був порушити правила проти нападника, був призначений [[пенальті]], який упевнено реалізував [[Зінедін Зідан]], і Франція перемогла з рахунком 2:1. Однак ця похибка Джеррарда не вплинула на подальші виступи Англії, яка без проблем виграла два, що залишилися поєдинку в групі, посівши в ній друге місце. Джеррард же забив свій перший гол у фінальних стадіях турнірів збірних у матчі проти [[Збірна Швейцарії з футболу|Швейцарії]]. У 1 / 4 турніру Англія програла [[Збірна Португалії з футболу|команді Португалії]], в тому матчі Джеррард був замінений на 81-й хвилині.


Участь Джеррарда в [[Чемпіонат світу з футболу 2006|чемпіонаті світу 2006]] в Німеччині знову було під загрозою через травму. До останнього моменту вважалося, що Стівен повернеться в лад до другої або третьої грі групового раунду, однак йому вдалося видужати вже до першої гри і, вийшовши у стартовому складі своєї команди, допомогти їй переграти Парагвай 1:0. На цьому турнірі Джеррард забив двічі — перший раз він відзначився у додатковий час у матчі проти команди Тринідаду і Тобаго (знову не пощастило воротареві Шаке Хіслопа), що завершився з рахунком 2:0. Ця перемога, в якій забитим голом відзначився також партнер Джеррарда по «Ліверпулю» Пітер Крауч, забезпечила Англії достроковий вихід з групи. В ставшій суто формальної грі проти [[Збірна Швеції з футболу|Швеції]] Джеррарду дали відпочити, уберігаючи його тим самим від можливості отримати другу жовту картку (перша була у грі з Парагваєм) і пропустити першу гру стадії плей-офф. Джеррард все ж таки вийшов на поля і на 85-й хвилині головою забив гол, який не допоміг Англії перемогти — матч завершився з рахунком 2:2. Основний час гри 1 / 4 фіналу проти [[Збірна Португалії з футболу|збірної Португалії]] завершилося з рахунком 0:0, а в серії післяматчевих пенальті Джеррард став одним з трьох футболістів збірної Англії, чиї удари парирував португальський голкіпер [[Рікарду Перейра]]. Португалія перемогла, а Англія в черговий раз при високих амбіціях залишилася ні з чим.
Участь Джеррарда в [[Чемпіонат світу з футболу 2006|чемпіонаті світу 2006]] в Німеччині знову була під загрозою через травму. До останнього моменту вважалося, що Стівен повернеться в лад до другої або третьої грі групового раунду, однак йому вдалося видужати вже до першої гри і, вийшовши у стартовому складі своєї команди, допомогти їй переграти Парагвай 1:0. На цьому турнірі Джеррард забив двічі — перший раз він відзначився у додатковий час у матчі проти команди Тринідаду і Тобаго (знову не пощастило воротареві Шаке Хіслопа), що завершився з рахунком 2:0. Ця перемога, в якій забитим голом відзначився також партнер Джеррарда по «Ліверпулю» [[Пітер Крауч]], забезпечила Англії достроковий вихід з групи. В ставшій суто формальної грі проти [[Збірна Швеції з футболу|Швеції]] Джеррарду дали відпочити, уберігаючи його тим самим від можливості отримати другу жовту картку (перша була у грі з Парагваєм) і пропустити першу гру стадії плей-офф. Джеррард все ж таки вийшов на поля і на 85-й хвилині головою забив гол, який не допоміг Англії перемогти — матч завершився з рахунком 2:2. Основний час гри 1 / 4 фіналу проти [[Збірна Португалії з футболу|збірної Португалії]] завершилося з рахунком 0:0, а в серії післяматчевих пенальті Джеррард став одним з трьох футболістів збірної Англії, чиї удари парирував португальський голкіпер [[Рікарду Перейра]]. Португалія перемогла, а Англія в черговий раз при високих амбіціях залишилася ні з чим.


У серпні 2006 року тренер збірної Англії, Стів Макларен, призначив Джеррарда віце-капітаном національної команди (капітаном став захисник Джон Террі). У вересні 2006 року Джеррард забив другий гол Англії в першому для неї матчі відбіркового турніру до [[Чемпіонат Європи з футболу 2008|Євро-2008]] проти Андорри, став для Стівена 10-м у збірній.
У серпні 2006 року тренер збірної Англії, [[Стів Макларен]], призначив Джеррарда віце-капітаном національної команди (капітаном став захисник [[Джон Террі]]). У вересні 2006 року Джеррард забив другий гол Англії в першому для неї матчі відбіркового турніру до [[Чемпіонат Європи з футболу 2008|Євро-2008]] проти Андорри, який став для Стівена 10-м у збірній.


