Індіана Джонс і Храм Долі: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
розписано сюжет
Рядок 27: Рядок 27:
}}
}}


'''«Індіана Джонс і Храм Долі»''' ({{lang-en|Indiana Jones and the Temple of Doom}}) — [[пригодницький фільм]] [[Стівен Спілберг|Стівена Спілберга]] [[1984]] року, що отримав нагороду кіноакадемії. «Храм долі» — продовження дуже успішного фільму «[[Індіана Джонс: У пошуках втраченого ковчега]]».
'''«Індіана Джонс і Храм Долі»''' ({{lang-en|Indiana Jones and the Temple of Doom}}) — [[пригодницький фільм]] [[Стівен Спілберг|Стівена Спілберга]] [[1984]] року, продовження успішного фільму «[[Індіана Джонс: У пошуках втраченого ковчега]]».


== Сюжет ==
== Сюжет ==


[[Файл:Harrison Ford and Chandran Rutnam in Sri Lanka.jpg|217x217px|thumb|left|[[Гаррісон Форд]] з [[Чандран Рутно]] на зйомках фільму]]У 1935 в Шанхаї археолог Індіана Джонс зустрічаєтсья в кабаре з лідером мафії Лао Че. Він домовляється з ними про обмін урни з прахом імператора Нурхаджі на діамант. Мафіозі погоджуються, після чого вимагають діамант назад і тоді обіцяють дати антидот від випитої Джонсом отрути. Послухавшись, той в свою чергу кличе свого озброєного знайомого Ву Хана, переодягненого офіціантом, але його застрелюють. Археолог влаштовує бійку, співачка Вільгельміна Скотт забирає антидот і діамант, і обоє тікають на заздалегідь приготованому Індіаною авто, яким кермує хлопчик-сирота на прізвисько Малюк. Дорогою Джонс випиває антидот і відлітає з Вільгельміною та Малюком на літаку, не знаючи, що літак належить Лао Че.
[[Файл:Harrison Ford and Chandran Rutnam in Sri Lanka.jpg|217x217px|thumb|left|[[Гаррісон Форд]] з [[Чандран Рутно]] на безлічі Індіана Джонс і Храм Долі, який був знятий в [[Канді]], [[Шрі-Ланка]] в 1983 році.]]


Пролітаючи над Гімалаями, пілоти вистрибують з парашутами. Індіана знаходить на борту надуваний човен, всі троє вистрибують в ньому та опиняються в річці, якою припливають до Індії. Жителі місцевого селища вважають прибулих посланцями бога Шиви, котрі позбавлять їх від лиха - поверне священний камінь до храму та визволить їхніх дітей з полону злого [[Магараджа|махараджі]] королівства Панкот, який примушує молитися їхньому богу. Вночі один хлопчик, який втік з Панкоти, приносить манускрипт, який переконує Індіану в цінності каменя. Джонс, вирішивши, що це принесе йому багатство, вирушає з Вільгельміною та Малюком на пошуки.
[[Файл:Steven Spielberg with Chandran Rutnam in Sri Lanka.jpg|249x249px|thumb|left|[[Стівен Спілберг]] і [[Чандран Рутно]] на місці в Шрі-Ланці під час зйомок Індіана Джонс і Храм Долі.]]


Дорогою співачка жахається місцевих тварин, тоді як вважає це за примхи. Біля палацу виявляються вівтарі зі слідами людських жертвопринесень. Слони й провідники, злякавшись, тікають. Індіані з друзями лишається йти в палац, де його зустрічає Чаттер Лао, прем'єр-міністр Панкоту. Там же знаходиться з перевіркою капітан Блумберг. На перший погляд палац і його жителі виглядають доброзичливим. Та коли починається бенкет махараджі Залім-Сінга, котрий ще дитина, археолог підозрює, що тут зберігся кривавий культ богині Калі. На бенкеті подають огидну їжу на кшталт червів і мавп'ячих мізків, махараджа запевняє, що культу давно немає. Вночі на Джонса нападає душитель, але гине сам. Індіана знаходить у спальні Вільгельміни таємний прохід і з Малюком спускається в підземелля, де потрапляють в пастку. Переборовши страх, Вільгельміна спускається слідом і визволяє їх.
Друга частина неймовірних пригод прославленого археолога та шукача пригод [[Індіана Джонс|Індіани Джонса]]. Цього разу безстрашний доктор Джонс здійснить подорож у серце Гімалаїв разом з ресторанною співачкою Віллі Скотт та своїм вірним маленьким помічником Коротуном.


