Йосія: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Рядок 46: Рядок 46:


== Політичне становище ==
== Політичне становище ==
Після смерті [[Ашшурбаніпал]]а, Ассирійська імперія опинилася на межі краху. У 626 р. до н. е. [[Халдеї|халдейський]] вождь [[Набопаласар]] (626–605 р. до н. е.) захопив владу у Вавилонії, а до 612 р. до н. е. в союзі з Мідією зруйнував Ашшур і [[Ніневія|Ніневію]]. [[Ассирія]] практично припинила своє існування. Залишки ассирійських військ втекли за Євфрат і сконцентрувалися біля міста Харран. Йосія не міг не скористатися обставинами, що склалися для утвердження держави. Він поширив свою владу на північ — на колишні ассирійські провінції Самарію ({{Біблія|2 Цар.|23:19}}), Мегіддо (включаючи [[Долина Їзреель|долину Їзреель]]) і Галілею ({{Біблія|2 Хр.|34:6}}). Частина північної Палестини була приєднана до Юдеї і єврейські поселення були засновані на південь і схід від Гази та в районі Ейн-Геді. Єгиптяни були дуже стурбовані зростаючою міццю [[Вавилон]]ського царства і спробували запобігти повному знищенню ассирійців, простягнувши їм руку допомоги. Влітку 609 р. до н. е. фараон [[Нехо II]] (610–595 р. до н. е.) рушив на з'єднання з ассирійською армією в околиці Харрана. Йосія виступив проти єгиптян, зустрівши їх зі своїм військом в районі [[Мегіддо]]. У битві з Нехо Йосія був важко поранений стрілою в горло і помер у Мегіддо ({{Біблія|2 Цар.|23:30}}), чи за {{Біблія|2 Хр.|35:24}} у самому [[Єрусалим]]і. Юдея після поразки була змушена визнати себе васалом Єгипту. Наступником Йосії став його син Йоахаз.
Після смерті [[Ашшурбаніпал]]а, Ассирійська імперія опинилася на межі краху. У 626 р. до н. е. [[Халдеї|халдейський]] вождь [[Набопаласар]] (626–605 р. до н. е.) захопив владу у Вавилонії, а до 612 р. до н. е. в союзі з Мідією зруйнував Ашшур і [[Ніневія|Ніневію]]. [[Ассирія]] практично припинила своє існування. Залишки ассирійських військ втекли за Євфрат і сконцентрувалися біля міста Харран. Йосія не міг не скористатися обставинами, що склалися для утвердження держави. Він поширив свою владу на північ — на колишні ассирійські провінції Самарію ({{Біблія|2 Цар.|23:19}}), Мегіддо (включаючи [[Долина Їзреель|долину Їзреель]]) і Галілею ({{Біблія|2 Хр.|34:6}}). Частина північної Палестини була приєднана до Юдеї і єврейські поселення були засновані на південь і схід від Гази та в районі Ейн-Геді. Єгиптяни були дуже стурбовані зростаючою міццю [[Вавилон]]ського царства і спробували запобігти повному знищенню ассирійців, простягнувши їм руку допомоги. Влітку 609 р. до н. е. фараон [[Нехо II]] (610–595 р. до н. е.) рушив на з'єднання з ассирійською армією в околиці Харрана. Йосія виступив проти єгиптян, зустрівши їх зі своїм військом в районі [[Мегіддо]]. У битві з Нехо Йосія був важко поранений стрілою в горло і помер у Мегіддо ({{Біблія|2 Цар.|23:30}}), чи за {{Біблія|2 Хр.|35:24}} у самому [[Єрусалим]]і. Юдея після поразки була змушена визнати себе васалом Єгипту. Наступником Йосії став його син [[Йоахаз]].


