Народний Герой України: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Рядок 387: Рядок 387:
# [[Довгань Ірина Володимирівна|Ірина Довгань]] — волонтер (наказ № 14 від 26 березня 2016 року).
# [[Довгань Ірина Володимирівна|Ірина Довгань]] — волонтер (наказ № 14 від 26 березня 2016 року).
# Олександр Крот — медик, [[30-та окрема механізована бригада (Україна)|30-та окрема механізована бригада]] (наказ № 14 від 26 березня 2016 року).
# Олександр Крот — медик, [[30-та окрема механізована бригада (Україна)|30-та окрема механізована бригада]] (наказ № 14 від 26 березня 2016 року).
# [[Олександр Данилюк]] — медик, [[128-ма окрема гірсько-піхотна бригада (Україна)|128-ма окрема гірсько-піхотна бригада]] (наказ № 14 від 26 березня 2016 року).
# [[Данилюк Олександр Мирославович|Олександр Данилюк]] — [[хірург]], [[128-ма окрема гірсько-піхотна бригада (Україна)|128-ма окрема гірсько-піхотна бригада]] (наказ № 14 від 26 березня 2016 року).
# [[Шевцова Олена Іванівна|Олена Шевцова]] — волонтер ГО «Всеукраїнський Міст Єдності» (наказ № 14 від 26 березня 2016 року).
# [[Шевцова Олена Іванівна|Олена Шевцова]] — волонтер ГО «Всеукраїнський Міст Єдності» (наказ № 14 від 26 березня 2016 року).
# Тарас Білоус — волонтер (наказ № 14 від 26 березня 2016 року).
# Тарас Білоус — волонтер (наказ № 14 від 26 березня 2016 року).

Версія за 23:53, 8 грудня 2017

Народний Герой України
Країна Україна Україна
Тип Орден
Вручається: громадянам України, іноземцям та особам без громадянства
Підстава боротьба за збереження української держави
Статус вручається
Нагородження
Параметри срібло
Засновано: 2015 рік
Нагороджені:
Категорія:Лицарі Ордена «Народний Герой України» (226)
Перше вручення 4 червня 2015 року
Черговість
Сайт uaheroes.com

Орден «Народний Герой України» — українська недержавна нагорода, запроваджена у 2015 році за ініціативою колекціонера антикваріату та волонтера Андрія Боєчка та ювеліра Дмитра Щербакова[1].

Про нагороду

Нагорода виконана у двох модифікаціях: червоно-чорна стрічка на колодці — для воїнів, які зі зброєю в руках захищали українську землю; жовто-блакитна стрічка на колодці — для волонтерів та медиків.

Орден виготовлений зі срібла 925 проби, кожна нагорода має індивідуальний номер та елементи захисту. Усього виготовлено вже більше 100 орденів. Срібло для виготовлення орденів збирали представники з 16 країн світу. Український боксер В'ячеслав Узелков передав на орден свою срібну медаль, яку отримав на Чемпіонаті Європи з боксу 2002 року. Срібло на виготовлення ордену може здати будь-хто[2][3].

Положення про відзнаку

Загальні положення

  • Орден «Народний Герой України» є відзнакою народу України.
  • Орден «Народний Герой України» вручається громадянам України, а також громадянам іноземних держав, за видатні заслуги в обороні незалежності України та волонтерської допомоги збройним силам.
  • Орден налічує одну ступінь та дві номінації.
  • Нагороджені Орденом «Народний Герой України» набувають почесного звання «Народний Герой України».
  • Орден «Народний Герой України» має форму тризуба з накладеним по центру піднятим мечем, підвішеного до орденської планки.
  • Смужка на орденській планці має червоно-чорний колір для нагороджених під час військових дій, та жовто-блакитний за волонтерську діяльність.
  • У комплект нагороди входить також знак ордену, грамота про нагородження та банківська картка.
  • Позбавлення Ордену «Народний Герой України» може бути здійснене Нагородною Радою за дії, направлені проти Держави Україна та її народу.

Порядок подання до нагородження Орденом «Народний Герой України»

  • Клопотання про нагородження Орденом «Народний Герой України» порушують перед Головою Нагородної Ради члени Нагородної Ради, Командири військових підрозділів та керівники волонтерських організацій. Висування кандидатур здійснюється гласно.
  • У поданні зазначаються конкретні заслуги особи, що стали підставою для порушення клопотання про нагородження.
  • Остаточне рішення про нагородження особи, що представлена до відзначення приймає Голова Нагородної Ради. Він також може одноосібно ініціювати нагородження.

Порядок вручення Ордена «Народний Герой України»

  • Вручення Ордена «Народний Герой України» проводиться в обстановці урочистості та гласності.
  • Почесну відзнаку вручає, як правило, Голова Нагородної Ради.
  • За дорученням Голови Нагородної Ради почесну відзнаку можуть вручати члени Нагородної Ради або Командири військових підрозділів та керівники волонтерських організацій.
  • Нагородженому Орденом «Народний Герой України» вручається знак відзнаки та грамота.
  • Знак Ордену «Народний Герой України» носиться на грудях зліва.

Порядок зберігання Ордену «Народний Герой України»

  • Нагородні знаки Ордену «Народний Герой України» та грамоти зберігаються в Нагородній Раді.
  • У разі нагородження особи Орденом «Народний Герой України» знак та грамота зберігаються у цієї особи.
  • У разі втрати (псування) знака та грамоти дублікати, як правило, не видаються. Вони можуть бути видані, як виняток, за умови, що нагороджений не зміг запобігти втраті (псуванню) знаків та документів, згідно з рішенням Нагородної Ради за кошти нагородженого або безкоштовно.
  • Після смерті нагородженого Орденом «Народний Герой України» знаки, планки та грамоти залишаються в сім'ї померлого.
  • Нагородні знаки, планки та грамоти Ордена «Народний Герой України», що належали особі, позбавленій Ордену, підлягають поверненню в Нагородну Раду.

Художньо-композиційний та духовно-сутнісний опис ордена «Народний Герой України»

7 травня 2016 року Укрпошта провела урочисте спецпогашення спеціальним поштовим штемпелем на конвертах з маркою, на якій зображено портрети кавалерів ордену «Народний Герой України» фотографа Романа Ніколаєва.
  • В основу художньої конструкції та стилю виконання Ордена «Народний Герой України» покладені ретельно вивчені археологами, культурологами та митцями наших об'єднань канони істинно православних зображень та змістів часів Київської Русі, Української Гетьманської доби та Української Народної Республіки (УНР).
  • Орден «Народний Герой України» має форму гербового знака Святого князя Володимира Великого у формі тризуба — символу державності та незалежності України; по центру накладений меч вістрям вгору — символ військової доблесті. Відзнака підвішена до орденської планки.
  • Знак ордена має розмір 50 мм, виготовлений зі срібла. На зворотному пласкому боці нагрудного знака нанесено знаки (клейма) організацій, що заснували відзнаку, та вигравіруйовано порядковий номер.
  • Стрічка Ордена «Народний Герой України» має розмір 15 мм вертикально і 28 мм горизонтально. Стрічку покладено на металеву пластину зі шпилькою. Смужка має червоно-чорний (для військовиків) або жовто-блакитний (для волонтерів, цивільних) колір. Стрічка відзнаки шовкова муарова.
  • За допомогою кільця з вушком знак Ордену сполучається з прямокутною колодкою. На зворотньому боці колодки є застібка для кріплення нагрудного знака до одягу.[4].