Перед стартом Чемпіонату світу з футболу 2010 отримав капітанську пов'язку у збірній, так як капітан «Трьох Львів» [[Ріо Фердінанд|Ріо Фердинанд]] отримав травму і не взяв участі в турнірі. У першому матчі проти [[Збірна США з футболу|збірної США]] Стівен забив перший гол для англійської команди на [[Чемпіонат світу з футболу 2010|Чемпіонаті світу 2010]].
Перед стартом Чемпіонату світу з футболу 2010 отримав капітанську пов'язку у збірній, так як капітан «Трьох Львів» [[Ріо Фердінанд|Ріо Фердинанд]] отримав травму і не взяв участі в турнірі. У першому матчі проти [[Збірна США з футболу|збірної США]] Стівен забив перший гол для англійської команди на [[Чемпіонат світу з футболу 2010|Чемпіонаті світу 2010]].
Рядок 104: Рядок 104:
У товариському матчі проти [[збірна Угорщини з футболу|збірної Угорщини]] [[11 серпня]] 2010 Джеррард забив два ефектних м'ячі і був визнаний найкращим гравцем матчу.
У товариському матчі проти [[збірна Угорщини з футболу|збірної Угорщини]] [[11 серпня]] 2010 Джеррард забив два ефектних м'ячі і був визнаний найкращим гравцем матчу.


Джеррард поїхав також зі збірною на [[Чемпіонат Європи з футболу 2012|Чемпіонат Європи 2012 року]], що проходив у Польщі та Україні, де збірна Англії зійшлася в одній групі з [[Збірна України з футболу|українцями]]. Джеррард взяв участь в усіх матчах групового етапу і став одним з героїв для команди, адже кожному матчі здійснив по одній результативній передачі на партнерів. У підсумку його збірна посіла перше місце в групі з 7 очками і вийшла в 1/4 фіналу на [[Збірна Італії з футболу|збірну Італії]]. Основний час матчу вийшов дуже напруженим, але жодній з команд не вдалося відзначитись. Серію пенальті з боку Англії розпочав капітан, Джеррад, влучним ударом в лівий нижній кут воріт. Але невдалі постріли з точки [[Ешлі Янг|Янга]] і [[Ешлі Коул|Коула]] допомогли італійцям і збірна Англії вкотре покинула крупний турнір на першій стадії плей-оф.
Джеррард поїхав також зі збірною на [[Чемпіонат Європи з футболу 2012|Чемпіонат Європи 2012 року]], що проходив у Польщі та Україні, де збірна Англії зійшлася в одній групі з [[Збірна України з футболу|українцями]]. Джеррард взяв участь в усіх матчах групового етапу і став одним з героїв для команди, адже в кожному матчі здійснив по одній результативній передачі на партнерів. У підсумку його збірна посіла перше місце в групі з 7 очками і вийшла в 1/4 фіналу на [[Збірна Італії з футболу|збірну Італії]]. Основний час матчу вийшов дуже напруженим, але жодній з команд не вдалося відзначитись. Серію пенальті з боку Англії розпочав капітан, Джеррад, влучним ударом в лівий нижній кут воріт. Але невдалі постріли з точки [[Ешлі Янг|Янга]] і [[Ешлі Коул|Коула]] допомогли італійцям і збірна Англії вкотре покинула крупний турнір на першій стадії плей-оф.


