Incertae sedis: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
стиль
м стиль
Рядок 1: Рядок 1:
'''Incertae sedis''' («невизначеного положення») — [[Латинська мова|латинський]] вираз, що вказує на те, що положення [[таксон]]у в систематиці біологічних об'єктів нез'ясоване.
'''Incertae sedis''' («невизначеного положення») — [[Латинська мова|латинський]] вираз, що вказує на те, що положення [[таксон]]а в систематиці біологічних об'єктів нез'ясоване.


Таксон може розглядатися як група неясного систематичного положення з кількох причин.
Таксон може розглядатися як група неясного систематичного положення з кількох причин.

Версія за 15:45, 10 липня 2018

Incertae sedis («невизначеного положення») — латинський вираз, що вказує на те, що положення таксона в систематиці біологічних об'єктів нез'ясоване.

Таксон може розглядатися як група неясного систематичного положення з кількох причин.

По-перше, через недолік інформації про його представників або через труднощі з її інтерпретацією. Це нерідко трапляється з таксонами, описаними за викопними залишками тварин або рослин (хоча іноді можливо і відносно добре вивчених сучасних груп). Їх систематичне положення вдається встановити лише приблизно. У цій ситуації залишкам зазвичай додається біноміальна назва, після чого положення виду в системі вказується з можливою точністю. Так, наприклад, ствердження «Aus bus, Coleoptera incertae sedis» вказує, що вид Aus bus поза сумнівом належить до ряду Coleoptera (жорсткокрилі, або жуки), але встановити його приналежність до якої-небудь з підгруп цього ряду не представляється можливим. Часто при застосуванні сучасних методів аналізу даних такі таксони навмисно виключають з аналізу, оскільки додавання їх в матрицю даних може привести до систематичної помилки в розрахунках.

По-друге, через відсутність консенсусу між фахівцями. За наявності декількох конкуруючих класифікацій деякі автори воліють тимчасово розглядати таксон з несталим систематичним положенням як таксон incertae sedis.

Нарешті, по-третє, останнім часом серед філогенетиків спостерігається тенденція відносити так звану стовбурову групу (англ. stem group), до якої відноситься гіпотетичний загальний предок якогось таксона, до цього таксона як підгрупу incertae sedis. Це роблять для того, щоб утриматися від позитивного твердження про те, що предок більш споріднений якій-небудь з підгруп усередині таксона, предком якого в цілому він є.

Література

  • Джеффри, Чарлз. Биологическая номенклатура: Пер. с англ. — М.: Мир, 1980. — С. 112.

Див. також