Нагородження орденом «Народний Герой України»

# Дата Місце Нагороджені

2015

1 4 червня Київ, Національний заповідник «Софія Київська» Перші нагороди отримали 21[5] українець: воїни, медики, волонтери та капелан. Першу нагороду вручено захиснику Донецького аеропорту, кулеметнику 90-го штурмового батальйону Ігорю Брановицькому (посмертно)[6].
3 23 червня Львів, Палац Сапєг Народною відзнакою було відмічено 20 людей: 13 військових та 7 волонтерів[7].
4 5 липня Траса КраматорськСлов'янськ На відкритті меморіалу загиблим українським воїнам «В пам'ять про бій 4 липня 2014 р., під час якого бійці 25 ОПДБр та спецпідрозділу МВС героїчно зупинили прорив бронеколони ворога» нагороду отримали військові та волонтери. Пам'ятний знак постав на місці колишнього блокпоста до річниці звільнення від бойовиків Слов'янська та Краматорська[8].
5 15 липня Дніпропетровськ, Палац Студентів ДНУ Загалом було вручено 18 (20) орденів: 13 (14) — військовим, 3 (4) — медикам і 2 — волонтерам. Бійця 3-ї роти 93-ї бригади Олександра Мосулегу нагородили в лікарні Мечникова — у червні він отримав важке осколкове поранення живота й ноги та переніс декілька складних операцій[9].
6 23 липня Харків 18 нагород отримали 9 бійців Збройних Сил і добровольчих батальйонів (5 з них — посмертно) та 9 волонтерів і організацій, які активно допомагали на передовій[10].
7 2 серпня Лінія фронту (Слов'янськ, Старобільськ), Харків 14 воїнів (1 посмертно) з 95-ї, 80-ї та 25-ї бригад, 8-го полку спецпризначення отримали народну відзнаку за хоробрість і героїзм в боротьбі з ворогом України[11].
8 29 серпня Київ, військово-патріотичний проект «Хоробрі серця» Нагороджений посмертно капітан Олександр Лавренко — командир 1-ї танкової роти танкового батальйону, 93-тя бригада. Нагорода вручена комбату та другу Олександра Дмитру Кащенку в прямому ефірі програми «Хоробрі серця. Танкісти» на телеканалі «2+2»[12].
9 19 вересня Житомир Було вручено 15 орденів — 13 військовим та добровольцям (один з них посмертно та один зниклому безвісти), а також 2 волонтерам[13].
10 13 жовтня Одеса, Одеський національний академічний театр опери та балету Народну відзнаку отримали 15 захисників України: 10 військових та добровольців (один з них посмертно), лікар, капелан, волонтер та група журналістів, а також громадський діяч Мустафа Джемілєв[14].
11 19 листопада Чонгар Цього разу нагороду отримали 8 осіб: 5 воїнів, громадський діяч, волонтер та медик[15].

2016

12 15 січня Тернопіль, Тернопільський академічний обласний драматичний театр ім. Т. Г. Шевченка Нагороджено 13 осіб — 8 військових і добровольців (4 з них посмертно), 2 журналісти, медик, священик та волонтерська організація[16][17].
13 10 лютого Полтава, Полтавський академічний обласний український музично-драматичний театр імені Миколи Гоголя Нагороджено 16 осіб — 9 військових (5 з них посмертно), 5 волонтерів, медик та капелан[18].
14 26 березня Чернівці, Чернівецька обласна філармонія Нагороджено 24 особи — 16 військових (4 з них посмертно), 2 медиків, капелана та 5 волонтерів[19].
15 22 квітня Великомихайлівка, поблизу бази 5-го окремого батальйону Української Добровольчої армії Нагороджено 12 осіб — бійці-добровольці батальйонів «Донбас», «Азов», «Айдар», ДУК ПС (тепер УДА), волонтери та медики-госпітальєри[20].
16 7 травня Київ, Національний музей історії України у Другій світовій війні Нагороджено 23 особи (вручено 22 ордени) — 13 воїнів (2 з них посмертно), 3 медиків, 5 волонтерів (3 з них посмертно), журналіст і капелан[21]. Також цього дня відбулася презентація марок, присвячених кавалерам ордену «Народний Герой України». На марках зображені 18 Народних героїв (9 бійців і 9 волонтерів)[22].
17 29 червня Миколаїв Нагороджено 16 героїв — 13 воїнів (2 з них посмертно) червоно-чорними відзнаками та 3 синьо-жовтими (волонтер, пастор та учасник інформаційного спротиву).
18 24 липня Хмельницький Нагороджено 15 осіб — 9 військових (4 з них посмертно), військовий журналіст, 2 волонтера та 3 медика.
20 3 грудня Краматорськ Нагороджено 12 десантників (3 з них посмертно) з п'яти бригад високомобільних десантних військ України.

2017

21 11 лютого Черкаси, Будинок культури ім. Кулика Нагороджено 10 військових (4 з них посмертно)[23].
22 2 квітня Маріуполь, Палац культури Металургів Нагороджено 12 осіб — 10 військових (3 з них посмертно), 2 медиків[24].