На матчі [[Чемпіонат світу з футболу 2014|Чемпіонату світу 2014 року]] в Бразилії Джеррард також виводив команду з капітанською пов'язкою, але цей турнір запам'ятався вболівальникам «троьох левів» як один з найгірших. Англія посіла останнє місце в групі з одним очком, програвши Італії та [[Збірна Уругваю з футболу|Уругваю]] з одним і тим же рахунком 1-2 та зігравши в нічию з [[Збірна Коста-Рики з футболу|Коста-Рикою]]. Стівен Джеррад провів на полі усі матчі, але жодними результативними діями не відзначився.
На матчі [[Чемпіонат світу з футболу 2014|Чемпіонату світу 2014 року]] в Бразилії Джеррард також виводив команду з капітанською пов'язкою, але цей турнір запам'ятався вболівальникам «троьох левів» як один з найгірших. Англія посіла останнє місце в групі з одним очком, програвши Італії та [[Збірна Уругваю з футболу|Уругваю]] з одним і тим же рахунком 1-2 та зігравши в нічию з [[Збірна Коста-Рики з футболу|Коста-Рикою]]. Стівен Джеррад провів на полі усі матчі, але жодними результативними діями не відзначився.
Рядок 112: Рядок 112:
== Тренерська кар'єра ==
== Тренерська кар'єра ==


20 січня 2017 року офіційний сайт «Ліверпуля» повідомив що Джеррард став тренером у клубнії академії<ref>{{Cite news|url=http://www.liverpoolfc.com/news/academy/251239-steven-gerrard-returns-to-liverpool-fc-in-academy-coaching-role|title=Steven Gerrard returns to Liverpool FC in Academy coaching role|work=Liverpool FC|accessdate=2017-01-21}}</ref>. Стівену належить працювати з усіма віковими категоріями академії. А вже 7 вересня було оголошено, що колишній капітан буде тренером команди U-19 у [[Юнацька ліга УЄФА|Юнацькій лізі УЄФА]] в сезоні 2017—2018 років.
20 січня 2017 року офіційний сайт «Ліверпуля» повідомив що Джеррард став тренером клубної академії<ref>{{Cite news|url=http://www.liverpoolfc.com/news/academy/251239-steven-gerrard-returns-to-liverpool-fc-in-academy-coaching-role|title=Steven Gerrard returns to Liverpool FC in Academy coaching role|work=Liverpool FC|accessdate=2017-01-21}}</ref>. Стівену належить працювати з усіма віковими категоріями академії. А вже 7 вересня було оголошено, що колишній капітан буде тренером команди U-19 у [[Юнацька ліга УЄФА|Юнацькій лізі УЄФА]] в сезоні 2017—2018 років.


== Приватне життя ==
== Приватне життя ==

Версія за 05:45, 7 листопада 2017

Ф
Стівен Джеррард
Особисті дані
Повне ім'я Стівен Джордж Джеррард
англ. Steven George Gerrard
Народження 30 травня 1980(1980-05-30) (43 роки)
  Вінстон[d], Ноусліd, Мерсісайд, Англія, Велика Британія
Зріст 183 см
Вага 83 кг
Прізвисько Стіві Джі (англ. Steve G)
Громадянство  Англія
Позиція півзахисник
Юнацькі клуби
1987—1998 Англія «Ліверпуль»
Професіональні клуби*
Роки Клуб І (г)
1998–2015 Англія «Ліверпуль» 504 (120)
2015–2016 США «Лос-Анджелес Гелаксі» 34 (5)
Національна збірна
Роки Збірна І (г)
1999 Англія Англія (U-21) 4 (1)
2000–2014 Англія Англія 114 (21)
Тренерська діяльність**
Роки Команда Посада
2017– Англія «Ліверпуль» (мол.)
Звання, нагороди
Нагороди

* Ігри та голи за професіональні клуби
враховуються лише в національному чемпіонаті.

** Тільки на посаді головного тренера.

Сті́вен Джордж Дже́ррард (англ. Steven George Gerrard, МФА[ˈdʒɛrɑ:d], нар. 30 травня 1980 року, Мерсісайд, Англія) — англійський футболіст. Завершив кар'єру гравця. Нині — тренер клубної академії англіїського клубу «Ліверпуль». Зазвичай Джеррард грав в центрі півзахисту, хоча також виступав на місці правого півзахисника та відтягнутого нападника.

Майже усю свою кар'єру Стівен провів на «Енфілді», дебютувавши в 1998 році й затвердившись в основному складі в сезоні 2000/2001 років. У 2003 році він був обраний капітаном «Ліверпуля». Разом з командою він двічі здобував Кубок Англії, Кубок УЄФА в 2001 році та Кубок європейських чемпіонів в 2005 році.

За збірну Англії Джеррард почав виступати в 2000 році, зігравши з нею на чемпіонатах Європи 2000 та 2004 років та на чемпіонаті світу 2006 року, де був найкращим бомбардиром команди.