== Посилання ==
== Посилання ==

Версія за 21:12, 17 квітня 2018

Йосія
івр. ‏יֹאשִׁיָּהוּ‏‎‎‏‏
Йосія
Йосія
Цар Йосія на малюнку Юліуса Шнора фон Карольсфельда
16-й Цар Юдеї
640 — 609 до н. е.
Попередник: Амон
Спадкоємець: Йоахаз
 
Народження: 648 до н. е.
Єрусалим, Юдейське царство
Смерть: 609 до н. е.
Мегіддо, Юдейське царство
Причина смерті: загиблий у бою
Поховання: Єрусалим
Національність: ізраїльтяни
Країна: Юдейське царство
Релігія: Яхвізмd[1]
Рід: Дім Давида
Батько: Амон[2]
Мати: Jedidahd
Шлюб: Hamutald і Zebudahd
Діти: Йоаким[3], Седекія, Йоахаз[4], Johanand[5] і Shallumd

CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Висловлювання у Вікіцитатах

Йосія (* бл. 647 — † 609 v. Chr.) — цар Юдейського царства від 640 до 609 року до н. е. Після вбивства його батька Амона Йосія став царем у віці восьми років (2 Цар. 22:1). Його правління тривало 31 рік та було відзначено духовним і релігійним відродженням Юдеї.

Релігійна політика

Згідно з описом його царювання приведеним у Другій книзі царів (гл. 22, 23) та Другій книзі хроніки (гл. 34, 35), Йосія слідував юдейському законові, сприяв вірі у єдиного Бога та радикально відкидав почитання інших богів. Він знищив усі жертовники присвячені іншим богам у Єрусалимі, Бет-Елі. Йосія реформував служіння у Єрусалимському Храмі, ввів знову святкування Песаха. Під впливом реформ Йосії в Юдеї склалася, так звана девтерономічна школа, яка справила вирішальний вплив на формування історичного світогляду єврейського народу. Критерієм оцінки діяльності царів стає їх внесок в служіння Єдиному Богу виключно в Єрусалимському храмі і турбота про чистоту культу єдиного Бога. Лише ті царі, які вели безкомпромісну боротьбу проти язичницьких впливів і проти інших культових центрів, ніж Єрусалимський храм, удостоювалися похвали. Падіння в той час північного Ізраїльського царства було Божественною карою за відправлення культу Бога Ізраїлю в інших святилищах. До періоду правління Йосії відноситься початок діяльності найбільш відомого і яскравого представника пророчого руху — пророка Єремії. У цей час почався процес збирання і редакції біблійних текстів до однієї збірки, якому значно сприяв пророк. Цей процес закінчився лише у вавилонському вигнанні.

Політичне становище

Після смерті Ашшурбаніпала, Ассирійська імперія опинилася на межі краху. У 626 р. до н. е. халдейський вождь Набопаласар (626–605 р. до н. е.) захопив владу у Вавилонії, а до 612 р. до н. е. в союзі з Мідією зруйнував Ашшур і Ніневію. Ассирія практично припинила своє існування. Залишки ассирійських військ втекли за Євфрат і сконцентрувалися біля міста Харран. Йосія не міг не скористатися обставинами, що склалися для утвердження держави. Він поширив свою владу на північ — на колишні ассирійські провінції Самарію (2 Цар. 23:19), Мегіддо (включаючи долину Їзреель) і Галілею (2 Хр. 34:6). Частина північної Палестини була приєднана до Юдеї і єврейські поселення були засновані на південь і схід від Гази та в районі Ейн-Геді. Єгиптяни були дуже стурбовані зростаючою міццю Вавилонського царства і спробували запобігти повному знищенню ассирійців, простягнувши їм руку допомоги. Влітку 609 р. до н. е. фараон Нехо II (610–595 р. до н. е.) рушив на з'єднання з ассирійською армією в околиці Харрана. Йосія виступив проти єгиптян, зустрівши їх зі своїм військом в районі Мегіддо. У битві з Нехо Йосія був важко поранений стрілою в горло і помер у Мегіддо (2 Цар. 23:30), чи за 2 Хр. 35:24 у самому Єрусалимі. Юдея після поразки була змушена визнати себе васалом Єгипту. Наступником Йосії став його син Йоахаз.

Посилання

Царі Юдеї
Попередник:
Амон
Йосія
Правління: 640 до н. е. — 609 до н. е.
Наступник:
Йоахаз
  1. https://bibleinterp.arizona.edu/articles/2008/12/isb288001
  2. 26 // ΒΑΣΙΛΕΙΩΝ Δ
  3. 34 // ΒΑΣΙΛΕΙΩΝ Δ
  4. 30 // ΒΑΣΙΛΕΙΩΝ Δ
  5. 15 // ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΩΝ Α