Нагороджені

Військові

  1. Ігор Брановицький (посмертно) — військовий, 90 окремий аеромобільний десантний батальйон 81-ї десантно-штурмової бригади (наказ № 1 від 4 червня 2015 року).
  2. Дмитро Ярош — провідник «Правого сектора» (наказ № 1 від 4 червня 2015 року).
  3. Темур Юлдашев (посмертно) — командир батальйону «Тимур» (наказ № 1 від 4 червня 2015 року).
  4. Микола Надворський — військовий ЗСУ, 79-та окрема аеромобільна бригада (наказ № 1 від 4 червня 2015 року).
  5. Максим Пресняков (посмертно) — військовий ЗСУ, майор, командир розвідувальної роти, 93-тя окрема механізована бригада (наказ № 1 від 4 червня 2015 року).
  6. Сергій Бабський — військовий ЗСУ, старший лейтенант, командир взводу, 95-та окрема аеромобільна бригада (наказ № 1 від 4 червня 2015 року).
  7. Олександр Гуменюк (посмертно) — військовий ЗСУ, командир, 11-й батальйон «Київська Русь» (наказ № 1 від 4 червня 2015 року).
  8. Іса Мунаєв (посмертно) — воїн, командир Міжнародного миротворчого батальйону імені Джохара Дудаєва (наказ № 1 від 4 червня 2015 року).
  9. Євген Межевікін (псевдо «Адам») — військовий ЗСУ, командир, 1-й танковий батальйон 1-ї танкової бригади (наказ № 1 від 4 червня 2015 року).
  10. Вячеслав Кубрак — військовий ЗСУ, старший сержант, 95-та окрема аеромобільна бригада (наказ № 1 від 4 червня 2015 року).
  11. Володимир Киян — військовий ЗСУ, заступник командира, 80-та окрема аеромобільна бригада (наказ № 1 від 4 червня 2016 року).
  12. Юрій Бутусов (посмертно) — військовий ЗСУ, капітан, командир групи, 3-й окремий полк спеціального призначення (наказ № 1 від 4 червня 2015 року).
  13. Ігор Зінич (посмертно) — військовий-медик, 80-та окрема аеромобільна бригада (наказ № 1 від 4 червня 2015 року).
  14. Добровольчий український корпус Правого Сектора (наказ № 1 від 4 червня 2015 року).
  15. Володимир Шумейко — воїн, батальйон «Донбас» (наказ № 1 від 4 червня 2015 року).
  16. Анатолій Адамовський — воїн, батальйон «Донбас» (наказ № 1 від 4 червня 2015 року).
  17. Іван Бубенчик — воїн МВС, батальйон «Дніпро-1» (наказ № 2 від 23 червня 2015 року).
  18. Михайло Васюта — військовий ЗСУ, 3-я танкова рота (наказ № 2 від 23 червня 2015 року).
  19. Андрій Фітак — військовий ЗСУ, 24-та механізована бригада (наказ № 2 від 23 червня 2015 року).
  20. Роман Гаврильчак — військовий ЗСУ, 24-та механізована бригада (наказ № 2 від 23 червня 2015 року).
  21. Михайло Ляля — військовий ЗСУ, старший солдат, 24-та механізована бригада (наказ № 2 від 23 червня 2015 року, нагороджено у Львівському військовому шпиталі).
  22. Олександр Голяченко (посмертно) — військовий ЗСУ, солдат, 95-та окрема аеромобільна бригада (наказ № 2 від 23 червня 2015 року).
  23. Михайло Горяйнов (посмертно) — військовий ЗСУ, командир розвідувальної групи, 73-й морський центр спеціальних операцій (наказ № 2 від 23 червня 2015 року).
  24. Віктор Гурняк (позивний Олігарх; посмертно) — воїн, 24-й батальйон територіальної оборони «Айдар» (наказ № 2 від 23 червня 2015 року).
  25. Василь Кіндрацький (посмертно) — військовий ЗСУ, заступник командира, батальйон «ОУН» (наказ № 2 від 23 червня 2015 року).
  26. Руслан Корнутич — воїн, 24-й батальйон територіальної оборони «Айдар» (наказ № 2 від 23 червня 2015 року).
  27. Вано Надірадзе — воїн, грузинський підполковник (наказ № 2 від 23 червня 2015 року).
  28. Любомир Подфедько (посмертно) — воїн ЗСУ, солдат, 80-та окрема аеромобільна бригада (наказ № 2 від 23 червня 2015 року).
  29. Андрій Задорожний (посмертно) — військовий ЗСУ, 51-ша окрема механізована бригада (наказ № 3 від 23 червня 2015 року).
  30. Олександр Лавренко (посмертно) — військовий ЗСУ, капітан, командир 1-ї танкової роти танкового батальйону, 93-тя окрема механізована бригада (наказ № 3 від 23 червня 2015 року).
  31. Андрій Ткачук — військовий ЗСУ, 25-та повітрянодесантна бригада (наказ № 4 від 5 липня 2015 року).
  32. Павло Балов — військовий ЗСУ, 8-й окремий полк спеціального призначення (наказ № 4 від 5 липня 2015 року).
  33. Сергій Кривоніс — військовий ЗСУ, Сили спеціальних операцій (наказ № 4 від 5 липня 2015 року).
  34. Роман Мендель (посмертно) — військовий ЗСУ, 25-та повітрянодесантна бригада (наказ № 4 від 5 липня 2015 року).
  35. Анатолій Лєбедев — військовий ЗСУ, 25-та повітрянодесантна бригада (наказ № 4 від 5 липня 2015 року).
  36. Андрій Вашкур — військовий ЗСУ, 25-та повітрянодесантна бригада (наказ № 4 від 5 липня 2015 року).
  37. Дмитро Новгородський — військовий ЗСУ, 93-тя окрема механізована бригада (наказ № 5 від 15 липня 2015 року).
  38. Олександр Мосулега — військовий ЗСУ, 93-тя окрема механізована бригада (наказ № 5 від 15 липня 2015 року).
  39. Віктор Мироненко (посмертно) — військовий ЗСУ, 17 Танкова Бригада (наказ № 5 від 15 липня 2015 року).
  40. Артем Абрамович (посмертно) — військовий ЗСУ, 30-та окрема механізована бригада (наказ № 5 від 15 липня 2015 року).
  41. Сергій Тобін (псевдо Опер) — воїн, Добровольчий український корпус Правого Сектора (наказ № 5 від 15 липня 2015 року).
  42. Зеновій Лобчук — військовий ЗСУ, 80-та окрема аеромобільна бригада (наказ № 5 від 15 липня 2015 року).
  43. Юліан Гунько (посмертно) — військовий ЗСУ, 93-тя окрема механізована бригада (наказ № 5 від 15 липня 2015 року).
  44. Степан Варга — військовий ЗСУ, 24-та окрема механізована бригада (наказ № 5 від 15 липня 2015 року).