Стівен Джеррард — кавалер ордену Британської імперії.

Клубна кар'єра

Ранні роки

Джеррард починав грати у футбол в молодіжній команді рідного міста, «Вістон Джуніорс», у віці 9 років був помічений скаутами «Ліверпуля» і приєднався до дитячій команді «Червоних» в 1989 року. У дитинстві Джеррард не показував особливо видатного рівня гри і рідко потрапляв до складу команди, зігравши всього близько 20 ігор у віці від 14 до 16 років, він познайомився з Гламаздін Назаром і він його запросив до молодіжної збірної. Також він не потрапив до збірної школярів Англії, після чого серйозно сумнівався в успішності своєї професійної кар'єри.

У віці 14 років Джеррард відправився на перегляди в різні клуби, включаючи «Манчестер Юнайтед». В автобіографії він написав, що зробив це для того, щоб змусити «Ліверпуль» запропонувати йому контракт. Свій перший професійний контракт з «Ліверпулем» Джеррард підписав 5 листопада 1997 року. Він дебютував у першій команді 29 листопада 1998 року, замінивши в другому таймі Вегарда Хеггема у грі з «Блекберн Роверс».

Перша команда «Ліверпуля»

У тому сезоні Джеррард вперше проявив себе в матчі Кубка УЄФА проти Сельти з Віго, який «Червоні» програли, але юний футболіст показав відмінний рівень гри. Всього Стівен зіграв 13 ігор, замінивши у складі травмованого Джеймі Реднаппа.

У сезоні 1999/2000 Жерар Ульє став ставити Джеррарда в пару до Реднаппа в центрі півзахисту. Після 6 ігор в основному складі Джеррард почав найважливіший матч, дербі з «Евертоном», на лавці запасних. На 66-й хвилині він замінив Роббі Фаулера, але незабаром одержав першу червону картку у своїй кар'єрі за грубе порушення проти Кевіна Кемпбелла на 90-й хвилині. У тому ж сезоні Джеррард забив свій перший гол за першу команду в матчі з «Шеффілд Уенсдей» 5 грудня 1999 року, що завершився перемогою «Ліверпуля» з рахунком 4:1.

Потрійний успіх

У сезоні 2000/01 Джеррард завоював свої перші футбольні трофеї. Йому вдалося залікувати свої травми, зіграти 50 ігор і забити в них 10 голів, які допомогли «Ліверпулю» перемогти в Кубку Ліги і Кубку Англії. У фіналі Кубка УЄФА проти «Алавеса» Джеррард забив свій перший важливий гол, і в результаті «Ліверпуль» переміг 5:4.

За підсумками сезону Джеррард був визнаний найкращим молодим футболістом Англії.

Капітан «Ліверпуля»

Жерар Ульє передав капітанство Джеррарду в 2002 року, сподіваючись, що молодий футболіст стане лідером і допоможе розкритися партнерам, а також стане більш відповідально підходити до своєї власної грі, уникаючи недисциплінованих витівок на полі. Тактика тренера спрацювала повною мірою — капітан отримав за сезон всього дві жовті картки. Його партнер по команді Майкл Оуен в автобіографії написав, що відчув полегшення, коли Джеррард став капітаном, оскільки це зняло з його власних плечей тягар відповідальності.

Влітку 2004 року Джеррард був близький до переходу в лондонський «Челсі», але після довгих переговорів вирішив залишитися. Можливо, Джеррард і хотів змінити клуб, але його ліверпульські друзі та родина стали вирішальним фактором при прийнятті рішення. Крім того, британська преса повідомляла, що Джеррард отримував у цей період листи з погрозами від агресивних уболівальників «Ліверпуля». Прихід на посаду тренера мерсисайдського клубу Рафаеля Бенітеса також вплинув на рішення Стівена залишитися в команді.

Перемога в Лізі Чемпіонів

Стівен Джеррард

Травма стопи, отримана в грі проти «Манчестер Юнайтед» 20 вересня 2004 року, залишила Джеррарда поза грою до кінця листопада. Однак цей сезон, що так неприємно почався, став у підсумку найуспішнішим у кар'єрі Стівена. В останній грі групового раунду Ліги Чемпіонів УЄФА 2004/05 Джеррард ударом з двадцяти двох метрів забив переможний гол у грі проти грецького «Олімпіакоса». «Ліверпулю» необхідно було перемогти з різницею в два м'ячі, щоб пройти в наступний раунд турніру. Гол Стівена якраз і став другим. Пізніше футболіст зазначив, що цей гол він вважає найкращим і найважливішим у своїй клубній кар'єрі.