Трійця опиняється в печерах, де служителі культу Калі живцем спалюють полонених. При цьому культисти використовують камені, один з яких - вкрадений з селища. Поки археолог викрадає камені, Вільгельміну й Малюка схоплюють. Індіана тим часом знаходить шахту, в якій викрадених дітей примушують тяжко працювати. Врешті Джонс, Вільгельміна та Малюк опиняються разом в клітці. Лідер культу жрець Мола Рам розповідає, що священних каменів було п'ять, але два сховані в тутешніх катакомбах. Для їх пошуків і потрібні раби. Мола Рам посвячує полонених у свій план отримати завдяки каменям магічну силу навернути в свою віру увесь світ. Він змушує Джонса випити зілля, яке затуманює його розум і робить культистом.
Тут, серед величних гір, археологові і його супутникам доведеться зіткнутися з кривавою сектою, що поклоняється древній Богині Смерті — Калі. Чи стане Індіана наступним нещасним, загиблим на страшному вівтарі людських жертвопринесень, чи йому, як завжди, вдасться вирватися з чіпких лап страху і поквитатися з лиходіями?

Фільм став похмурішим, ніж його попередник, і зображає дитяче [[рабство]] та криваві [[ритуал]]и секти.
На черговому жертвопринесенні Мола Рам готує спалення Вільгельміни. Малюк тікає з шахт і намагається отямити Індіану. Розум археолога прояснюється, він рятує Вільгельміну та забирає камені, після чого визволяє рабів. Махараджа користується зачаклованою лялькою, щоб завадити Джонсу перемогти наглядача. Малюк сходиться в бійці з махараджою, чим забезпечує Індіані перемогу. Він розуміє, що Залім-Сінг був під дією зілля й отямлює його опіком. Той радить вибратися на поверхню на вагонетці. Під обстрілом охорони Індіана, Вільгельміна й Малюк проїжджають заплутаними коліями.

Мола Рам наздоганяє втікачів на мотузяному мосту. Джонс погрожує викинути камені, якщо жрець не відпустить його друзів.Джонс перерубує мотузки, воїни жерця падають у прірву, проте сам Мола Рам переслідує його. Коли Мола Рам хапає камені, вони розжарюються, спантеличений жрець падає у прірву, де його з'їдають крокодили. На допомогу прибувають британські війська, а Джонс рятує останній камінь, який повертає в селище. Бачачи радість жителів, він вирішує залишити камінь їм. Оточені вдячними індійцями, Індіана з Вільгельміною цілуються.


== У фільмі знімалися ==
== У фільмі знімалися ==
* [[Гаррісон Форд]] — ''[[Індіана Джонс|доктор Генрі («Індіана») Джонс мл .]]''
*[[Файл:Steven Spielberg with Chandran Rutnam in Sri Lanka.jpg|249x249px|thumb|left|[[Стівен Спілберг]] і [[Чандран Рутно]] під час зйомок]][[Гаррісон Форд]] — ''[[Індіана Джонс|доктор Генрі («Індіана») Джонс мл .]]''
* [[Кейт Кепшоу]] — ''Віллі Скотт''
* [[Кейт Кепшоу]] — ''Вільгельміна "Віллі" Скотт''
* [[Амріш Пурі]] — ''Мола Рам''
* [[Амріш Пурі]] — ''Мола Рам''
* [[Джонатан Ке Квін]] — ''Коротун''
* [[Джонатан Ке Квін]] — ''Малюк''
* [[Рой Чао]] — ''Лао Че''
* [[Рой Чао]] — ''Лао Че''
* [[Філіп Стоун]] — [[капітан Бламберт]]
* [[Філіп Стоун]] — [[капітан Бламберт|''капітан Бламберт'']]
* [[Девід Іп]] — ''У Хан''
* [[Девід Іп]] — ''У Хан''
* [[Рік Янг]] — ''Као Кан''
* [[Рік Янг]] — ''Као Кан''
Рядок 56: Рядок 59:
* У книзі, за якою знято фільм, Коротун замовляє три авіаквитки до Сіаму. Службовець відмовляється обслуговувати Коротуна, кажучи йому: ''«Я сумніваюся, що зможу зарезервувати місце для людини вашого табору»'', на що хлопчик заперечує: ''«Це не для мене. Це для доктора Джонса, знаменитого професора. У нього дуже важлива урядова справа. Я його асистент»'', і отримує квитки. Підсівши з Віллі в машину, Інді питає у Ока про квитки і чує у відповідь: ''«Авжеж, Інді. Містер Вебер надав місця для вас, для мене і для Ву Хана»''. ''«Ву Хан не прийде, Коротун»'', — сумним тоном відповідає Індіана.
* У книзі, за якою знято фільм, Коротун замовляє три авіаквитки до Сіаму. Службовець відмовляється обслуговувати Коротуна, кажучи йому: ''«Я сумніваюся, що зможу зарезервувати місце для людини вашого табору»'', на що хлопчик заперечує: ''«Це не для мене. Це для доктора Джонса, знаменитого професора. У нього дуже важлива урядова справа. Я його асистент»'', і отримує квитки. Підсівши з Віллі в машину, Інді питає у Ока про квитки і чує у відповідь: ''«Авжеж, Інді. Містер Вебер надав місця для вас, для мене і для Ву Хана»''. ''«Ву Хан не прийде, Коротун»'', — сумним тоном відповідає Індіана.
* Після аварійної посадки в Індії Індіані довелося битися з ведмедем. На зйомках цього епізоду Гаррісон Форд ушкодив спину, а сцену в підсумку вирізали.
* Після аварійної посадки в Індії Індіані довелося битися з ведмедем. На зйомках цього епізоду Гаррісон Форд ушкодив спину, а сцену в підсумку вирізали.
* На ранніх стадіях написання сценарію передбачалося влаштувати перегонина мотоциклі по Великій Китайській стіні — епізод пішов би одразу за перестрілкою в клубі «Обі Ван». Втіленню цього задуму в життя завадила категорична заборона китайського уряду. Пізніше цю ідею було втілено в іншому фільмі — [[Лара Крофт: Розкрадачка гробниць (фільм)|Лара Крофт: Розкрадачка гробниць]].
* На ранніх стадіях написання сценарію передбачалося влаштувати перегони на мотоциклі по Великій Китайській стіні — епізод пішов би одразу за перестрілкою в клубі «Обі Ван». Втіленню цього задуму в життя завадила категорична заборона китайського уряду. Пізніше цю ідею було втілено в іншому фільмі — [[Лара Крофт: Розкрадачка гробниць (фільм)|Лара Крофт: Розкрадачка гробниць]].