  45. Іван Павлишин — військовий ЗСУ, 24-та окрема механізована бригада (наказ № 5 від 15 липня 2015 року).
  46. Артем Безбородов — військовий ЗСУ, 24-та окрема механізована бригада (наказ № 5 від 15 липня 2015 року).
  47. Микола Сахаров (псевдо Черкес) — військовий МВС, Національна Гвардія України (наказ № 5 від 15 липня 2015 року).
  48. Андрій Гасюк — військовий ЗСУ, 93-тя окрема механізована бригада (наказ № 5 від 15 липня 2015 року).
  49. Олександр Пасічник (посмертно) — військовий ЗСУ, 8-й окремий полк спеціального призначення (наказ № 5 від 15 липня 2015 року).
  50. Андрій Чупахін — військовий ЗСУ, 131-й окремий розвідувальний батальйон (наказ № 6 від 23 липня 2015 року).
  51. Андрій Гречанов — військовий ЗСУ, 81-ша десантно-штурмова бригада (наказ № 6 від 23 липня 2015 року).
  52. Володимир Мамадалієв (посмертно) — військовий ЗСУ, 51-ша механізована бригада (наказ № 6 від 23 липня 2015 року).
  53. Максим Савченко (посмертно) — військовий ЗСУ, 95-та окрема аеромобільна бригада (наказ № 6 від 23 липня 2015 року).
  54. Сергій Нестерчук — військовий ЗСУ, командир розвідувальної роти, 95-та окрема аеромобільна бригада (наказ № 6 від 23 липня 2015 року).
  55. Станіслав Карбань — воїн, Добровольчий Український Корпус Правого Сектора (наказ № 6 від 23 липня 2015 року).
  56. Владислав Блінов (посмертно) — військовий ЗСУ, 92-га окрема механізована бригада (наказ № 6 від 23 липня 2015 року).
  57. Ігор Романцов (посмертно) — військовий ЗСУ, 92-га окрема механізована бригада (наказ № 6 від 23 липня 2015 року).
  58. Станіслав Рижов (посмертно) — військовий ЗСУ, 131-й окремий розвідувальний батальйон (наказ № 6 від 23 липня 2015 року).
  59. Виталий Юрчук — військовий ЗСУ, 95-та окрема аеромобільна бригада (наказ № 7 від 2 серпня 2015 року).
  60. Сергій Білоус — військовий ЗСУ, 95-та окрема аеромобільна бригада (наказ № 7 від 2 серпня 2015 року).
  61. Вадим Мухин — військовий ЗСУ, 95-та окрема аеромобільна бригада (наказ № 7 від 2 серпня 2015 року).
  62. Вячеслав Вессер — військовий ЗСУ, 95-та окрема аеромобільна бригада (наказ № 7 від 2 серпня 2015 року).
  63. Сергій Шуліков (посмертно) — військовий ЗСУ, 95-та окрема аеромобільна бригада (наказ № 7 від 2 серпня 2015 року).
  64. Олег Давиденко — військовий ЗСУ, 25-та повітрянодесантна бригада (наказ № 7 від 2 серпня 2015 року).
  65. Олександр Романов — військовий ЗСУ, 80-та окрема аеромобільна бригада (наказ № 7 від 2 серпня 2015 року).
  66. Віталій Цвяк — військовий ЗСУ, 80-та окрема аеромобільна бригада (наказ № 7 від 2 серпня 2015 року).
  67. Михайло Мороз — військовий ЗСУ, 80-та окрема аеромобільна бригада (наказ № 7 від 2 серпня 2015 року).
  68. Олександр Чуфрін — військовий ЗСУ, 80-та окрема аеромобільна бригада (наказ № 7 від 2 серпня 2015 року).
  69. Роман Свідрак — військовий ЗСУ, 80-та окрема аеромобільна бригада (наказ № 7 від 2 серпня 2015 року).
  70. Микола Лавренчук — військовий ЗСУ, 80-та окрема аеромобільна бригада (наказ № 7 від 2 серпня 2015 року).
  71. Степан Курган — військовий ЗСУ, 80-та окрема аеромобільна бригада (наказ № 7 від 2 серпня 2015 року).
  72. Вадим Сухаревський — військовий ЗСУ, 80-та окрема аеромобільна бригада (наказ № 7 від 2 серпня 2015 року).
  73. Володимир Кандела (посмертно) — військовий ЗСУ, 25-та повітрянодесантна бригада (наказ № 8 від 29 серпня 2015 року).
  74. Ушангі Мамулашвілі — воїн, Грузинський Легіон (наказ № 9 від 19 вересня 2015 року).
  75. Роман Косенко (псевдо «Яшка Циганков») — воїн, Добровольчий Український Корпус Правого Сектора, командир 2 ШБ (наказ № 9 від 19 вересня 2015 року).
  76. Петро Барбух (посмерно) — військовий ЗСУ, 30-та окрема механізована бригада (наказ № 9 від 19 вересня 2015 року).
  77. Ярослав Антонюк (пропав безвісти) — військовий ЗСУ, 30-та окрема механізована бригада (наказ № 9 від 19 вересня 2015 року).
  78. Миколай Ніконов — військовий ЗСУ, 73-й морський центр спеціальних операцій (наказ № 9 від 19 вересня 2015 року).
  79. Володимир Цибуля (псевдо «Цибуля») — військовий ЗСУ, 8 бригада (наказ № 9 від 19 вересня 2015 року).
  80. Михайло Волосюк (псевдо «Волос») — військовий ЗСУ, 8 бригада (наказ № 9 від 19 вересня 2015 року).
  81. Анатолій Козел (псевдо «Купол») — військовий ЗСУ, 95-та окрема аеромобільна бригада (наказ № 9 від 19 вересня 2015 року).
  82. Олександр Абаєв (псевдо «Хан») — військовий ЗСУ, 3-й окремий полк спеціального призначення (наказ № 9 від 19 вересня 2015 року).
  83. Вячеслав Ізотов — військовий ЗСУ, 3-й окремий полк спеціального призначення (наказ № 9 від 19 вересня 2015 року).
  84. Богдан Катана — військовий ЗСУ, 3-й окремий полк спеціального призначення (наказ № 9 від 19 вересня 2015 року).
  85. Євген Жуков (псевдо «Маршал») — військовий ЗСУ, 79-та окрема аеромобільна бригада (наказ № 9 від 19 вересня 2015 року).
  86. Валерій Краснян (псевдо «Барс») — воїн, Добровольчий український корпус Правого Сектора, командир 2 ШБ (наказ № 9 від 19 вересня 2015 року).
  87. Едуард Шевченко — військовий ЗСУ, 73-й морський центр спеціальних операцій (наказ № 10 від 13 жовтня 2015 року).
  88. Євген Шевчук — військовий ЗСУ, 73-й морський центр спеціальних операцій (наказ № 10 від 13 жовтня 2015 року).
  89. Андрій Ковальчук — військовий ЗСУ, 73-й морський центр спеціальних операцій (наказ № 10 від 13 жовтня 2015 року).
  90. Олександр Сич — військовий ЗСУ, 73-й морський центр спеціальних операцій (наказ № 10 від 13 жовтня 2015 року).