«Ліверпуль» вийшов у фінал Ліги Чемпіонів і зустрівся в Стамбулі з « Міланом». Після перерви «червоні» виходячи на поле, програвали з рахунком 0:3. Але у другому таймі Джеррард забив гол головою і поклав початок гольовій низці своєї команди. Через кілька хвилин почин капітана продовжив Володимир Шміцер, який забив другий гол. А пізніше проти Джеррарда були порушені правила у штрафному майданчику «Мілана», і після добивання з пенальті Хабі Алонсо зрівняв рахунок — 3:3.

«Ліверпуль» переміг у серії післяматчевих пенальті, а Джеррард став другим за молодості капітаном, який підняв над головою клубний Кубок Європи (наймолодшим був Дідьє Дешам). Після матчу Джеррард відповів на запитання журналіста щодо своїх планів на майбутнє: «Як я можу піти з команди після такої перемоги?». Однак у червні 2005 року знову поповзли чутки про перехід капітана з «Ліверпуля», знову як майбутній роботодавець Джеррарда фігурував «Челсі», який готувався побити британський трансферний рекорд і заплатити за півзахисника двадцять два мільйони фунтів. «Ліверпуль» умовляв Джеррарда залишитися, а сам футболіст заявляв, що хоче покинути клуб.

Але вже на наступний день до радості шанувальників «Ліверпуля» Джеррард змінив своє рішення і пов'язав своє майбутнє з мерсисайдським клубом. Він також вибачився перед уболівальниками команди і запропонував керівництву клуба позбавити його капітанства, але Рафаель Бенітес не вважав це за потрібне. Вранці 8 липня Джеррард разом зі своїм одноклубником Джеймі Каррагером підписав новий чотирирічний контракт з «Ліверпулем».

За свою гру в тій переможної Лізі Чемпіонів Джеррард був визнаний найкориснішим гравцем турніру.

Кубок Англії 2006

У сезоні 2005/06 Джеррард показав свій найкращий футбольний рівень. Він забив 23 голи в 53 іграх, граючи на позиції півзахисника. У квітні він був названий найкращим футболістом Англії, зайнявши перше місце в опитуванні професійних футболістів, ставши першим гравцем «Ліверпуля», що завоював цю нагороду, з часів Джона Барнса (1988).

Джеррард завершив сезон, привівши «Ліверпуль» до перемоги в Кубку Англії. У фіналі він двічі вразив ворота «Вест Хем Юнайтед», забивши у тому числі найважливіший гол в доданий час, яким зрівняв рахунок і перевів гру в додатковий час. Його удар з 30 метрів, який Шака Хіслоп не зумів відбити, став одним з найкрасивіших голів у фіналах Кубка Англії і був визнаний найкращим голом сезону.

Завдяки голам у фінальному матчі на Кубок Англії 2006 Джеррард став єдиним футболістом, який забивав голи у фіналах всіх чотирьох основних кубках, в яких грають англійські команди. Джеррард забивав у Кубку Англії (2006 проти «Вест Хема»), в Кубку Ліги (2003 проти "Манчестер Юнайтед "), в Кубку УЄФА (2001 проти «Алавеса») і в Лізі Чемпіонів (2005 проти «Мілана»).

Влітку 2006 року Джеррард спростував чутки про свій можливий відхід з «Ліверпуля»: «Я не збираюся більше бути предметом скандальних обговорень. Я залишаюся в „Ліверпулі“, де мене все влаштовує, і не хочу повторення того, що було минулого і позаминулого літа. Тут я залишуся, поки одного разу хто-небудь не скаже мені, що мене тут більше не хочуть бачити».

Кар'єра в збірній

Джеррард дебютував у національній збірній Англії за тренера Кевіна Кігана в матчі проти збірної України 31 травня 2000 року. Пройшло всього 18 місяців з часу його дебюту у першій команді «Ліверпуля», за цей час Стівен встиг зіграти 44 гри за клуб. Того літа він потрапив в заявку збірної Англії на Євро-2000. Цей турнір став дуже невдалим для збірної, яка не вийшла з групи. Джеррард зіграв один матч, вийшовши на заміну замість Майкла Оуена на 61 хвилині у грі зі збірної Німеччини, що завершилася з рахунком 1:0 на користь англійців і стала їхньою єдиною перемогою на цьому турнірі.