== Цікаві факти ==
== Цікаві факти ==

Версія за 19:32, 12 липня 2018

Індіана Джонс і Храм Долі
Indiana Jones and the Temple of Doom
Жанр пригодницький фільм
Режисер Стівен Спілберг
Продюсер Джордж Лукас
Роберт Воттс
Френк Маршал
Кетлін Кеннеді
Сценарист Віллард Хаік
Глорія Кац
Джордж Лукас
У головних
ролях
Гаррісон Форд
Кейт Кепшоу
Джонатан Кі Кван
Амріш Пурі
Рошан Сет
Філіп Стоун
Рой Чао
Оператор Дуглас Слокомб[1]
Композитор Джон Вільямс
Монтаж Майкл Кан
Художник Елліот Скоттd
Кінокомпанія Paramount Pictures
Дистриб'ютор 23 травня, 1984 в США
Тривалість 118 хв.
Мова англійська
Країна США США
Рік 1984
Кошторис 28.17 млн. $
Касові збори 333,107,271 млн. $
IMDb ID 0087469
Попередній Індіана Джонс: У пошуках втраченого ковчега
Наступний Індіана Джонс і останній хрестовий похід
lucasfilm.com/productions/indiana-jones-and-the-temple-of-doom/
CMNS: Індіана Джонс і Храм Долі у Вікісховищі

«Індіана Джонс і Храм Долі» (англ. Indiana Jones and the Temple of Doom) — пригодницький фільм Стівена Спілберга 1984 року, продовження успішного фільму «Індіана Джонс: У пошуках втраченого ковчега».

Сюжет

Гаррісон Форд з Чандран Рутно на зйомках фільму

У 1935 в Шанхаї археолог Індіана Джонс зустрічаєтсья в кабаре з лідером мафії Лао Че. Він домовляється з ними про обмін урни з прахом імператора Нурхаджі на діамант. Мафіозі погоджуються, після чого вимагають діамант назад і тоді обіцяють дати антидот від випитої Джонсом отрути. Послухавшись, той в свою чергу кличе свого озброєного знайомого Ву Хана, переодягненого офіціантом, але його застрелюють. Археолог влаштовує бійку, співачка Вільгельміна Скотт забирає антидот і діамант, і обоє тікають на заздалегідь приготованому Індіаною авто, яким кермує хлопчик-сирота на прізвисько Малюк. Дорогою Джонс випиває антидот і відлітає з Вільгельміною та Малюком на літаку, не знаючи, що літак належить Лао Че.

Пролітаючи над Гімалаями, пілоти вистрибують з парашутами. Індіана знаходить на борту надуваний човен, всі троє вистрибують в ньому та опиняються в річці, якою припливають до Індії. Жителі місцевого селища вважають прибулих посланцями бога Шиви, котрі позбавлять їх від лиха - поверне священний камінь до храму та визволить їхніх дітей з полону злого махараджі королівства Панкот, який примушує молитися їхньому богу. Вночі один хлопчик, який втік з Панкоти, приносить манускрипт, який переконує Індіану в цінності каменя. Джонс, вирішивши, що це принесе йому багатство, вирушає з Вільгельміною та Малюком на пошуки.