  91. Аміна Окуєва — воїн Міжнародного миротворчого батальйону імені Джохара Дудаєва (наказ № 10 від 13 жовтня 2015 року).
  92. Павло Розлач — військовий ЗСУ, 95-та окрема аеромобільна бригада (наказ № 10 від 13 жовтня 2015 року).
  93. Євген Сидоренко — військовий ЗСУ, заступник командира, Оперативне командування «Схід» (наказ № 10 від 13 жовтня 2015 року).
  94. Ігор Іванов — воїн, Добровольчий український корпус Правого Сектора (наказ № 10 від 13 жовтня 2015 року).
  95. Петро Потєхін — військовий ЗСУ (наказ № 10 від 13 жовтня 2015 року).
  96. Вадим Довгорук — військовий ЗСУ, 3-й окремий полк спеціального призначення (наказ № 10 від 13 жовтня 2015 року).
  97. Кирила Верес — військовий ЗСУ, 92-га окрема механізована бригада (наказ № 10 від 13 жовтня 2015 року).
  98. Сергій Амброс (посмертно) — військовий НГУ, полк «Азов» (наказ № 11 від 18 листопада 2015 року).
  99. Євген Півень (посмертно) — військовий ЗСУ, 79-та окрема аеромобільна бригада (наказ № 11 від 18 листопада 2015 року).
  100. Андрій Прометний — військовий ЗСУ, 79-та окрема аеромобільна бригада (наказ № 11 від 18 листопада 2015 року).
  101. Андрій Брошко — військовий ЗСУ, прикордонник (наказ № 11 від 18 листопада 2015 року).
  102. Антон Сільченко — військовий ЗСУ, 30-та окрема механізована бригада (наказ № 11 від 18 листопада 2015 року).
  103. Андрій Юркевич («Грізлі», посмертно) — військовий ЗСУ, командир 2-го взводу 2-ї роти «Захід», 24-й батальйон територіальної оборони «Айдар» (наказ № 12 від 15 січня 2016 року).
  104. Іван Вітишин (посмертно) — військовий ЗСУ, старший сержант, 80-та окрема аеромобільна бригада (наказ № 12 від 15 січня 2016 року).
  105. Валерій Чоботарь (псевдо «Гатило») — воїн, Добровольчий український корпус Правого Сектора (наказ № 12 від 15 січня 2016 року).
  106. Табала Сергій Олександрович (псевдо «Сєвер», посмертно) — воїн, Добровольчий український корпус Правого Сектора (наказ № 12 від 15 січня 2016 року).
  107. Дан Колісник (посмертно) — військовий ЗСУ, капітан, 140-й окремий центр сил спеціальних операцій (наказ № 12 від 15 січня 2016 року).
  108. Ігор Волинець (псевдо «Єнот») — військовий ЗСУ, водій, 2-й батальйон, 95-та окрема аеромобільна бригада (наказ № 12 від 15 січня 2016 року).
  109. Казбек Абдурзаков — військовий ЗСУ, розвідвзвод 34 ОМБТРО, 57-ма окрема мотопіхотна бригада «Шалена зграя» (наказ № 12 від 15 січня 2016 року).
  110. Віталій Марчук (псевдо «Соловей») — військовий ЗСУ, 44 артилерійський дивізіон (посвідчення № 224; наказ № 12 від 15 січня 2016 року).
  111. Василь Божок — військовий ЗСУ, 92-га окрема механізована бригада, танкіст (наказ № 12 від 15 січня 2016 року).
  112. Олександр Мороз — військовий ЗСУ, 1 танкова бригада (наказ № 12 від 15 січня 2016 року).
  113. Сергій Іванцов (посмертно) — військовий ЗСУ, 79-ї окремої аеромобільної бригади (наказ № 12 від 15 січня 2016 року).
  114. Андрій Горбань — військовий ЗСУ, 79-ї окремої аеромобільної бригади (наказ № 12 від 15 січня 2016 року).
  115. Максим Грищук (псевдо «Прокурор») — військовий ЗСУ, 81-ша десантно-штурмова бригада (наказ № 12 від 15 січня 2016 року)
  116. Денис Синюк (посмертно) — військовий ЗСУ, 95-та окрема аеромобільна бригада (наказ № 13 від 10 лютого 2016 року).
  117. Андрій Шнурківський (псевдо «Ноль») — військовий ЗСУ, 95-та окрема аеромобільна бригада (наказ № 13 від 10 лютого 2016 року).
  118. Володимир Ульянов (псевдо «Марат») — військовий, розвідка (наказ № 13 від 10 лютого 2016 року).
  119. Сергій Улітенков — військовий ЗСУ, 30-та окрема механізована бригада (наказ № 13 від 10 лютого 2016 року).
  120. Андрій Шуба — військовий ЗСУ, 11 батальйон (наказ № 13 від 10 лютого 2016 року).
  121. Євген Подолянчук (посмертно) — військовий ЗСУ, 3-й окремий полк спеціального призначення (наказ № 13 від 10 лютого 2016 року).
  122. Іраклій Кутелія (посмертно) — військовий ЗСУ, 93-тя окрема механізована бригада (наказ № 13 від 10 лютого 2016 року).
  123. Дмитро Жовтий (посмертно, псевдо «Змєй») — військовий, розвідка (наказ № 13 від 10 лютого 2016 року).
  124. Сергій Цимбал (посмертно) — військовий ЗСУ, 25-й окремий мотопіхотний батальйон «Київська Русь» (наказ № 13 від 10 лютого 2016 року).
  125. Олександр Ільницький (псевдо «Барні», посмертно) — воїн МВС, батальйон «Миротворець» (наказ № 14 від 26 березня 2016 року).
  126. Олександр Черкашин (псевдо «Білорус», посмертно) — воїн, Добровольчий український корпус Правого Сектора, 5 бат (наказ № 14 від 26 березня 2016 року).
  127. Юрій Гороховець — військовий ЗСУ, 25-та повітрянодесантна бригада (наказ № 14 від 26 березня 2016 року).
  128. Руслан Берладін — військовий НГУ, полк «Азов» (наказ № 14 від 26 березня 2016 року).
  129. Владислав Руленков — військовий ЗСУ, 25-та повітрянодесантна бригада (наказ № 14 від 26 березня 2016 року).
  130. Андрій Снітко (посмертно) — військовий НГУ, полк «Азов» (наказ № 14 від 26 березня 2016 року).
  131. Тарас Пономаренко — військовий ЗСУ, 128-ма окрема гірсько-піхотна бригада (наказ № 14 від 26 березня 2016 року).
  132. Олексій Щербак — військовий ЗСУ, 3-й окремий полк спеціального призначення (наказ № 14 від 26 березня 2016 року).
  133. Сергій Козак — військовий ЗСУ, 95-та окрема аеромобільна бригада (наказ № 14 від 26 березня 2016 року).
  134. Іван Віннік — військовий ЗСУ, 30-та окрема механізована бригада (наказ № 14 від 26 березня 2016 року).