Джеррард став одним з трьох футболістів «Ліверпуля», які забили голи у відомому матчі кваліфікації до Чемпіонату світу 2002 у вересні 2001 року проти все тієї ж Німеччини (виїзна перемога Англії 1:5), цей гол став для Стівена першим у збірній. Англія успішно пройшла відбір до Чемпіонату світу, проте Джеррард на нього не поїхав через вимушену операцію, пов'язану зі старою травмою паху.

До Чемпіонату Європи 2004 Джеррард остаточно закріпився в основному складі збірної. Але в першому ж матчі турніру проти збірної Франції Джеррард віддав дуже невдалий пас назад своєму воротареві, який перехопив нападник французів Тьєррі Анрі. У результаті воротар англійців, Девід Джеймс, змушений був порушити правила проти нападника, був призначений пенальті, який упевнено реалізував Зінедін Зідан, і Франція перемогла з рахунком 2:1. Однак ця похибка Джеррарда не вплинула на подальші виступи Англії, яка без проблем виграла два, що залишилися поєдинку в групі, посівши в ній друге місце. Джеррард же забив свій перший гол у фінальних стадіях турнірів збірних у матчі проти Швейцарії. У 1 / 4 турніру Англія програла команді Португалії, в тому матчі Джеррард був замінений на 81-й хвилині.

Участь Джеррарда в чемпіонаті світу 2006 в Німеччині знову була під загрозою через травму. До останнього моменту вважалося, що Стівен повернеться в лад до другої або третьої грі групового раунду, однак йому вдалося видужати вже до першої гри і, вийшовши у стартовому складі своєї команди, допомогти їй переграти Парагвай 1:0. На цьому турнірі Джеррард забив двічі — перший раз він відзначився у додатковий час у матчі проти команди Тринідаду і Тобаго (знову не пощастило воротареві Шаке Хіслопа), що завершився з рахунком 2:0. Ця перемога, в якій забитим голом відзначився також партнер Джеррарда по «Ліверпулю» Пітер Крауч, забезпечила Англії достроковий вихід з групи. В ставшій суто формальної грі проти Швеції Джеррарду дали відпочити, уберігаючи його тим самим від можливості отримати другу жовту картку (перша була у грі з Парагваєм) і пропустити першу гру стадії плей-офф. Джеррард все ж таки вийшов на поля і на 85-й хвилині головою забив гол, який не допоміг Англії перемогти — матч завершився з рахунком 2:2. Основний час гри 1 / 4 фіналу проти збірної Португалії завершилося з рахунком 0:0, а в серії післяматчевих пенальті Джеррард став одним з трьох футболістів збірної Англії, чиї удари парирував португальський голкіпер Рікарду Перейра. Португалія перемогла, а Англія в черговий раз при високих амбіціях залишилася ні з чим.

У серпні 2006 року тренер збірної Англії, Стів Макларен, призначив Джеррарда віце-капітаном національної команди (капітаном став захисник Джон Террі). У вересні 2006 року Джеррард забив другий гол Англії в першому для неї матчі відбіркового турніру до Євро-2008 проти Андорри, який став для Стівена 10-м у збірній.

Перед стартом Чемпіонату світу з футболу 2010 отримав капітанську пов'язку у збірній, так як капітан «Трьох Львів» Ріо Фердинанд отримав травму і не взяв участі в турнірі. У першому матчі проти збірної США Стівен забив перший гол для англійської команди на Чемпіонаті світу 2010.

У товариському матчі проти збірної Угорщини 11 серпня 2010 Джеррард забив два ефектних м'ячі і був визнаний найкращим гравцем матчу.

Джеррард поїхав також зі збірною на Чемпіонат Європи 2012 року, що проходив у Польщі та Україні, де збірна Англії зійшлася в одній групі з українцями. Джеррард взяв участь в усіх матчах групового етапу і став одним з героїв для команди, адже в кожному матчі здійснив по одній результативній передачі на партнерів. У підсумку його збірна посіла перше місце в групі з 7 очками і вийшла в 1/4 фіналу на збірну Італії. Основний час матчу вийшов дуже напруженим, але жодній з команд не вдалося відзначитись. Серію пенальті з боку Англії розпочав капітан, Джеррад, влучним ударом в лівий нижній кут воріт. Але невдалі постріли з точки Янга і Коула допомогли італійцям і збірна Англії вкотре покинула крупний турнір на першій стадії плей-оф.