Дорогою співачка жахається місцевих тварин, тоді як вважає це за примхи. Біля палацу виявляються вівтарі зі слідами людських жертвопринесень. Слони й провідники, злякавшись, тікають. Індіані з друзями лишається йти в палац, де його зустрічає Чаттер Лао, прем'єр-міністр Панкоту. Там же знаходиться з перевіркою капітан Блумберг. На перший погляд палац і його жителі виглядають доброзичливим. Та коли починається бенкет махараджі Залім-Сінга, котрий ще дитина, археолог підозрює, що тут зберігся кривавий культ богині Калі. На бенкеті подають огидну їжу на кшталт червів і мавп'ячих мізків, махараджа запевняє, що культу давно немає. Вночі на Джонса нападає душитель, але гине сам. Індіана знаходить у спальні Вільгельміни таємний прохід і з Малюком спускається в підземелля, де потрапляють в пастку. Переборовши страх, Вільгельміна спускається слідом і визволяє їх.

Трійця опиняється в печерах, де служителі культу Калі живцем спалюють полонених. При цьому культисти використовують камені, один з яких - вкрадений з селища. Поки археолог викрадає камені, Вільгельміну й Малюка схоплюють. Індіана тим часом знаходить шахту, в якій викрадених дітей примушують тяжко працювати. Врешті Джонс, Вільгельміна та Малюк опиняються разом в клітці. Лідер культу жрець Мола Рам розповідає, що священних каменів було п'ять, але два сховані в тутешніх катакомбах. Для їх пошуків і потрібні раби. Мола Рам посвячує полонених у свій план отримати завдяки каменям магічну силу навернути в свою віру увесь світ. Він змушує Джонса випити зілля, яке затуманює його розум і робить культистом.

На черговому жертвопринесенні Мола Рам готує спалення Вільгельміни. Малюк тікає з шахт і намагається отямити Індіану. Розум археолога прояснюється, він рятує Вільгельміну та забирає камені, після чого визволяє рабів. Махараджа користується зачаклованою лялькою, щоб завадити Джонсу перемогти наглядача. Малюк сходиться в бійці з махараджою, чим забезпечує Індіані перемогу. Він розуміє, що Залім-Сінг був під дією зілля й отямлює його опіком. Той радить вибратися на поверхню на вагонетці. Під обстрілом охорони Індіана, Вільгельміна й Малюк проїжджають заплутаними коліями.

Мола Рам наздоганяє втікачів на мотузяному мосту. Джонс погрожує викинути камені, якщо жрець не відпустить його друзів.Джонс перерубує мотузки, воїни жерця падають у прірву, проте сам Мола Рам переслідує його. Коли Мола Рам хапає камені, вони розжарюються, спантеличений жрець падає у прірву, де його з'їдають крокодили. На допомогу прибувають британські війська, а Джонс рятує останній камінь, який повертає в селище. Бачачи радість жителів, він вирішує залишити камінь їм. Оточені вдячними індійцями, Індіана з Вільгельміною цілуються.

У фільмі знімалися

Видалені сцени

  • У книзі, за якою знято фільм, Коротун замовляє три авіаквитки до Сіаму. Службовець відмовляється обслуговувати Коротуна, кажучи йому: «Я сумніваюся, що зможу зарезервувати місце для людини вашого табору», на що хлопчик заперечує: «Це не для мене. Це для доктора Джонса, знаменитого професора. У нього дуже важлива урядова справа. Я його асистент», і отримує квитки. Підсівши з Віллі в машину, Інді питає у Ока про квитки і чує у відповідь: «Авжеж, Інді. Містер Вебер надав місця для вас, для мене і для Ву Хана». «Ву Хан не прийде, Коротун», — сумним тоном відповідає Індіана.
  • Після аварійної посадки в Індії Індіані довелося битися з ведмедем. На зйомках цього епізоду Гаррісон Форд ушкодив спину, а сцену в підсумку вирізали.
  • На ранніх стадіях написання сценарію передбачалося влаштувати перегони на мотоциклі по Великій Китайській стіні — епізод пішов би одразу за перестрілкою в клубі «Обі Ван». Втіленню цього задуму в життя завадила категорична заборона китайського уряду. Пізніше цю ідею було втілено в іншому фільмі — Лара Крофт: Розкрадачка гробниць.

Цікаві факти

  • У початкових сценах фільму Гаррісон Форд наслідує Хемфрі Богарта.
  • У фільмі присутній клуб «Obi Wan». У фільмі Зоряні війни, звідки взято цей персонаж — джедай, Гаррісон Форд грав Хана Соло.
  • Потаємна кімната, де знизу і зверху вилазять леза, — це, можливо, відіслання до IV епізоду Зоряних Війн, де в сміттєвому відсіку почали зсуватися стіни.

Примітки


Посилання