  135. Михайло Драпатий — військовий ЗСУ, 30-та окрема механізована бригада (наказ № 14 від 26 березня 2016 року).
  136. Анатолій Скрицький — військовий ЗСУ, 1-ша окрема танкова бригада (наказ № 14 від 26 березня 2016 року).
  137. Борис Харчук — військовий ЗСУ, 95-та окрема аеромобільна бригада (наказ № 14 від 26 березня 2016 року).
  138. Андрій Кравченко — військовий ЗСУ, 25-й батальйон територіальної оборони «Київська Русь» (наказ № 14 від 26 березня 2016 року).
  139. Тимур Баротов — військовий ЗСУ, 24-й батальйон територіальної оборони «Айдар» (наказ № 14 від 26 березня 2016 року).
  140. Вадим Демчук (посмертно) — військовий ЗСУ, 80-та окрема аеромобільна бригада (наказ № 14 від 26 березня 2016 року).
  141. Андрій Нагірний — воїн, Українська добровольча армія (наказ № 15 від 22 квітня 2016 року).
  142. Микола Троїцький (посмертно) — військовий НГУ, полк «Азов» (наказ № 15 від 22 квітня 2016 року).
  143. Денис Шелер — військовий НГУ, полк «Азов» (наказ № 15 від 22 квітня 2016 року).
  144. Андрій Скачков — військовий НГУ, батальйон «Донбас» (наказ № 15 від 22 квітня 2016 року).
  145. Євген Гуділов — військовий НГУ, батальйон «Донбас» (наказ № 15 від 22 квітня 2016 року).
  146. Йосиф Пономаренко — військовий МВС, батальйон «Дніпро-1» (наказ № 15 від 22 квітня 2016 року).
  147. Олександр Гріненко — військовий ЗСУ, 24-й батальйон територіальної оборони «Айдар» (наказ № 15 від 22 квітня 2016 року).
  148. Карен Лалаян — військовий ЗСУ, 20-й окремий мотопіхотний батальйон (наказ № 15 від 22 квітня 2016 року).
  149. Павло Чайка — військовий ЗСУ, 79-ї окремої аеромобільної бригади (наказ № 16 від 7 травня 2016 року).
  150. Семен Колейник — військовий ЗСУ, 79-ї окремої аеромобільної бригади (наказ № 16 від 7 травня 2016 року).
  151. Іван Зуєв — військовий ЗСУ, 3-й окремий полк спеціального призначення (наказ № 16 від 7 травня 2016 року).
  152. Антон Янцевич — військовий ЗСУ, 3-й окремий полк спеціального призначення (наказ № 16 від 7 травня 2016 року).
  153. Вадим Боднар — військовий ЗСУ, 30-та окрема механізована бригада (наказ № 16 від 7 травня 2016 року).
  154. Руслан Радіо — військовий ЗСУ, 30-та окрема механізована бригада (наказ № 16 від 7 травня 2016 року).
  155. Олександр Чапкін — військовий ЗСУ, 93-тя окрема механізована бригада (наказ № 16 від 7 травня 2016 року).
  156. Микола Силін — військовий ЗСУ, 13 батальйон, 95-та окрема аеромобільна бригада (наказ № 16 від 7 травня 2016 року).
  157. Сергій Назаренко — військовий ЗСУ, 13 батальйон, 95-та окрема аеромобільна бригада (наказ № 16 від 7 травня 2016 року).
  158. Олександр Боднарюк (посмертно) — військовий ЗСУ, 80-та окрема аеромобільна бригада (наказ № 16 від 7 травня 2016 року).
  159. Сергій Кузовков — військовий ЗСУ, 73-й морський центр спеціальних операцій (наказ № 16 від 7 травня 2016 року).
  160. Тарас Брус (посмертно) — військовий МВС, батальйон «Дніпро-1» (наказ № 16 від 7 травня 2016 року).
  161. Ігор Бедзай — військовий ЗСУ, командир 10-ї авіабригади (наказ № 17 від 29 червня 2016 року).
  162. Артур Кашапов (посмертно) — військовий ЗСУ, 79 бригада (наказ № 17 від 29 червня 2016 року).
  163. Богдан Халімон — військовий ЗСУ, артилерист (наказ № 17 від 29 червня 2016 року).
  164. Дмитро Макаров — військовий ЗСУ, 95 бригада (наказ № 17 від 29 червня 2016 року).
  165. Олексій Міняйлов — військовий ЗСУ, 79 бригада (наказ № 17 від 29 червня 2016 року).
  166. Ігор Акулінін — військовий ЗСУ, 17 танковий батальйон (наказ № 17 від 29 червня 2016 року).
  167. Ігор Попадюк — військовий ЗСУ, 1-ий окремий бат., морська піхота (наказ № 17 від 29 червня 2016 року).
  168. Микола Семенюк — військовий ЗСУ, 73 центр спецпризначення (наказ № 17 від 29 червня 2016 року).
  169. Андрій (псевдо «Балаган», посмертно) — військовий НГУ, полк Азов (наказ № 17 від 29 червня 2016 року).
  170. Олег Лобан — військовий НГУ (наказ № 17 від 29 червня 2016 року).
  171. Іван Базаренко — військовий ЗСУ, 79 бригада (наказ № 17 від 29 червня 2016 року).
  172. Валерій Курач — військовий ЗСУ, 79 бригада (наказ № 17 від 29 червня 2016 року).
  173. Максим Миргородський — військовий ЗСУ, 79 бригада (наказ № 17 від 29 червня 2016 року).
  174. Дмитро Годзенко (псевдо «Годзила», посмертно) — військовий ЗСУ, 57 бригада (наказ № 18 від 24 липня 2016 року).
  175. Назар Якубовський — військовий ЗСУ, 24-й батальйон територіальної оборони «Айдар» (наказ № 18 від 24 липня 2016 року).
  176. Микола Микитюк (посмертно) — військовий ЗСУ, 30 бригада (наказ № 18 від 24 липня 2016 року).
  177. Віталій Борщ — військовий ЗСУ, 92 бригада (наказ № 18 від 24 липня 2016 року).
  178. Олександр Шевчук — військовий ЗСУ, 30 бригада (наказ № 18 від 24 липня 2016 року).
  179. Андрій Жук (посмертно) — військовий ЗСУ, 72 бригада (наказ № 18 від 24 липня 2016 року).
  180. Олексій Бондарчук — військовий ЗСУ, 8 СПН (наказ № 18 від 24 липня 2016 року).
  181. Сергій Дубина — військовий ЗСУ, 8 СПН (наказ № 18 від 24 липня 2016 року).
  182. Олег Осика — військовий ЗСУ, 8 СПН (наказ № 18 від 24 липня 2016 року).
  183. Василь Мулік — військовий ЗСУ, пілот Мі-8 (наказ № 22 від 2 квітня 2017 року).
  184. Валерій Гудзь — підполковник ЗСУ, заступник командира 72-ї ОМБр (наказ № 22 від 2 квітня 2017 року).
  185. Василь Тарасюк — лейтенант ЗСУ, командир роти 1-го МБ 72-ї ОМБр (наказ № 24 від 18 серпня 2017 року).

