Геліка (місто): відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Немає опису редагування
Немає опису редагування
Рядок 1: Рядок 1:
[[Зображення:Gulf of Corinth.JPG|250px|thumb|[[Коринфська затока]]]]
[[Зображення:Gulf of Corinth.JPG|250px|thumb|[[Коринфська затока]]]]


'''Геліка''' - давнє місто на південному березі [[Корінф]]ської затоки у 93 милях на захід від [[Афіни|Афін]]. Засноване в епоху ранньої бронзи (2600—2300 рр. до н.е.). Перше доісторичне поселення було затоплене морем за 2000 років до повного руйнування міста. У VIII ст. до н.е. [[Гомер]] писав, що під час [[Троянська війна|Троянської війни]] з Геліки на допомогу [[Агамемнон]]у йшли кораблі. До руйнування міста у IV ст. до н. е. Геліка була багатим містом-метрополією, очолювала Перший ахейський союз (об'єднання міст-держав, який включав 12 міст), і заснувала колонії [[Прієна]] у Малій Азії та [[Сібарис]] у Південній Італії. Храм і святилище геліконського Посейдона у Корінфській затоці були відомі у всій тодішній Греції.
'''Геліка''' - давнє місто на південному березі [[Коринф]]ської затоки у 93 милях на захід від [[Афіни|Афін]]. Засноване в епоху ранньої бронзи (2600—2300 рр. до н.е.). Перше доісторичне поселення було затоплене морем за 2000 років до повного руйнування міста. У VIII ст. до н.е. [[Гомер]] писав, що під час [[Троянська війна|Троянської війни]] з Геліки на допомогу [[Агамемнон]]у йшли кораблі. До руйнування міста у IV ст. до н. е. Геліка була багатим містом-метрополією, очолювала Перший ахейський союз (об'єднання міст-держав, який включав 12 міст), і заснувала колонії [[Прієна]] у Малій Азії та [[Сібарис]] у Південній Італії. Храм і святилище геліконського [[Посейдон]]а у Коринфській затоці були відомі у всій тодішній Греції.


Зимою 373 р. до н. е. місто було зруйноване потужним [[землетрус]]ом та [[цунамі]]. Місто опустилося нижче рівня моря, було затоплене.
Зимою 373 р. до н. е. місто було зруйноване потужним [[землетрус]]ом та [[цунамі]]. Місто опустилося нижче рівня моря, було затоплене.

Версія за 16:33, 8 лютого 2009

Коринфська затока

Геліка - давнє місто на південному березі Коринфської затоки у 93 милях на захід від Афін. Засноване в епоху ранньої бронзи (2600—2300 рр. до н.е.). Перше доісторичне поселення було затоплене морем за 2000 років до повного руйнування міста. У VIII ст. до н.е. Гомер писав, що під час Троянської війни з Геліки на допомогу Агамемнону йшли кораблі. До руйнування міста у IV ст. до н. е. Геліка була багатим містом-метрополією, очолювала Перший ахейський союз (об'єднання міст-держав, який включав 12 міст), і заснувала колонії Прієна у Малій Азії та Сібарис у Південній Італії. Храм і святилище геліконського Посейдона у Коринфській затоці були відомі у всій тодішній Греції.

Зимою 373 р. до н. е. місто було зруйноване потужним землетрусом та цунамі. Місто опустилося нижче рівня моря, було затоплене.

Після трагедії столицею Ахейського союзу стало місто Егій.

Пізніше на місці Геліки було побудоване римське місто, але у V ст. воно теж було зруйноване землетрусом. Пліній, Овідій і Павсаній повідомляли, що руїни Геліки можна бачити на дні моря. Про це ж повідомляв поет і астроном Ератосфен (276—194 рр. до н. е.).

Згодом місце розташування Геліки на дні моря було занесене мулом.

У 1988 р. за проектом «Геліка» за допомогою сучасної апаратури було виявлені залишки міста, які знаходяться у півмилі від берега. У 2002 р. телекомпанією «ВВС Horizon documentary» знято документальний фільм «Геліка — справжня Атлантида».

Джерела