На матчі Чемпіонату світу 2014 року в Бразилії Джеррард також виводив команду з капітанською пов'язкою, але цей турнір запам'ятався вболівальникам «троьох левів» як один з найгірших. Англія посіла останнє місце в групі з одним очком, програвши Італії та Уругваю з одним і тим же рахунком 1-2 та зігравши в нічию з Коста-Рикою. Стівен Джеррад провів на полі усі матчі, але жодними результативними діями не відзначився.

Незадовго після закінчення Чемпіонату світу, 21 липня, Джеррард оголосив про закінчення кар'єри у національній збірній. Загалом у футболці «трьох левів» він провів 114 матчів (четвертий показник в історії) та забив 21 гол.

Тренерська кар'єра

20 січня 2017 року офіційний сайт «Ліверпуля» повідомив що Джеррард став тренером клубної академії[1]. Стівену належить працювати з усіма віковими категоріями академії. А вже 7 вересня було оголошено, що колишній капітан буде тренером команди U-19 у Юнацькій лізі УЄФА в сезоні 2017—2018 років.

Приватне життя

  • 1 вересня 2006 року вийшла перша автобіографія Стівена Джеррарда, названа «Джеррард: Моя історія» (Gerrard: My Story). У ній він спробував покласти край всім чуткам навколо своєї персони.
  • Стівен одружений на моделі Алекс Курран, у них три доньки: Лілі-Елла (народилася 23 лютого 2004), Лексі (9 травня 2006) і Лурдес (2 листопада 2011) та син Ліо (2017).[2]
  • 13 грудня 2006 року міська рада містечка Ноуслі, графство Мерсісайд, обрала Джеррарда почесним жителем міста. Він став першою людиною, який удостоївся цієї честі, з 1988 року. Формальна церемонія відбулася в 2007 році.
  • 29 грудня 2006 року Джеррард отримав звання члена Ордена Британської імперії.
  • Гравець «Шеффілд Уенсдей» і екс-партнер Джеррарда по «Ліверпулю» Даррен Поттер доводиться Стівену кузеном.
  • 1 жовтня 2007 року Джеррард потрапив у ДТП у Саутпорті, коли автомобіль, яким він керував, збив десятирічного велосипедиста, котрий вискочив на вулицю і випадково перетнув шлях Джеррарда. Пізніше футболіст відвідав хлопця в лікарні, і подарував йому пару бутс, підписаних Вейном Руні, улюбленим гравцем постраждалого, після чого залишився, щоб підписати автографи для інших молодих пацієнтів[3].
  • Був заарештований за звинуваченням у бійці після перемоги над «Ньюкаслом» — 1:5 у грудні 2008 року. Був виправданий, але заплатив штраф.

Досягнення

Клубні

Особисті

  • Найкращий молодий футболіст Англії: 2001
    • Найкращий молодий гравець сезону 2000/01 за версією Професійної футбольної асоціації
  • Найцінніший гравець Ліги Чемпіонів: 2004/05
  • Найкращий футболіст Англії: 2006, 2009
    • Гравець року сезону 2005/06 за версією футболістів Професійної футбольної асоціації
    • Найкращий гравець сезону 2008/09 вболівальників Професійної футбольної асоціації
    • Найкращий гравець сезону 2008/09 за версією Асоціації футбольних журналістів
  • Володар премії Гравець місяця АПЛ:
    • Сезон 2000/01 — березень
    • Сезон 2002/03 — березень
    • Сезон 2004/05 — грудень
    • Сезон 2005/06 — квітень
    • Сезон 2008/09 — березень

Примітки

  1. Steven Gerrard returns to Liverpool FC in Academy coaching role. Liverpool FC. Процитовано 21 січня 2017.
  2. Corless, Liam. "Our family is complete": Liverpool legend Steven Gerrard confirms wife Alex has given birth to their first son. Процитовано 29 April 2017.
  3. Подарунки від Джеррарда хлопцеві у лікарні. BBC Sport. 2 жовтня 2007. Процитовано 30 липня 2008.(англ.)

Посилання