Волонтери, медики, капелани, журналісти

  1. Юрій Бондар (псевдо «Шаман») — медик-волонтер, Благодійна Організація Благодійного фонду «АСАП ЕМС ХОТТАБИЧ» (наказ № 1 від 4 серпня 2015 року).
  2. Сергій Ніколаєв (посмертно) — фотокореспондент, газета «Сегодня» (наказ № 1 від 4 серпня 2015 року).
  3. Всеволод Стеблюк — лікар батальйону «Миротворець» (наказ № 1 від 4 серпня 2015 року).
  4. Владислав Трепко (посмертно) — лікар-інтерн (наказ № 1 від 4 серпня 2015 року).
  5. Яна Зінкевич — начальник Медичного управління та реабілітації бійців «Добровольчого українського корпусу» (наказ № 1 від 4 серпня 2015 року).
  6. Андрій Зелінський — капелан, УГКЦ (наказ № 1 від 4 серпня 2015 року).
  7. Іван Звягін — волонтер (наказ № 1 від 4 серпня 2015 року).
  8. Волинська обласна громадська організація «Об'єднання Активіст» (наказ № 1 від 4 серпня 2015 року).
  9. Наталія Назар (псевдо «Манюня») — медик НГУ, ОМР ім. Пирогова (наказ № 2 від 23 червня 2015 року).
  10. Ігор Саврій — медик, НГУ ОМР ім. Пирогова (наказ № 2 від 23 червня 2015 року).
  11. Василь Задорожний (посмертно) — медик, НГУ, 1 медична рота (наказ № 2 від 23 червня 2015 року).
  12. Дмитро Лагунов (посмертно) — медик, НГУ, 1 медична рота (наказ № 2 від 23 червня 2015 року).
  13. Максим Овчарук (посмертно) — медик, НГУ, 1 медична рота (наказ № 2 від 23 червня 2015 року).
  14. Лілія Болбат — волонтер (наказ № 2 від 23 червня 2015 року).
  15. Іван Ісайович — капелан УГКЦ (наказ № 2 від 23 червня 2015 року).
  16. Едуард Кулініч — волонтер (наказ № 4 від 5 липня 2015 року)
  17. Олександр Калій — медик 93-ї механізованої бригади (наказ № 5 від 5 липня 2015 року).
  18. Роман Бабич — медик 93-ї механізованої бригади (наказ № 5 від 5 липня 2015 року).
  19. Олена Мосійчук — медик, полк «Азов» (наказ № 5 від 5 липня 2015 року).
  20. Владислав Зборовський — медик, батальйон «Айдар» (наказ № 6 від 23 липня 2015 року).
  21. Олександр Бородай — медик, Військово-клінічний центр Північного регіону (наказ № 6 від 23 липня 2015 року).
  22. Річард Горда — волонтер, ДУК Госпітальєри (наказ № 6 від 23 липня 2015 року).
  23. Михайло Куц — медик, 92-га окрема механізована бригада (наказ № 6 від 23 липня 2015 року).
  24. Олена Гармаш — волонтер, ВО «Станція Харків» (наказ № 6 від 23 липня 2015 року).
  25. Віра Палубок — волонтер (наказ № 6 від 23 липня 2015 року).
  26. Юрий Казмиренко — капелан (наказ № 6 від 23 липня 2015 року).
  27. Громадське об'єднання «Станція Харків» (наказ № 6 від 23 липня 2015 року).
  28. Волонтерське об'єднання «Help Army» (наказ № 6 від 23 липня 2015 року).
  29. Ярослав Жилкін — волонтер, ВО «Чорний Тюльпан» (наказ № 9 від 19 вересня 2015 року).
  30. Волонтерська організація «Save lives together» (наказ № 9 від 19 вересня 2015 року).
  31. Марина Комарова — волонтер (наказ № 9 від 19 вересня 2015 року).
  32. Вікторія Сорока — лікар Одеського військового шпиталю (наказ № 10 від 13 жовтня 2015 року).
  33. Володимир Голоднюк — волонтер (наказ № 10 від 13 жовтня 2015 року).
  34. Група журналістів Телевізійної служби новин телеканалу «1+1» (наказ № 10 від 13 жовтня 2015 року).
  35. Владислав Ковальов — медик, ДБ «Херсон» (наказ № 11 від 18 листопада 2015 року).
  36. Вікторія Христенко — волонтер (наказ № 11 від 18 листопада 2015 року).
  37. Іван Гуня (псевдо «Блейк») — капелан, УГКЦ (наказ № 12 від 15 січня 2016 року).
  38. Дмитро Лось — лікар (наказ № 12 від 15 січня 2016 року).
  39. Світлана Коваль — оператор (наказ № 12 від 15 січня 2016 року).
  40. Ірина Баглай — журналіст (наказ № 12 від 15 січня 2016 року).
  41. Волонтерська організація «Повернись живим» Віталія Дейнеги (наказ № 12 від 15 січня 2016 року).
  42. Родина Кирикович — волонтери (наказ № 13 від 10 лютого 2016 року).
  43. Галина Алмазова (псевдо «Ветерок») — медик (наказ № 13 від 10 лютого 2016 року).
  44. Григорій Янченко (псевдо «Дядя Гріша») — волонтер (наказ № 13 від 10 лютого 2016 року).
  45. Олександр Чалапчій — волонтер (наказ № 13 від 10 лютого 2016 року).
  46. Вікторія Мірошниченко — волонтер (наказ № 13 від 10 лютого 2016 року).
  47. Олег Хороших — волонтер (наказ № 13 від 10 лютого 2016 року).
  48. Сергій Чечін — капелан (наказ № 13 від 10 лютого 2016 року).
  49. Ірина Довгань — волонтер (наказ № 14 від 26 березня 2016 року).
  50. Олександр Крот — медик, 30-та окрема механізована бригада (наказ № 14 від 26 березня 2016 року).
  51. Олександр Данилюк — хірург, 128-ма окрема гірсько-піхотна бригада (наказ № 14 від 26 березня 2016 року).
  52. Олена Шевцова — волонтер ГО «Всеукраїнський Міст Єдності» (наказ № 14 від 26 березня 2016 року).
  53. Тарас Білоус — волонтер (наказ № 14 від 26 березня 2016 року).
  54. Констянтин Холодов — капелан, Українська православна церква Київського патріархату (наказ № 14 від 26 березня 2016 року).
  55. Олександра Коваль (псевдо «Леся Литвинова») — волонтер, Київський Центр Допомоги Біженцям (наказ № 14 від 26 березня 2016 року).
  56. Олена Біленька (псевдо «Маруся Звіробій»)— ЗСУ, Підготовчий Центр ВДВ (наказ № 14 від 26 березня 2016 року).
  57. Андрій Темофіїв — волонтер (наказ № 15 від 22 квітня 2016 року).
  58. Іванна Чобанюк — медик (наказ № 15 від 22 квітня 2016 року).
  59. Олена Ломачинська — медик (наказ № 15 від 22 квітня 2016 року).
  60. Олександр Зеленюк — медик, 25-та повітрянодесантна бригада (наказ № 16 від 7 травня 2016 року).
  61. Ярослав Левченко — медик, 25-та повітрянодесантна бригада (наказ № 16 від 7 травня 2016 року).
  62. Вадим Свириденко — медик, 128-ма окрема гірсько-піхотна бригада (наказ № 16 від 7 травня 2016 року).
  63. Ольга Башей (псевдо «Кроха») — волонтер (наказ № 16 від 7 травня 2016 року).
  64. Валентина Олефіренко (псевдо «Мем баша») — волонтер (наказ № 16 від 7 травня 2016 року).
  65. Олена Куліш і Володимир Альохін (посмертно) — волонтери (наказ № 16 від 7 травня 2016 року).
  66. Степан Чубенко (посмертно) — волонтер (наказ № 16 від 7 травня 2016 року).
  67. Сніжана Потапчук — журналіст (наказ № 16 від 7 травня 2016 року).
  68. ІнформНапалм — інформаційний спротив (наказ № 17 від 29 червня 2016 року).
  69. Сергій Максименко — волонтер (наказ № 17 від 29 червня 2016 року).
  70. Олександр Хомченко — пастор (наказ № 17 від 29 червня 2016 року).
  71. Дмитро Лабуткін (посмертно) — військовий журналіст(наказ № 18 від 24 липня 2016 року).
  72. Сергій Притула — волонтер (наказ № 18 від 24 липня 2016 року).
  73. Сергій Кацабін (посмертно) — медик (наказ № 18 від 24 липня 2016 року).
  74. Анатолій Суліма (посмертно) — медик (наказ № 18 від 24 липня 2016 року).
  75. Михайло Балюк (посмертно) — медик (наказ № 18 від 24 липня 2016 року).

Політичні і громадські діячі

  1. Анатолій Водолазький (наказ № 5 від 5 липня 2015 року).
  2. Мустафа Джемілєв (наказ № 10 від 13 жовтня 2015 року)
  3. Решат Аметов (наказ № 11 від 18 листопада 2015 року).
  4. Ахмет Чийгоз (наказ № 11 від 18 листопада 2015 року).

Див. також

Примітки

  1. Андрей Боечко: «Серебро для изготовления орденов нам присылают со всего мира»
  2.  У Тернополі збирають поламані або непотрібні срібні вироби на ордени «Народний герой України» на YouTube // Телекомпанія TV-4, 8 лютого 2016.
  3. Маленькая винничанка собрала 450г серебра и 2600 гривен на ордена АТО. 20minut.ua. 21.06.2016.
  4. ПОЛОЖЕННЯ ПРО ОРДЕН «НАРОДНИЙ ГЕРОЙ УКРАЇНИ»
  5. спочатку повідомлялось про 22-х українців
  6. 21 великий украинец удостоился звания «Народный Герой Украины»: среди них известные воины, медики и волонтеры. СПИСОК+ФОТО(рос.)
  7. У Львові нагородили Народних героїв України // «Львівський портал», 23 червня 2015
    У Львові 13 військових та 7 волонтерів отримали орден «Народний герой України» // «Zaxid.net», 23 червня 2015
    Народний Герой України. Львів // YouTube, «Наш Львів», 19 жовтня 2015
  8. Церемонія нагородження визволителів Краматорська орденом «Народний Герой України» // Студия «Наш дом», 5 липня 2015
    До річниці звільнення від бойовиків між Слов'янськом і Краматорськом відкрили пам'ятник загиблим українським воїнам // «Військо України», 6 липня 2015
  9. Банк «ГЛОБУС» продовжує підтримувати проект "Орден «Народний Герой України» // ПАТ «КБ „ГЛОБУС“», 15 липня 2015
    Двадцять орденів «Народний герой України» вручили в Дніпрі // «Громадське ТБ Дніпро», 16 липня 2015
    У Дніпропетровську вручили 18 орденів «Народний Герой України» // «9 канал», 16 липня 2015
    У Дніпропетровську вручили нагороди «Народний герой України» // «ТСН», 16 липня 2015
  10. Народна нагорода народним героям України. У Харкові вручили срібні Ордена волонтерам, медикам і військовим // «Стрічка новин Харкова», 24 липня 2015
    В Харькове наградили 18 военных и волонтеров орденом «Народный герой Украины» // Медиа группа «Объектив», 24 липня 2015(рос.)
  11. Другого серпня на передовій лінії фронту… // Олег Яницький, 31 липня 2015
    Нагородження орденом «Народний Герой України» // Георгій Тука, 2 серпня 2015
    Бійцям 95-ї бригади вручили ордени «Народний герой України» // «Укрінформ», 2 серпня 2015
  12.  Капітан Олександр Лавренко нагороджений Орденом Народний Герой України на YouTube, 18 жовтня 2015
  13. У Житомирі вручили нагороди «Народний герой України» // «Житомир.info | Новости Житомира», 19 вересня 2015
    18 волонтерських нагород знайшли своїх героїв у Житомирі // «5 канал», 19 вересня 2015
    У Житомирі воїнам вручили ордени «Народний герой України» // «Репортер Житомира», 21 вересня 2015
  14. В Одесі вручили орден «Народний герой України» // «Громадське ТБ Одеси», 13 жовтня 2015
    В Одесі вручили нагороди «Народний Герой України» // «5 канал», 13 жовтня 2015
    Орденом «Народний Герой України» посмертно нагороджено десятника «ПС» Одеси Ігоря Іванова // YouTube, djdansky, 13 жовтня 2015
    В Одессе орден «Народный герой Украины» вручили 12 воинам и 5 гражданским: «Сражаться за каждый кусочек своей земли» // «Цензор.НЕТ», 15 жовтня 2015 (рос.)
  15. На Чонгарі відбулося нагородження орденом «Народний Герой України» // «5 канал», 19 листопада 2015
    Церемония вручения ордена Народный Герой Украины прошла в Чонгаре: из девяти представленных Героев — четверо награждены посмертно // «Цензор.НЕТ», 20 листопада 2015 (рос.)
  16. У Тернополі нагородять Народних Героїв України (список) // «Терен», 3 січня 2016
  17.  Народний Герой України на YouTube, «Телекомпанія TV-4», 15 січня 2016
  18. В Полтаві нагородили 20 народних героїв України // «Подробности», 10 лютого 2015
    Народних Героїв України нагородили у Полтаві // «Коло», 10 лютого 2015
    У Полтаві нагородили орденом Народних Героїв України // «Трибуна», 10 лютого 2015
    У Полтаві відбулось нагородження орденом «Народний Герой України» // «Полтавщина», 10 лютого 2015
    У Полтаві нагородили «Народних Героїв України» // «В Полтаві.info», 10 лютого 2015
  19. Нагородження орденом «Народний Герой України» відбудеться в Чернівцях // «Цензор.НЕТ», 24 березня 2016
    В Чернівцях нагородили Народних героїв України // «ТСН», 26 березня 2016
    Волонтери у Чернівцях нагороджували Героїв України // «Чернівецький промінь», 27 березня 2016
  20. Нагородження «Народним героєм України» на базі 5-го ОБАТу // «Сектор правди», 23 квітня 2016
  21. 22 ордени «Народний герой України» сьогодні вручать у Національному музеї історії України в Другій світовій війні // «Censor.net», 7 травня 2016
    У Києві нагородили Народних Героїв України // Міністерство оборони України, 7 травня 2016
    У Києві визначили нових «Народних героїв України» // «5 канал», 7 травня 2016
    У Києві сьогодні нагороджували Народних героїв України // «Громадське радіо», 7 травня 2016
  22. 7 травня з нагоди Дня пам'яті та примирення… // «Укрпошта», 6 травня 2016
  23. У Черкасах нагородили «Народних героїв України». Серед них — 23-річний капітан Кизило (посмертно) // «Новинарня», 11 лютого 2017
  24. У Маріуполі бійців та медиків нагородили народним орденом // «Громадське ТБ Приазов'я», 2 травня 2017

Посилання